bronxeng panjamon dipa 2.0

Ikväll öppnade jag öl nr 2 ifrån Anton. Valet föll på version 2 av panjamon dipa. Länken går dock till version 1 och vissa förändringar har gjorts i receptet. Denna ligger på 8.2%, är bryggd med pale ale, vete, crystal 100 och carapale malt. Humlingen består av mouteka, riwaka, pacific jade, southern cross och kohatu. Tappad på flaska 9/6 så den är alltså snäppet färskare än sommar-ipan som var tappad 26/5 2012.

Som vanligt när det gäller Antons öl så var etiketten grymt snygg, där ligger man i lä! Jag kanske skulle börja anlita nån designer på jobbet för detta ändamål… Hursomhelst. Ölen som rann ner i glaset hade en djup orange färg och det stora fluffiga skummet som bildades var äggskalsvitt. Något disig men betydligt klarare än sommar-ipan. Mycket tjusig!

Man kände direkt fruktig humle i doften men i jämförelse med sommar-ipan som var otroligt sommarfrisk så var denna doft tyngre och lite mer åt det lite övermoget fruktiga hållet. Aningar av alkohol och jästestrar och ingen kännbar maltighet.

Betydligt rivigare smak även om den inte var överdrivet besk. Kolsyran låg någonstans kring medel som ölen var rätt torr, inte alls tunn men heller inte fyllig. En lite stickig ton av alkohol/jäst krockar något med beskan i eftersmaken och detta känns av tydligare ju mer ölen närmar sig rumstemperatur.

   

Ännu en bra öl ifrån Anton även om den har lite svårt att mäta sig med sommar-ipan. Helhetsintrycket dras tyvärr ner lite av de alkoholiga/jästiga tonerna i eftersmaken mot slutet av flaskan. Kan det vara så att den har jäst aningen för varmt? Sen hade jag även här gillat lite kraftigare, knäckig maltighet som motpart till humlen, men det där är ju som sagt en smaksak. Betygsmässigt så började den kall och nyupphälld på en 7:a men dalade något mot slutet och hamnade därför till sist på en stark 6:a.

Annons

4 responses to “bronxeng panjamon dipa 2.0

 • anton

  Kan inte annat än att hålla med. Tänker speciellt på det där jästiga/estriga, och mesiga beskan. Blir lätt lite ofräscht och mesigt liksom.. Har lite ideér på vidarutveckling där.

  Version 3 blir förhoppningsvis bättre 🙂

  Mycket välskrivet igen Hannes. Jag hoppas jag kan komma med något konstruktivt om dina öl också.

 • Hannes

  Ja du vet jag tar gärna emot version 3 när det är dags =) Ja såga på ordentligt när du dricker mina, alla åsikter/tips är välkomna!

  • anton

   Det kan vi nog ordna! Vet dock inte när vi kommer brygga den.. kanske dröjer till nästa vår 😉

   Tänkte testa att byta jäst till nr 3, dra i mer vetemalt, byta ut lite humle och propotioner samt dra upp karamellmalten en del.

   NZ-humle känns lite svår att balansera faktiskt. Men det ligger nått i det du säger om att maltbasen måste väga upp humlen.

 • bronxeng panjamon dipa 3.0 | nerdbrewing

  […] på bloggen. Först ut är Panjamon dipa 3.0 från den välbalanserade Anton/Bronxeng Brewery. Jag drack version 2.0 av denna för ett knappt år sedan så det var spännande att få smaka en ny uppdaterad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: