Ett litet frö såddes då jag och Elin var hemma hos Sebastian och Catarina på middag. Både Sebastian och hans vän Arvid verkade bli lite smått imponerade av ölen jag hade med mig, public static ipa, och båda två blev intresserade av att testa på att brygga själva. Ett tag senare bad Sebastian mig att försöka lära dem hur det går till och jag föreslog ju såklart att bästa sättet är att helt enkelt brygga en öl tillsammans. Jag satte ihop ett recept på en ipa och skickade en lista på utrustning och ingredienser som Sebastian sedan beställde ifrån Maltmagnus. Så här blev receptet:
Datum
2012-04-21 bryggdag
2012-05-xx omtappning till sekundär med torrhumle
2014-05-10 flasktappning
Malt/tillsatser i kok
4500 g pale ale malt
400 g carapale malt
300 g crystal 100 malt
0.5 krm protafloc @ 15min
Humle
40 g amrillo alpha 11.2 @ 60min
20 g amrillo alpha 11.2 @ 5min
30 g cascade alpha 6.8 @ 5min
20 g amrillo alpha 11.2 @ 0min
30 g cascade alpha 6.8 @ 0min
40 g amrillo alpha 11.2 torrhumling x dagar
30 g cascade alpha 6.8 torrhumling x dagar
Jäst
safale us-05
Tillsatser
5,5 g strösocker per liter öl för kolsyra
Värden
13 liter
mäsktemp 66C i 60min
og 1060
fg 1010
ibu 65
abv 6.8%vol
Vi började med att, mycket händigt, bygga ett mäsk/lak-kärl med dubbla-jäshinkar-metoden och mäskade sedan in. Sedan en tur med Rémy (Sebs och Cats franska bulldog) till bolaget för att bunkra upp med öl till bryggningen, att smakas i utbildningssyfte givetvis… Väl tillbaka och när det var dags att tappa av vörten gick det dock väldigt långsamt och vi beslutade att borra fler och större hål i botten på den inre hinken. Lite kladdigt att tömma över all maltgröt till kastrullen under tiden men det fick gå… Nu gick lakningen lite bättre men vörten ville såklart inte bli riktigt klar efter detta.
Det blev iaf inga fler missöden utan kok, kylning (med min kylspiral) och jästpitchning gick som det skulle. Efter uppröjning i köket hamnade vi på Hilton för en burgare, för det var vi ju värda efter allt slit! Omtappning, torrhumling och även flasktappning har grabbarna skött helt själva och enligt utsago smakar resultatet bra. Jag inväntar dock ett par flaskor för att avgöra saken själv =)
Uppdatering 2012-06-06
Skrev om litegrann om provsmakningen i ett inlägg här!
21 05 2012 at 22:10
[…] Jag har fått två nya lärjungar i Sebastian och Arvid! De bad mig för ett tag sedan att lära dem hur man brygger öl efter att ha smakat på min public static ipa. Det får man ju ändå säga är ett gott betyg!? En ipa blev det och recept och hur bryggningen gick till kan ni läsa om här. […]
06 06 2012 at 17:55
[…] blev inbjuden på provsmakning av seb & arvids ipa samt för ytterligare ölbryggningskonsultation för ett litet tag sedan. Grabbarna har […]