indexoutofbounds 2.0 imperial stout

Dags för version två av indexoutofbounds! Receptet är sig likt malt- och humlemässigt, fast uppskalat 50%. Primärjästen är dock utbytt till wlp007 eftersom wlp028 var slut när jag beställde. Även avslutningsjästen (om den behövs denna gång) är utbytt. Jag var ju lite missnöjd med wlp090 förra gången och nu tänkte jag testa wlp099 istället. Har dock läst om att den kan gå bananas och aldrig sluta jäsa med ett väldigt torrt och spritigt öl som resultat, hoppas verkligen inte att jag råkar ut för det…

IMG_6366

Jag gjorde även lite förändringar i processen. Till att börja med mäskade jag aningen lägre för att få lite högre andel jäsbara sockerarter. Den största skillnaden är dock hur jag kontinuerligt ska mata ölen för att hålla igång jäsningen. Förra gången kokade jag för varje tillsats upp en liten mängd vatten och dme/socker i en liten kastrull som sedan kyldes ner i diskhon innan innehållet hälldes ner i jäshinken. Hur mycket varje tillsats adderade till og fick jag räkna fram varje gång baserat på mängd vatten, dme/socker samt volym och ursprungligt og på ölen. Rätt omständigt med andra ord.

IMG_6369

Denna gång kokade jag istället ett koncentrat av first runnings, dme och socker vid sidan av det stora koket. Og på koncentratet mättes (efter spädning 1:3 med vatten) och sedan tappade jag upp koncentratet (varmt) på ugnsbakade flaskor. På detta sätt vet jag exakt hur mycket den totala mängden koncentrat kommer tillföra ölen plus att matningen blir otroligt mycket enklare varje gång. Totalt sett blir andelen dme och socker större i version 2.0 vilket förhoppningsvis gör att jag lyckas lite bättre med jäsningen denna gång.

IMG_6387

Datum
2013-03-11 bryggdag
2013-03-12 sänkte temperatur till 18 grader
2013-03-14 mätte densitet (sg 1.058)
2013-03-17 mätte densitet (sg 1.050) och tillsatte 66cl koncentrat
2013-03-19 mätte densitet (sg 1.052) och tillsatte 70cl koncentrat
2013-03-23 mätte densitet (sg 1.052) och tillsatte 70cl koncentrat
2013-03-26 mätte densitet (sg 1.054) och tillsatte 70cl koncentrat
2013-04-01 mätte densitet (sg 1.058) och satte starter på wlp099
2013-04-06 mätte densitet (sg 1.056) och tillsatte dekanterad starter och 70cl koncentrat
2013-04-09 mätte densitet (sg 1.062)
2013-04-17 satte ny starter på wlp099 (3 liter sg 1.106) i tom jäshink
2013-04-18 började tillsätta ölen successivt till starter-jäshinken
2013-04-29 kokade och tillsatte 1.4 liter koncentrat (sg 1.294) på dme + 0.5 tsk jästnäring, og -> 1.151
2013-05-03 mätte densitet (sg 1.060)
2013-05-05 rostade och tillsatte planksteksplanka, dränkte 3 st vaniljstänger i 1.5 dl bourbon
2013-05-10 tillsatte vanilj och bourbon
2013-05-16 mätte densitet (sg 1.054)
2013-06-17 tillsatte 48 g mulato chili
2013-06-24 tillsatte 27 g mulato chili
2013-06-27 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid ca 4 timmar)
9000 g pale ale malt, vikingmalt (58.5%)
2250 g crystal 150, vikingmalt (14.6%)
1500 g chokladmalt, castle malting (9.7%)
1500 g caraplus 10, vikingmalt (9.7%)
750 g aromatic malt, castle malting (4.9%)
450 g black malt, vikingmalt (2.9%)
5 st vaniljstänger kokade i 1 liter av vörten ca 5 min, tillsatt under kylning

Humle
75 g chinook alpha 13.3 @ 60min
45 g magnum alpha 14.4 @ 60min

Jäst
White Labs Dry English Ale (WLP007)
White Labs Super High Gravity Ale (WLP099)

Tillsatser
2 tsk bakpulver i mäsken
1 tsk jästnäring i vörtkok
1 tsk jästnäring i koncentratkok
694 g light dry malt extract (dme) i koncentrat
450 g rörsocker (demerara) i koncentrat
300 g strösocker i koncentrat

Kolsyrning
5.5 g rörsocker per liter öl för kolsyra

Värden
15 liter (varav ca 1 liter jästkaka) + 4.5 liter koncentrat
mäsktemp 66-64C i 75min
og (efter kok) 1.123
og (koncentrat) 1.220
og (efter tillsatser under jäsning) 1.151
fg 1.054
ibu ca 100
abv 13.0%vol

För att klara av den stora mängden malt delade jag upp det hela i två mäskningar, en i mitt vanliga jäshink-i-jäshink-mäskkärl och en i bryggarbrytan med distansgaller och biab-påse. Även denna gång mäskade jag in med låga 2 liter vatten per kg malt. Jag prickade 66 grader i båda mäskningarna och de sjönk båda två ner till 64 under 70 min. Det blev lite trixigt att laka ur och påbörja kok eftersom bryggargrytan var upptagen och jag använde i princip alla kastruller i hushållet. När det var dags för bittergivan (den enda givan), 85 minuter innan kokslut, hade jag dock hällt över allt utom koncentratet i bryggargrytan.

IMG_6378

Den enda missen jag gjorde var att jag glömde bort vaniljen i koket. Då jag kom på detta hade jag redan påbörjat kylningen och tappade därför ut ca 1 liter vört i en liten kastrull och kokade vaniljstängerna i denna i ca 5 minuter innan jag hällde tillbaka allt i grytan. Detta var de sista av mina vaniljstänger från sm 2012 och jag får se ifall jag behöver köpa fler att tillsätta bourbondränkta i sekundären (som jag gjorde förra gången).

IMG_6380

IMG_6384

IMG_6393

Redan några timmar efter att jäshinken var fylld hade det börjat bubbla i jäsröret. Detta vet jag eftersom min lille bryggarassistent ibland behagar vakna mitt i nätterna och kräva en promenad i lägenheten… Jäsningen fick starta i rumstemperatur och dagen efter flyttade jag in jäshinken till ett av våra förråd/garderober som håller ca 18 grader.

IMG_6392

Än så länge har jag tillsatt fyra flaskor koncentrat (i två omgångar) och senaste mätningen visade 1.052 vilket innebär att den just nu ligger på 10%. Vi får se hur långt jag kommer med wlp007 och om jag kommer behöva wlp099 i slutet, är som sagt lite rädd för den jästen..

IMG_6401

Uppdatering
Eftersom wlp007 verkade ge upp vid 1.057 så gjorde jag en starter på wlp099 och en dryg liter vört på dme. Efter 3 dagar ställde jag in den i kylen för att jästen skulle sedimentera. 2 dagar senare dekanterade jag av vörten och tillsatte sedan slurryn ner i jäshinken tillsammans med 2 flaskor koncentrat.

Annons

14 responses to “indexoutofbounds 2.0 imperial stout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: