smyge brown ale

Jag blev tillfrågad av min vän Adrian om jag inte kunde hjälpa honom att brygga lite öl att servera på hans bröllop, ett till förätten och ett till huvudrätten. Självklart ville jag det!

IMG_9035

Till huvudrätt skulle det bli ”kryddstekt hjortytterfilé, pomme Anna, viltsky, persiljerotspuré och svamp”. Vi tänkte att en brown ale skulle fungera fint till. Eftersom jag aldrig bryggt en regelrätt brown ale tidigare valde jag att inte chansa utan letade rätt på ett klon-recept på Surly Bender. Vi tog i stort sett maltbasen rakt av (bytte bara havregryn till havremalt) men gjorde lite ändringar vad gäller humle och jäst. Så här blev det:

Datum
2013-08-11 bryggdag
2013-08-30 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 70min)
4800 g pale ale, briess (64%)
1200 g aroma malt, castle malting (16%)
0.45 g special b, castle malting (6%)
0.45 g crystal 100, viking malt (6%)
0.45 g havremalt, crisp malting (6%)
0.15 g chokladmalt, briess (2%)
1 krm protafloc @ 20min

Humle
15 g columbus alpha 15.9 @ 60min
20 g columbus alpha 15.9 @ 10min
25 g columbus alpha 15.9 5min
40 g columbus alpha 15.9 @ 0min
30 g centennial alpha 9.3 @ 0min

Jäst
Safale s-04 (rehydrerad i 2 dl kokt vatten)

Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl

Värden
23 liter
mäsktemp 67 C i 60min
og 1.61
fg 1.016
ibu 37
abv 6.1%vol

IMG_8831

Vi bryggde båda ölen samma kväll hemma hos Adrian och Frida och det tog såklart väldigt lång tid. Allt gick bra förutom lite problem med att koppla in min kylspiral till deras kökskran som hade lite andra dimensioner än min. Vi löste det på bästa MacGyver-sätt genom att använda diverse kopplingar lånade ifrån diskmaskinen.

IMG_8832

IMG_8837

IMG_8838

IMG_8839

Jag cyklade hem vid 04:30 på natten men då hade vi iaf producerat 26 liter pale ale och 23 liter brown ale. De fick stå och jäsa nedkylda till ca 18 grader med hjälp av stora tunnor, bubbelplast, frigolit och kylklampar nere i ett källarförråd.

IMG_8841

Flasktappningen gick bra den med. Rätt smidigt att vara två, eftersom vi kunde jobba parallellt med båda ölen och patentkorksflaskorna. En del hamnade i vanliga flaskor också och då kunde en av oss fylla flaskor medan den andre kapsylerade.

IMAG1122

På bröllopet smakade ölen väldigt bra men tyvärr led båda två av brist på kolsyra. Antingen var patentkorkarna inte riktigt täta eller så mätte vi på något sätt upp på tok för lite primnings-socker. Om flaskorna med kapsyler visar sig vara bra kolsyrade var det väl helt enkelt patentkorkarnas fel. Himla irriterande, men ölen blev iaf väldigt uppskattad trots allt.

IMG_9018


One response to “smyge brown ale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: