Jag blev tillfrågad av min vän Adrian om jag inte kunde hjälpa honom att brygga lite öl att servera på hans bröllop, ett till förätten och ett till huvudrätten. Självklart ville jag det!
Till huvudrätt skulle det bli ”kryddstekt hjortytterfilé, pomme Anna, viltsky, persiljerotspuré och svamp”. Vi tänkte att en brown ale skulle fungera fint till. Eftersom jag aldrig bryggt en regelrätt brown ale tidigare valde jag att inte chansa utan letade rätt på ett klon-recept på Surly Bender. Vi tog i stort sett maltbasen rakt av (bytte bara havregryn till havremalt) men gjorde lite ändringar vad gäller humle och jäst. Så här blev det:
Datum
2013-08-11 bryggdag
2013-08-30 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 70min)
4800 g pale ale, briess (64%)
1200 g aroma malt, castle malting (16%)
0.45 g special b, castle malting (6%)
0.45 g crystal 100, viking malt (6%)
0.45 g havremalt, crisp malting (6%)
0.15 g chokladmalt, briess (2%)
1 krm protafloc @ 20min
Humle
15 g columbus alpha 15.9 @ 60min
20 g columbus alpha 15.9 @ 10min
25 g columbus alpha 15.9 5min
40 g columbus alpha 15.9 @ 0min
30 g centennial alpha 9.3 @ 0min
Jäst
Safale s-04 (rehydrerad i 2 dl kokt vatten)
Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl
Värden
23 liter
mäsktemp 67 C i 60min
og 1.61
fg 1.016
ibu 37
abv 6.1%vol
Vi bryggde båda ölen samma kväll hemma hos Adrian och Frida och det tog såklart väldigt lång tid. Allt gick bra förutom lite problem med att koppla in min kylspiral till deras kökskran som hade lite andra dimensioner än min. Vi löste det på bästa MacGyver-sätt genom att använda diverse kopplingar lånade ifrån diskmaskinen.
Jag cyklade hem vid 04:30 på natten men då hade vi iaf producerat 26 liter pale ale och 23 liter brown ale. De fick stå och jäsa nedkylda till ca 18 grader med hjälp av stora tunnor, bubbelplast, frigolit och kylklampar nere i ett källarförråd.
Flasktappningen gick bra den med. Rätt smidigt att vara två, eftersom vi kunde jobba parallellt med båda ölen och patentkorksflaskorna. En del hamnade i vanliga flaskor också och då kunde en av oss fylla flaskor medan den andre kapsylerade.
På bröllopet smakade ölen väldigt bra men tyvärr led båda två av brist på kolsyra. Antingen var patentkorkarna inte riktigt täta eller så mätte vi på något sätt upp på tok för lite primnings-socker. Om flaskorna med kapsyler visar sig vara bra kolsyrade var det väl helt enkelt patentkorkarnas fel. Himla irriterande, men ölen blev iaf väldigt uppskattad trots allt.
20 09 2013 at 14:38
[…] pale ale till förätten och en brown ale till huvudrätten. Läs mer om smyge pale ale här och om smyge brown ale här. Det onördiga namnet kommer av att bröllopet var i Smygehuk. Obs ni får ha lite överseende […]