Det fanns lite olika anledningar till denna brygd. En av dem, kanske den mest uppenbara, var att jag gillar american pale/amber ales med rejäl maltighet som motpol till en massa smak- och aromhumle. En annan var att sällskapet Maltes hembrygdsfestival närmade sig och jag ville ha en lite lättare öl som komplement till else if 2.0 och else if 2.0 lapsang. Ytterligare en anledning var att denna öl skulle jobba upp en ordentlig mängd jäst till en kommande öl av aningen galnare slag. Dessutom tycker jag att man ofta hör att man inte ”ska” använda mer än 10% karamellmalt så varför inte testa med 25% och se vad som händer?!
Jästen, som jag aldrig använt tidigare, valde jag främst med tanke på den kommande ölen som den ska få försöka tugga i sig men jag tror att den kan passa bra till en amber också. För första gången skaffade jag också jästnäring för att verkligen vara på säkra sidan. Det blev ännu en premiär i och med vattenjustering med magnesiumsulfat vilket enligt utsago ska accentuera humlekaraktären i ölen.
Datum
2012-08-26 bryggdag
2012-09-05 tillsatte torrhumle (sg 1013)
2012-09-09 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 90min)
3000 g pale ale malt (75%)
500 g caraplus 10 (12,5%)
500 g crystal 150 (12,5%)
0,5 krm protafloc @ 20min
Humle
15 g chinook alpha 13.3 @ 60min
10 g chinook alpha 13.3 @ 10min
20 g cascade alpha 6.8 @ 10min
10 g chinook alpha 13.3 @ 0min (hop stand 10min)
20 g cascade alpha 6.8 @ 0min (hop stand 10min)
60 g cascade alpha 6.8 torrhumling
10 g chinook alpha 13.3 torrhumling
Jäst
White Labs Edinburgh Ale (WLP028)
Vattenjustering
1,5 ml magnesiumsulfat i mäsken (=> 180 ppm sulfat, 37 ppm magnesium)
Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl
Värden
13 liter
mäsktemp 65-63C i 60min
og 1058
fg 1013
ibu 42
abv 6.1%vol
Bryggningen gick smidigt utan några större missöden. Under mäskningen tillverkade jag en prima jäsningskylare för att kunna jäsa denna och framförallt nästa öl under kontrollerade former, temperaturen i förrådet var lite väl hög nämligen och jag var rädd för oönskade jästsmaker. Lakningen i nya mäskkärlet gick galant även denna gång. Den totala koktiden blev rätt lång för jag trodde att jag skulle hamna under estimerat og utifrån prov jag tog under tiden. I slutändan visade det sig dock att jag inte alls hade behövt oroa mig då jag hamnade en bra bit över och fick späda ner vörten med kokat vatten för att pricka planerade 1.058. Tyvärr blev väl humleutbytet lite lidande av detta men det ska nog bli drickbart iallafall, speciellt med lite torrhumling som grädde på moset!
Etikett
Uppdatering 2012-10-21
Denna öl hamnade på 8:e plats i Maltes Hembryggarfestival 2012, inte så pjåkigt men etta kom ju else if 2.0 och det smäller ju lite högre!
30 08 2012 at 21:41
[…] En 13-liters förkultur med 25% karamellmalt? Ni kan läsa om instanceof amber ale här! […]
16 09 2012 at 07:59
Kul att du går emot vad man ”ska” göra, utan att göra nånting heldumt liksom (som att hälla i typ ”rostade grodyngel” eller ngt). För en del verkar sånt alltid handla om att hälla i allt möjligt skit i ölen, bara för att vara ”egen”. Roligare när bryggare experimenterar med tillvägagångssätt istället..
Dessutom är det lärorikt.
Berätta hur den blev sen!
16 09 2012 at 12:39
Hehe ja jag tänkte vänta med grodyngel och dylikt ett tag tills alla mer normala idéer har tagit slut…