Mitt andra hembryggningsförsök var en väldigt spontan historia. Jag hade funderat på att brygga en imperial stout ett tag eftersom det är min absoluta favoritstil och bestämde mig plötsligt en söndag att brygga en av de ingredienser jag hade hemma sedan stout 1.0 och vad jag kunde komma över på ica. Nu i efterhand när man är lite mer påläst och erfaren är det bara att konstatera att det nog blev lite för stor andel specialmalt och tillsatser och för lite basmalt.
Datum
2010-05-30 bryggdag
2010-06-02 matade med 100 g demerara
2010-06-08 till sekundär och matade med 50 g honung
2010-06-21 flasktappning
Malt/tillsatser i kok
500 g dark dme
300 g crystal 40
300 g scottish peated malt
300 g havregryn
200 g roasted barley
200 g chocolate malt
200 g flaked barley
250 g honung
100 g demerara rörsocker
Humle
20 g fuggle alpha 5.8 @ 60min
17 g northern brewer alpha 10.5 @ 20min
20 g northern brewer alpha 10.5 @ 5min
Jäst
safale s-04
Tillsatser
1 tsk bakpulver i mäsk
100 g demerara-lag i primär
50 g honung i sekundär
5 g demerara per liter öl för kolsyra
Värden
5.5 liter
og 1097
fg1025
ibu 71
abv 9.6%vol
Ölen tappades på 25 cl flaskor (cruzcampo) egenhändigt importerade från spanien. Tullpersonalen funderade nog en del på varför någon fyller sin resväska med tomma glasflaskor på vägen hem.
Vid första provsmakningen ca en månad efter flasktappningen smakade ölen inget vidare, något som Peter kan intyga. Jag började då försöka förstå varför och insåg mer och mer att andelen specialmalt/tillsatser var alldeles för stor och att det helt enkelt inte funnits tillräckligt med enzymatisk aktivitet i mäsken. Ölen glömdes halvt bort i källaren men när jag testade den igen efter ca 7 månader smakade den betydligt bättre och jag är glad att jag inte hällde ut den.
Etikett
Kommentera