Ojoj ja det här var nog det mest problematiska ölet i min bryggarkarriär. Men öl blev det tillslut iaf, här kommer receptet:
Datum
2013-07-22 bryggdag, färdig 04:10
2013-07-23 10:00 24 grader flyttade till frigolitlåda med kylklampar
2013-07-23 23:30 vulkan i jäshinken, 2-3 liter borta
2013-07-24 22:00 nere på 20 grader
2013-07-29 mätte densitet (sg 1.028), jästigt, orent, lakrits, fylligt
2013-08-30 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid ca 75 min)
6000 g maris otter malt, crisp malting (50.4%)
1650 g rostade havregryn, saltå kvarn (13.9%)
1360 g golden light cbw (dme), briess (11.4%)
1000 g chokladmalt, castle malting (8.4%)
1000 g victory malt, briess (8.4%)
500 g crystal 150, vikingmalt (4.2%)
400 g rostat korn, castle malting (3.4%)
0.5 krm protafloc @ 20min
Humle
85 g magnum alpha 14.4 @ 60min
Jäst
Danstar Nottingham Ale (2x11g)
Kolsyrning
5.5 g rörsocker per liter öl för kolsyra
Värden
23 liter (varav 2-3 liter skummade ur jäshinken)
mäsktemp 64-64C i 60min
og 1.099
fg 1.025
ibu 74
abv 9.9%vol
Bryggdagen startade sent, efter middagen en måndagskväll i juli. Den stora mängden havregryn rostade jag i 6 omgångar i ugnen, 200 grader i ca 5 min vardera. Under tiden rörde jag om ett antal gånger för att få så jämn rostning som möjligt. Själva mäskningen gick fint, temperaturen hölls ovanligt bra, inte en grad tappade den under 60 minuter.
Lakningen däremot gick katastrofalt dåligt. Maltbädden satte igen totalt och mina försök att få igång flödet genom att röra om misslyckades. Tillslut valde jag att bygga en temporär laktunna med hjälp av min biab-påse, en jäshink och bryggargrytans distansgaller. Maltgröten skopade jag sen över successivt och kunde fortsätta urlakningen.
Efter lakningen gick resten av bryggningen utan missöden och i slutändan fick jag iaf ihop vört hyffsat nära målet, ett par liter mindre och några pinnar lägre og än planerat. I med 2 paket rehydrerad Nottingham i jäshinken som tillsvidare fick stå i rumstemp, sen städa städa städa och slutligen godnatt vid 04:10!
På förmiddagen dagen började det bubbla och termometern jag fäst på jäshinken visade höga 24 grader. Snabbt ner med hinken i min frigolitlåda med massor av kylklampar. Sen var vi iväg hemifrån under resten av dagen och kom först hem kring 23:30 och jag gick för att kolla till ölen…
Som ur en vulkan spyddes mörkbrunt skum ut ur jäshinken vars lock bänts upp av trycket, panik! I med nya kylklampar och sen ett himla städande medans skummet fortsatte att välla ut. Jag skopade ur så mycket skum ur jäshinken jag kunde, lade handdukar runtomkring på golvet och lyckades klämma fast en bunke som kunde fånga upp eventuellt ytterligare skum. Sen gick jag och lade mig och hoppdes på det bästa.
Det hade fortsatt skumma en del under natten men på morgonen hade det lugnat sig och jag kunde sätta fast locket igen. Först på kvällen hade jag efter många kylklampsbyten fått ner temperaturen till mer rimliga 20 grader. Nu var jag ju såklart väldigt orolig, först och främst för att ölen kunde ha blivit infekterad, men även för att den höga jästemperaturen skadat ölen.
Ölen fick stå en dryg månad vid ca 18 grader och jag provsmakade då och då. Inga tecken på infektion men framförallt doften var väldigt oren och jästig. Jag övervägde att dumpa hela batchen men tappade tillslut upp den på flaska iaf med hopp om att jästigheten skulle lägga sig med lagring.
Totalt blev det 19 liter fördelat på 4 st 25cl flaskor och resten 50cl. Jäshinken var nog den grisigaste jag sett och det tog en stund att göra ren den… Som sagt nu hoppas jag på att tid ordnar upp jästigheten och att kolsyrejäsningen inte strular, det hade just varit pricken över i.
Kommentera