Choklad och chili är ju en fin kombination och det fick bli inspirationen till denna öl. Eftersom jag även är förtjust i allting rökt var valet av chili lätt: chipotle! Svårare var det att veta i vilken mängd och när denna och även kakaon skulle tillsättas. Jag valde att ta det lite lugnt med chipotle i koket, smaka av och att sedan ”torr-chipotla” i sekundären för att justera styrkan och för att eventuellt få behålla lite mer rökighet ifrån den då. Samtidigt slängde jag med lite ekspån, det kunde väl inte skada? När det gällde kakaon valde jag att ta med den sent i koket för att behålla så mycket doft som möjligt. Här kommer receptet:
Datum
2010-11-27 bryggdag
2010-12-12 tappade om och tillsatte chipotle och ekspån
2010-12-19 flasktappning
Malt/tillsatser i kok
2150 g pale ale malt
1250 g pilsnermalt
500 g caraplus 10
400 g scottish peated malt
200 g chokladmalt
150 g rostat korn
2 st chipotle chili @ 20min
90 g kakaopulver @ 10min
Humle
30 g east kent goldings alpha 6.0 @ 60min
20 g east kent goldings alpha 6.0 @ 30min
10 g summit alpha 14.5 @ 20min
20 g fuggles alpha 5.8 @ 10min
10 g summit alpha 14.5 @ 5min
Jäst
safbrew s-33
Tillsatser
2 st chipotle chili i sekundär, 7 dagar
20 g ekspån (american heavy toast) i sekundär, 7 dagar
5 g strösocker per liter öl för kolsyra
Värden
11 liter
mäsktemp 65C i 60min
og 1087
fg 1031
ibu 64
abv 7.5%vol
Jag blev riktigt nöjd med resultatet och många jag har bjudit har också gillat den. Chilistyrkan är inte så påträngande utan man märker av hettan först efter ett par klunkar och den känns mest som en schysst bakgrund i halsen. Kakaon känns också av lagom mycket och tar inte heller den över grundölen. En sak jag märkte under bryggdagen var dock att kakaon kladdade igen humlen och det var svårt att sila bort / pressa ur det sista av vörten ur humlen efter koket. Misstänker även att kakaon bidrar till det rätt höga og-värdet, men det är ju alltid trevligt med en fyllig porter.
Etikett
Kommentera