Lite drygt ett år efter mitt första försök att brygga en imperial stout var det dags igen. Jag ville få till en imperial oatmeal stout som grund och sedan dela upp den i tre delar, likt stout 1.0, för lite experimenterande. Jag hade framför allt planer på en kaffe-variant och en ek+bourbon-variant. Med erfarenhet från förra gången valde jag att ha en betydligt större andel basmalt och för att inte få ett alltför spretigt resultat valde jag bort rökmalten denna gång. En annan skillnad var att jag nu valde att använda amerikansk humle istället för europeisk för att få lite annan karaktär. Själva bryggningen planerades tillsammans med Linus som skulle brygga en IPA och vi sambeställde ingredienser från Malt Magnus vilket jag skrev om här. Som ni kommer se ifrån receptet planerade jag en rätt stor batch, ca 15 liter, men som ni kanske anat ifrån ölets namn så gick inte allt riktigt som det skulle…
Datum
2011-06-16 bryggdag
2011-06-27 tappade om till sekundär
2011-07-11 tillsatte kallbryggt kaffe, bourbon och ekchips i sekundär
2011-07-29 tillsatte ”torrkaffe” och bourbon innan flasktappning
Malt/tillsatser i kok
6000 g pale ale malt
750 g rostat havregryn (ugn 20 min @ 200C)
540 g crystal 100 malt
340 g café light malt
265 g chokladmalt
238 g rostat korn
250 g extra light DME
Humle
10 g chinook alpha 13.0 @ 50min
10 g columbus alpha 14.0 @ 50min
10 g chinook alpha 13.0 @ 20min
10 g columbus alpha 14.0 @ 20min
10 g chinook alpha 13.0 @ 5min
10 g columbus alpha 14.0 @ 5min
Jäst
safale s-04
Tillsatser
30 g kaffe (Antigua/Arabica Bourbon, Guatemala) malet och kallbryggt 2 h i 3dl vatten, i sekundär 18 dagar
10 g ekchips (american heavy toast) dränkta 2 dagar i 4 cl Jim Beam Bourbon, i sekundär 18 dagar
37 g kaffe (Fazenda Sertão, Brasilien) krossade bönor i ölen 1.5h innan flasktappning
5 g strösocker per liter öl för kolsyra
4 cl Jim Beam Bourbon innan flasktappning
Värden
4.3 liter
mäsktemp 67C i 60min
og 1108
fg 1032
ibu xxx
abv 11.5%vol
För att få en rejält fyllig öl, med FG på dryga 30, valde jag mäska lite högre än normalt och jag prickade de planerade 67C. Min kylbox-mäsk-tunna var verkligen fylld till max men höll temperaturen rätt bra med ett par påfyllningar med kokande vatten under mäskningens 60 minuter. När det var dags att börja laka ur började dock problemen. Mäskbädden satte igen totalt strax efter recirkuleringen och trots ett antal försök att röra runt och börja om så fick jag aldrig lakningen att rinna på. Det blev stopp efter bara några sekunder om och om igen. Jag hade aldrig tidigare haft detta problem och trodde först att det berodde på havregrynen men även Linus råkade ut för samma sak utan havre i sitt, betydligt enklare, recept.
Det hela slutade, efter alla möjliga experiment, med att vi båda fick sila och pressa ur vörten ur mäskgröten genom de silar vi brukar använda för att bli av med humlen efter koket. Detta tog inte bara extremt lång tid det blev även väldigt mycket malt-skräp kvar i vörten, så mycket att jag snabbt märkte att det började bränna vid när jag satte en kastrull med ca 7 liter av vörten på induktionsplattan. Kaos! Jag hade dock börjat märka att den delen av vörten som fortfarande var i en jäshink hade börjat skikta sig så jag lät både den och kastrullen stå ett tag och började försiktigt tappa av de övre delarna med relativt klar vört. Extremt mycket vört, tid och effektivitet gick såklart till spillo men på detta sätt kunde jag iaf rädda ca 5 liter. För att kompensera och nå upp till det estimerade OG-värdet utan att behöva koka ner vörten alltför mycket tillsatte jag DME i slutet av koket.
Jag fick såklart även räkna om humlegivorna för att den blivande ölen inte skulle bli världens beskaste. Såhär i efterhand vet jag inte hur jag kom fram till de mängderna jag använde för när jag räknar på det igen i beersmith får jag fram en estimerad ibu på 140 vilket är betydligt högre än vad jag planerade. Jag får skylla på den allmänna röran som uppstod och i slutändan är det ju hur beskan upplevs som är det viktiga.
Mina planer på att dela upp batchen i tre delar vid omtappningen till sekundär var ju nu bara att glömma! Istället tänkte jag att jag lika gärna kunde gå all-in och sikta, åtminstone teoretiskt, någonstans i närheten av Goose Island Bourbon County Coffee Stout vilket är en av de bästa öl jag druckit (stort tack till Martin som fixade fram den!). Jag började med att tillsätta kallbryggt kaffe samt bourbon-dränkta ekchips. Jag smakade av då och då under sekundär-tiden och tyckte fortfarande ett det saknades både lite bourbon och kaffe (framförallt arom) när det var dags för flasktappning. Därför hällde jag i 4 cl bourbon till och så improviserade jag lite och bestämde mig för att ta i krossade kaffebönor i en humlekokpåse under tiden jag styrde med desinficering av flaskor m.m. Min tanke var att få en så färsk kaffearom som möjligt genom att använda detta ”torr-kaffe” så nära inpå flasktappningen som möjligt.
FG hamnade precis där jag ville vilket ju var skönt efter så mycket strul under bryggningen! Själva flasktappningen gick iaf smidigt som vanligt. Jag kokade upp sockerlag som jag sedan kylde innan den hälldes ner i hinken och rördes runt lite försiktigt. Flaskorna fyllde jag direkt från tappkranen på hinken och det blev totalt 17 st på 25cl vardera. Jag bör nog egentligen ge mig till tåls rätt länge innan det är värt att öppna en flaska för provsmakning, men vi får väl se hur lång tid det tar innan nyfikenheten blir för stor över hur de dyrbara dropparna ska smaka…
21 01 2012 at 17:43
Har länge velat göra nånting precis som denna, och lustigt nog har vi tänkt rätt lika också. Väldigt bra läsning för mig helt enkelt.. Planerar att göra min i höst nån gång (hehe, många bryggprojekt på G)
21 01 2012 at 22:57
Hoppas att du slipper lakproblemen som jag råkade ut för bara! Men slutresultatet blev rätt bra faktiskt även om jag inte kom i närheten av den doft och smak ifrån bourbonlagringen som t.ex. Bourbon County Stout har.
08 02 2012 at 07:48
Hade du något recept du utgick från eller har du bara gått på känn?
Tycker just kaffesmaken verkar svår.. Många kaffeöl jag druckit har smakat och doftat kaffesump typ.
Iofs är det mesta svårt med en öl i denna grymma stil.. Men sånt är ju jäkligt kul, när man är ute på djupt (brygg)vatten.
08 02 2012 at 08:04
Nja jag brukar alltid komponera mina recept på känn, dock så har jag innan sneglat på mängder av olika recept inom stilen för att få en känsla för vad som är rimliga proportioner av de olika maltsorterna.
Ja, jag valde att kallbrygga kaffet just för att slippa kaffesump-smaken. Tror att den kommer av att kaffet har blivit upphettat. På samma sätt tror jag att krossade kaffebönor i sekundär/innan flasktappning ger en lite lugnare kaffeton än att t.ex. tillsätta espresso som många verkar göra.
Mängden kaffe tycker jag blev riktigt lagom i denna. Tror det är dags för att öppna en flaska snart igen =)