*** Varning innehåller information om ett bidrag till SM ***
Imperial red ale är en favoritstil som jag egentligen aldrig bryggt tidigare. Instanceof 2.0 amber ale är väl det närmaste jag kommit, men den blev något slags mix av amber ale, imperial red och brown ale. När jag nu satte ihop receptet hade jag sneglat på ett klonrecept till Bear Repulics Red Rocket Ale som jag gillar men boostade upp det en smula och bytte ut den ljusa chokladmalten (som inte fanns hos maltmagnus) till café light. Jag bytte även ut cascade mot amarillo i smak- och aromgivorna och humlade på ungefär samma sätt som med public static 3.0 lemongrass ipa som jag blev väldigt nöjd med. Förhoppningen med denna öl är att få till den där tydliga karamelligheten tillsammans med kraftig humling som finns i många amerikanska red ales, vissa maltiga dipor och barley wines.
Datum
2014-01-27 bryggdag
2014-02-05 mätte sg (1.022)
2014-02-06 omtappning och torrhumling
2014-02-13 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 3h)
6000 g maris otter, crisp (72.2%)
700 g munic, viking malt (7.2%)
700 g caramel 40L, briess (7.2%)
500 g dme extra light, muntons (5.2%)
350 g caramel 120L, briess (3.6%)
350 g victory, briess (3.6%)
100 g café light, castle malting (1.0%)
1 krm protafloc @ 15min
1 tsk jästnäring @ 15min
Humle
28 g magnum alpha 13.8 @ 60min
24 g chinook alpha 12.6 @ 60min
30 g centennial alpha 9.3 @ 10min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 10min
30 g centennial alpha 9.3 @ 5min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 5min
40 g centennial alpha 9.3 @ 0min
40 g amarillo alpha 8.9 @ 0min
150 g centennial alpha 9.3 torrhumling i x dagar
Jäst
Safale us-05 (1.5 pkt rehydrerat i 2dl kokt vatten)
Tillsatser
6 g strösocker per liter öl för kolsyra
Värden
19.5 liter
mäsktemp 66-65C i 65min
og 1.092
fg 1.019
ibu 85 abv
9.8%vol
Jag hade en del missöden under bryggningen av denna öl, till att börja med fick jag väldigt låg effektivitet och fick därför koka väldigt länge för att komma upp i rätt og. Vet inte riktigt vad detta kan ha berott på, eventuellt att jag hade något lösare mäsk (ca 2.4l/kg) eller taskig kross på malten.
Bittergivan kokade jag med humlespindel och smak- och aromgivorna fritt eftersom jag tyckte att det fungerade bra med public static 3.0 lemongrass ipa. För att sen minska risken för att avtappningen skulle sätta igen av all humle testade jag att för första gången plocka ur kylaren och whirlpoola. I början gick det riktigt bra, vörten som kom ut var närmast kristallklar.
Sen mot slutet (kanske 5-6 liter kvar) började massor av humle följa med och det tog tvärstopp. Jag försökte få flöde igen genom att peta med desinficerad ståltråd genom kranen men det var lönnlöst och tillslut lyfte jag grytan och hällde på det sättet ut kvarvarande vört-humle-blandning istället. Klantigt nog lyckades jag tappa ner silen som fångade upp humlen i jäshinken under detta förfarande. Jag tror dock att det inte var så mycket humlemassa som hamnade i jäshinken eftersom den var rätt hårt packad och jag fiskade upp silen snabbt.
Efter detta missöde gick iaf inget mer fel. Syresatte som vanligt genom att vispa vörten och tillsatte sedan den rehydrerade jästen. Jäshinken åkte sedan in i den rätt kalla garderoben som håller ölen vid ca 18-19 grader. På morgonen dagen efter bubblade det på i jäsröret.
Nu väntar torrhumling och sedan flasktappning och en tids lagring och förhoppningsvis är den i prima form till SM i Linköping!
02 02 2014 at 22:13
[…] I måndags bryggde jag ett till öl till SM 2014 (hög tid för domare att sluta läsa nu). Denna gång är det en imperial red ale det handlar om och jag hoppas få till en riktigt karamellig, balanserat söt-besk och kraftigt humledoftande pjäs. Läs mer om ölen här! […]
06 02 2014 at 12:44
[…] är nullpointer imperial red ale omtappad till sekundär tillsammans med 150g centennial. Min fina glaskula som jag tidigare använt […]
17 02 2014 at 22:51
[…] efter else if 3.0 var det så även dags för nullpointer imperial red ale att tappas upp på […]