jayway pale ale 2.0

Efter succén på kundinvigningen med jayway pale ale var det ju bara brygga en ny version till sommaravslutningen, så att vi har något att släcka törsten med till grillat och snacks! Vanlig pale ale byttes ut mot maris otter och eftersom version 1.0 blev något mörkare än jag tänkt minskade jag mängden carapale och bytte även ut amber ale-malten till en liten gnutta caraaroma. Denna gång ökade jag beskan och så satsade jag helt på nya zeeländsk humle för att få en lite mer tropisk och somrig öl. Så här ser receptet ut:

Datum
2013-05-12 bryggdag
2013-05-16 mätte sg (1.017)
2013-05-19 mätte sg (1.009) och tappade om till sekundär och tillsatte torrhumle
2013-05-26 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 100min)
7500 g maris otter, crisp malting (93.0%)
500 g carapale, vikingmalt (6.2%)
65 g caraaroma, weyermann (0.8%)
1 krm protafloc @ 20min
1 tsk jästnäring @ 20min

Humle
30 g waimea alpha 14.9 @ 75min
20 g waimea alpha 14.9 @ 5min
20 g motueka alpha 7.1 @ 5min
20 g nz cascade alpha 7.5 @ 5min
20 g waimea alpha 14.9 @ 0min (hopstand 15 min vid 70C)
20 g motueka alpha 7.1 @ 0min (hopstand 15 min vid 70C)
20 g nz cascade alpha 7.5 @ 0 min (hopstand 15 min vid 70C)
30 g waimea alpha 14.9 @ torrhumling
60 g motueka alpha 7.1@ torrhumling
60 g nz cascade alpha 7.5@ torrhumling

Jäst
Safale us-05 (rehydrerad i 2 dl kokt vatten)

Kolsyrning
5.5 g strösocker per liter öl

Värden
37 liter
mäsktemp 66-65 C i 70min
og 1.049
fg 1.008
ibu 35
abv 5.6%vol

IMG_7585

En del av utmaningen med denna bryggning var att få en så stor volym som möjligt. Eftersom bryggargrytan endast är på 29 liter så använde jag även min 14-liters kastrull. Både humlegivorna och kylningen blir ju lite krångliga med vörten uppdelad men jag löste det på följande sätt:

  • 60-, 5- och 0-minutersgivor i bryggargrytan (hop-spider)
  • Endast 60-minutersgiva i kastrullen (löst)
  • Efter kylning och avtappning från bryggargrytan hälldes kastrullvörten över genom hop-spidern, alltså en slags humle-lakning, så att även denna vört kunde kylas
  • Humlen lakades sedan ur med ytterligare ca 3 liter uppkokt vatten för att få ner og till planerat värde
  • Två jäshinkar med knappa 19 liter vört vardera
  • Jästen delades upp mellan de två jäshinkarna (ögonmått)
  • Syresättning med visp i båda jäshinkarna
  • Sedan hälldes vört fram och tillbaka mellan jäshinkarna ett stort antal gånger för att blanda vörten jämnt

Bryggningen gick smidigt även om det såklart tog rätt lång tid med dubbel kylning och det extra mecket efteråt. Kul att jag fick så bra utbyte denna gång (hade inte räknat med att behöva späda vörten), men det är såklart lite skillnad på att brygga öl av detta slag jämfört med vad jag annars ofta brygger =)

IMG_7596

IMG_7599

Nu är det bara att vänta på att jästen gör sitt jobb och sedan är det dags för torrhumling!

IMG_7600


3 responses to “jayway pale ale 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: