else if 3.0 imperial stout

*** Varning innehåller information om ett bidrag till SM ***

Inför SM 2014 tänkte jag brygga en ny version av else if imperial stout, det var ju ett tag sedan sist. Min plan var att göra den lite kraftigare samt att lagra den på rom-dränkta ek-flis. Några små förändringar i receptet gjordes, exempelvis ökade jag andelen rörsocker för att enklare komma upp i högre og samt att jag tror att det fungerar bra smakmässigt mot rommen. Jag bytte även ut wlp051 mot us-05 samt skippade amarillon på humlesidan och sänkte beskan något.

IMG_0260

Datum
2014-01-09 bryggdag
2014-01-15 mätte sg (1.037)
2014-01-18 mätte sg (1.030)
2014-01-21 tillsatte rom och ekchips
2014-02-02 mätte sg (1.027)
2014-02-03 tillsatte 30g ekchips till (american heavy toast)
2014-02-05 tillsatte 60g ekchips till (american heavy toast)
2014-02-12 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid drygt 3h)
6600 g maris otter, crisp (67.5%)
830 g havremalt, crisp (8.5%)
500 g café malt, castle malting (5.1%)
500 g chokladmalt, castle malting (5.1%)
500 g carapale, viking malt (5.1%)
350 g rostat korn, castle malting (3.6%)
500 g rörsocker (5.1%)
1/2 krm protafloc @ 20min
1 tsk jästnäring @ 20min

Humle
65 g magnum alpha 13.8 @ 60min
20 g magnum alpha 13.8 @ 15min

Jäst
Safale us-05 (2x11g rehydrerat i 2 dl kokt vatten)

Tillsatser
1.5 tsk bakpulver i mäsken
30g ek-flis, american heavy toast, 22 dagar
30g ek-flis, american medium toast, 22 dagar
30g ek-flis, american heavy toast, 9 dagar
60g ek-flis, american heavy toast, 7 dagar
2 dl rom, Ron Quorhum Solera 23 years (+0.3%)
5.5 g rörsocker per liter öl för kolsyra

Värden
17 liter
mäsktemp 67.5-65.5C i 60min
og 1.111
fg 1.025
ibu 80
abv 11.8%vol

Ännu en bryggning dagtid under min pappaledighet! Mäskade in medan Elvin åt lunch och kunde laka och sätta igång kok under hans eftermiddagslur, rätt smidigt faktiskt! Innan jag kunde starta mäskningen var jag dock tvungen att mixa havremalten som MaltMagnus visst hade glömt att krossa, men men sånt kan ju hända…

IMG_0263

IMG_0266

Annars gick bryggningen som smort! Under tiden vörten kokade dränkte jag även in 60g ek-flis (amerikansk medium och heavy toast) i 2dl rom (Ron Quorhum Solera 23 years). Innan ångkokade jag flisorna i 5 minuter för att ta kål på eventuella fulingar och det doftade grymt gott kan jag lova! Jag kommer tillsätta ek och rom i primären senare när jäsningen är så gott som klar.

IMG_0275

IMG_0277

Humling, kylning, ner i jäshink, syresättning, ner med jästen o.s.v. inga konstigheter direkt. Hinken fick stå i ena garderoben som håller 19 grader fram till morgonen efter då det hade börjat bubbla. Då åkte den in i den lite kallare garderoben som ligger kring 17 grader istället för att få en så ren jäsning som möjligt. Hoppas nu bara att den jäser och mognar snabbt så att jag kan ta med mig den till SM!


6 responses to “else if 3.0 imperial stout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: