*** Varning innehåller information om ett bidrag till SM ***
Inför SM 2014 tänkte jag brygga en ny version av else if imperial stout, det var ju ett tag sedan sist. Min plan var att göra den lite kraftigare samt att lagra den på rom-dränkta ek-flis. Några små förändringar i receptet gjordes, exempelvis ökade jag andelen rörsocker för att enklare komma upp i högre og samt att jag tror att det fungerar bra smakmässigt mot rommen. Jag bytte även ut wlp051 mot us-05 samt skippade amarillon på humlesidan och sänkte beskan något.
Datum
2014-01-09 bryggdag
2014-01-15 mätte sg (1.037)
2014-01-18 mätte sg (1.030)
2014-01-21 tillsatte rom och ekchips
2014-02-02 mätte sg (1.027)
2014-02-03 tillsatte 30g ekchips till (american heavy toast)
2014-02-05 tillsatte 60g ekchips till (american heavy toast)
2014-02-12 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid drygt 3h)
6600 g maris otter, crisp (67.5%)
830 g havremalt, crisp (8.5%)
500 g café malt, castle malting (5.1%)
500 g chokladmalt, castle malting (5.1%)
500 g carapale, viking malt (5.1%)
350 g rostat korn, castle malting (3.6%)
500 g rörsocker (5.1%)
1/2 krm protafloc @ 20min
1 tsk jästnäring @ 20min
Humle
65 g magnum alpha 13.8 @ 60min
20 g magnum alpha 13.8 @ 15min
Jäst
Safale us-05 (2x11g rehydrerat i 2 dl kokt vatten)
Tillsatser
1.5 tsk bakpulver i mäsken
30g ek-flis, american heavy toast, 22 dagar
30g ek-flis, american medium toast, 22 dagar
30g ek-flis, american heavy toast, 9 dagar
60g ek-flis, american heavy toast, 7 dagar
2 dl rom, Ron Quorhum Solera 23 years (+0.3%)
5.5 g rörsocker per liter öl för kolsyra
Värden
17 liter
mäsktemp 67.5-65.5C i 60min
og 1.111
fg 1.025
ibu 80
abv 11.8%vol
Ännu en bryggning dagtid under min pappaledighet! Mäskade in medan Elvin åt lunch och kunde laka och sätta igång kok under hans eftermiddagslur, rätt smidigt faktiskt! Innan jag kunde starta mäskningen var jag dock tvungen att mixa havremalten som MaltMagnus visst hade glömt att krossa, men men sånt kan ju hända…
Annars gick bryggningen som smort! Under tiden vörten kokade dränkte jag även in 60g ek-flis (amerikansk medium och heavy toast) i 2dl rom (Ron Quorhum Solera 23 years). Innan ångkokade jag flisorna i 5 minuter för att ta kål på eventuella fulingar och det doftade grymt gott kan jag lova! Jag kommer tillsätta ek och rom i primären senare när jäsningen är så gott som klar.
Humling, kylning, ner i jäshink, syresättning, ner med jästen o.s.v. inga konstigheter direkt. Hinken fick stå i ena garderoben som håller 19 grader fram till morgonen efter då det hade börjat bubbla. Då åkte den in i den lite kallare garderoben som ligger kring 17 grader istället för att få en så ren jäsning som möjligt. Hoppas nu bara att den jäser och mognar snabbt så att jag kan ta med mig den till SM!
10 01 2014 at 13:36
[…] Igår var det bryggdag igen! En ny version av else if imperial stout stod på schemat och om du inte är SM-domare är det bara att gå och kolla in recept o.s.v. här! […]
10 01 2014 at 14:31
Spännande! Hoppas den blir bra till SM. Kommer dock inte kunna besöka SM den här gången. Oavsett vad så är den romen väldigt god!
/Peter
13 02 2014 at 22:10
[…] tappade jag upp else if 3.0 imperial stout på flaska efter en tids lagring med lite ekchips. Lite är väl något av en underdrift, det blev […]
17 02 2014 at 22:50
[…] efter else if 3.0 var det så även dags för nullpointer imperial red ale att tappas upp på […]
17 03 2014 at 22:24
[…] dagen såg jag till att sätta på etiketter på else if 3.0 imperial stout! Så här blev […]
06 04 2014 at 22:10
[…] Med mig hem fick jag ett brons och ett silver i folkets val, grymt roligt! Bronset var i klassen lågalkoholöl med private static lemongrass session ipa och silvret i klassen kraftfull öl med else if 3.0 imperial stout. […]