singleton barley wine

Efter två parti-gyle-försök som jag inte varit helt nöjd med ville jag ge mig på att brygga barley wine igen. Inget parti-gyle-förfarande denna gång och ett extremt simpelt recept, nämligen 100% maris otter och endast en humlesort i form av columbus. Istället för att använda diverse karamellmalter för ökad komplexitet och färg ville jag testa att få fram liknande resultat genom att kraftigt koka ner delar av vörten. Så här ser receptet ut:

Datum
2013-10-31 satte 4 liter starter (1.050) på wlp090
2013-11-02 ställde startern i kylen
2013-11-03 bryggdag
2013-11-04 syresatte igen genom vispning (12h efter pitch)
2013-11-06 mätte sg (1.120)
2013-11-08 mätte sg (1.111)
2013-11-11 mätte sg (1.107)
2013-11-13 mätte sg (1.105)
2013-11-14 rehydrerade 2 paket us-05 i 1.5 liter vatten, tillsatte 1.5 liter av ölen
2013-11-16 tillsatte ytterligare 1 liter av ölen
2013-11-17 hällde ner allt i jäshinken och mätte sedan sg (1.085)
2013-11-19 mätte sg (1.080)
2013-11-21 mätte sg (1.077)
2013-11-28 mätte sg (1.073)
2013-12-04 mätte sg (1.069)
2013-12-09 mätte sg (1.068)
2013-12-09 rehydrerade 1 paket us-05 i 0.5 liter vatten i ny jäshink, tillsatte 0.6 liter av ölen (refraktometer 1.060)
2013-12-12 mätte sg i ny jäshink (refraktometer 1.056), fyllde på en knapp liter av öl(refraktometer 1.066)
2013-12-12 mätte sg i primär (1.068), tillsatte 1/4 påse pilsnerenzym
2014-01-18 mätte sg (1.039)
2014-01-20 tillsatte torrhumle
2014-01-24 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 5h)
10 000 g maris otter, crisp malting (100%)
1/2 krm protafloc @ 25min
1/2 tsk jästnäring@ 25min

Humle
50 g columbus alpha 16.0 @ 75min
35 g columbus alpha 16.0 @ 15min
35 g columbus alpha 16.0 @ 5min
80 g  columbus alpha 16.0  torrhumling i x dagar

Jäst
San Diego Super Yeast wlp090 (1 rör, 4 liter starter)
Safale us-05 (2 paket rehydrerade i 1.5 liter vatten)

Kolsyrning
5 g strösocker per liter öl

Värden
14.5 liter (ursprungligen 13 innan tillsats av ny jäst)
mäsktemp 65-64 C i 60 min
og 1.130 (ursprungligen 1.150)
fg 1.039
ibu 90
abv 12.1%vol

IMG_9690

IMG_9637

Att det skulle ta lång tid att koka ner all vört till denna kraftiga öl var det ju ingen tvekan om, så innan bryggdagen hade jag införskaffat två stycken usb-fläktar att rikta mot kastrullerna för att om möjligt snabba upp avdunstningen något. Om det hade någon större effekt är dock svårt att säga. Dessutom använde jag så många kastruller jag bara kunde, för att maximera ytarean, de första timmarna innan det var dags för första humlegivan då allt hälldes samman i min bielmeier-gryta.

IMG_9699

IMG_9714

Mäskning och lakning gick iaf utmärkt utan några missöden. Jag tog ut 4 + 4 liter av totalt ca 10 liter first runnings (sg 1.088) att koka ner i varsin kastrull (med volym 10 resp. 5 liter). I den ena lät jag vörten koka ner till riktigt trögflytande sirap (ca 0,5 liter) och i den andra ner till konsistensen av filmjölk (ca 1 liter) och blandade sedan ner i resten av vörten. Detta tog över 3 timmar trots fläktar.

IMG_9722

IMG_9731

Precis som med public static 3.0 lemongrass ipa så använde jag humlespindeln för bittergivan, lyfte ur den efter sin koktid (75min) och lät sedan smak- och aromgivorna simma fritt i grytan. Denna gång hade jag tyvärr större bekymmer med avsilningen ner i jäshinken efter kylningen. Det kladdade igen rejält och jag fick göra rent silduken ett par gånger.

IMG_9740

Jag fick bara 13 liter ner i jäshinken (planerat var 15) men og var däremot hela 1.150 (planerat var ca 1.130) så med tanke på effektiviteten stämde det rätt bra iaf. Jag beslutade mig dock för att låta det vara och inte späda ut eftersom superjästen wlp090 ju borde klara av tuffa tag! Nja det skulle visa sig att så kanske inte var fallet.

IMG_9744

Jag följde utjäsningen noggrannt och efter 10 dagar hade ölen inte jäst ner längre än till 1.105. Jag bestämde mig för att ta till gamla hederliga us-05 samt att späda ölen lite. 2 jästpaket åkte ner i 1,5 liter kokt vatten i min 5-liters förkultursflaska för rehydrering och efter någon halvtimme tillsatte jag 1,5 liter av ölen. Ett par dagar senare fyllde jag på med ytterligare någon liter öl och dagen efter det hällde jag ner allt i jäshinken. Nu är det bara att hoppas på att us-05 klarar av att jäsa vidare!

IMG_9785


14 responses to “singleton barley wine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: