Efter två parti-gyle-försök som jag inte varit helt nöjd med ville jag ge mig på att brygga barley wine igen. Inget parti-gyle-förfarande denna gång och ett extremt simpelt recept, nämligen 100% maris otter och endast en humlesort i form av columbus. Istället för att använda diverse karamellmalter för ökad komplexitet och färg ville jag testa att få fram liknande resultat genom att kraftigt koka ner delar av vörten. Så här ser receptet ut:
Datum
2013-10-31 satte 4 liter starter (1.050) på wlp090
2013-11-02 ställde startern i kylen
2013-11-03 bryggdag
2013-11-04 syresatte igen genom vispning (12h efter pitch)
2013-11-06 mätte sg (1.120)
2013-11-08 mätte sg (1.111)
2013-11-11 mätte sg (1.107)
2013-11-13 mätte sg (1.105)
2013-11-14 rehydrerade 2 paket us-05 i 1.5 liter vatten, tillsatte 1.5 liter av ölen
2013-11-16 tillsatte ytterligare 1 liter av ölen
2013-11-17 hällde ner allt i jäshinken och mätte sedan sg (1.085)
2013-11-19 mätte sg (1.080)
2013-11-21 mätte sg (1.077)
2013-11-28 mätte sg (1.073)
2013-12-04 mätte sg (1.069)
2013-12-09 mätte sg (1.068)
2013-12-09 rehydrerade 1 paket us-05 i 0.5 liter vatten i ny jäshink, tillsatte 0.6 liter av ölen (refraktometer 1.060)
2013-12-12 mätte sg i ny jäshink (refraktometer 1.056), fyllde på en knapp liter av öl(refraktometer 1.066)
2013-12-12 mätte sg i primär (1.068), tillsatte 1/4 påse pilsnerenzym
2014-01-18 mätte sg (1.039)
2014-01-20 tillsatte torrhumle
2014-01-24 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 5h)
10 000 g maris otter, crisp malting (100%)
1/2 krm protafloc @ 25min
1/2 tsk jästnäring@ 25min
Humle
50 g columbus alpha 16.0 @ 75min
35 g columbus alpha 16.0 @ 15min
35 g columbus alpha 16.0 @ 5min
80 g columbus alpha 16.0 torrhumling i x dagar
Jäst
San Diego Super Yeast wlp090 (1 rör, 4 liter starter)
Safale us-05 (2 paket rehydrerade i 1.5 liter vatten)
Kolsyrning
5 g strösocker per liter öl
Värden
14.5 liter (ursprungligen 13 innan tillsats av ny jäst)
mäsktemp 65-64 C i 60 min
og 1.130 (ursprungligen 1.150)
fg 1.039
ibu 90
abv 12.1%vol
Att det skulle ta lång tid att koka ner all vört till denna kraftiga öl var det ju ingen tvekan om, så innan bryggdagen hade jag införskaffat två stycken usb-fläktar att rikta mot kastrullerna för att om möjligt snabba upp avdunstningen något. Om det hade någon större effekt är dock svårt att säga. Dessutom använde jag så många kastruller jag bara kunde, för att maximera ytarean, de första timmarna innan det var dags för första humlegivan då allt hälldes samman i min bielmeier-gryta.
Mäskning och lakning gick iaf utmärkt utan några missöden. Jag tog ut 4 + 4 liter av totalt ca 10 liter first runnings (sg 1.088) att koka ner i varsin kastrull (med volym 10 resp. 5 liter). I den ena lät jag vörten koka ner till riktigt trögflytande sirap (ca 0,5 liter) och i den andra ner till konsistensen av filmjölk (ca 1 liter) och blandade sedan ner i resten av vörten. Detta tog över 3 timmar trots fläktar.
Precis som med public static 3.0 lemongrass ipa så använde jag humlespindeln för bittergivan, lyfte ur den efter sin koktid (75min) och lät sedan smak- och aromgivorna simma fritt i grytan. Denna gång hade jag tyvärr större bekymmer med avsilningen ner i jäshinken efter kylningen. Det kladdade igen rejält och jag fick göra rent silduken ett par gånger.
Jag fick bara 13 liter ner i jäshinken (planerat var 15) men og var däremot hela 1.150 (planerat var ca 1.130) så med tanke på effektiviteten stämde det rätt bra iaf. Jag beslutade mig dock för att låta det vara och inte späda ut eftersom superjästen wlp090 ju borde klara av tuffa tag! Nja det skulle visa sig att så kanske inte var fallet.
Jag följde utjäsningen noggrannt och efter 10 dagar hade ölen inte jäst ner längre än till 1.105. Jag bestämde mig för att ta till gamla hederliga us-05 samt att späda ölen lite. 2 jästpaket åkte ner i 1,5 liter kokt vatten i min 5-liters förkultursflaska för rehydrering och efter någon halvtimme tillsatte jag 1,5 liter av ölen. Ett par dagar senare fyllde jag på med ytterligare någon liter öl och dagen efter det hällde jag ner allt i jäshinken. Nu är det bara att hoppas på att us-05 klarar av att jäsa vidare!
27 11 2013 at 11:50
[…] För ett tag sedan var det dags för mig att brygga barley wine igen. Denna gång single malt och single hop! Tanken var att det även skulle vara single yeast men wlp090 ville inte riktigt, läs mer om detta, receptet och själva bryggningen här! […]
27 11 2013 at 12:08
Spännande! Men varför rehydrerade du i 1.5 L vatten? Hade ju räckt med en tiondel av det för att återfukta jästen:-)
27 11 2013 at 12:29
Jo men jag ville ju späda ut ölen för att öka chanserna för us-05 att lyckas jäsa vidare!
27 11 2013 at 13:05
Aha, ok 🙂
04 12 2013 at 21:18
[…] singleton barley wine skulle vara så svårtjäst det trodde jag inte… WLP090 var inte så ”super” […]
26 12 2013 at 12:10
[…] som jag tillsatte gav effekt och singleton barley wine är nu nere på 1.053 vilket innebär strax över 10%. Tyvärr har en del anteckningar om […]
20 01 2014 at 10:17
[…] där enzymerna tillsammans med us-05 var långsamma men ihärdiga, nu är singleton barley wine nere på 1.039! Min förhoppning är att det tar stopp snart eftersom jag behöver utrymme för […]
13 02 2014 at 21:36
[…] visst missat att tala om att singleton barley wine numera befinner sig på flaska. Föga förvånande verkar det lite trögt med […]
18 03 2014 at 22:27
[…] fortsätter på samma tema. Nu fick äntligen singleton barley wine sin etikett och så här ser det […]
10 06 2014 at 21:46
[…] skickade in ett bidrag (singleton barley wine) i Pot Belly Brew Shops SMaSH-tävling för ett par veckor sedan, precis som 38 andra glada […]
05 08 2014 at 13:24
[…] även nottingham ur och vägrade jäsa kolsyra. När jag gjorde ett kolsyreräddningsförsök på singleton barley wine fick även this lite ny jäst. Efter drygt 2 månader öppnade jag en flaska och…… Det […]
02 09 2014 at 20:47
[…] bärig ton. Även lite torkad frukt och obestämd humle. Något finns där som påminner mig om min singleton barle wine, lite av den där bäriga tonen tror […]
13 10 2014 at 21:33
[…] öl jag kommer tävla med är singleton barley wine och binary imperial […]
26 10 2014 at 21:26
[…] helgen var det hembrygdsfestival i Limhamn. Av de 44 ölen var två mina, singleton barley wine och binary imperial porter. Det var som vanligt väldigt roligt att stå och bjuda på sin öl och […]