Detta var mitt första hembryggningsförsök. Till min hjälp på bryggdagen, vid omtappning och vid flasktappning hade jag Adrian, kollega och studiepolare. Jag valde att småfuska lite genom att använda flytande maltextrakt som bas och att endast stöpa specialmalten. Att jag valde att brygga en stout som öl nummer 1 berodde dels på att det är en favoritstil och att det kändes som en lämplig ölstil att experimentera lite med. Efter primärjäsningen planerade jag nämligen att dela upp batchen i 3 lika delar, den första utan modifikation (stout 1.0), den andra med tillsatt kaffe (stout 1.0c) och den tredje med whiskeyindränkta ekspån (stout 1.0w).
Nedan är ingredienser och annan data för hela batchen innan uppdelning:
Datum
2010-04-21 bryggdag
2010-04-29 omtappning & uppdelning
2010-05-09 mätning (sg 1032)
2010-05-12 flasktappning
Malt
1800 g medium lme
1800 g light lme
300 g roasted barley
300 g scottish peated malt
300 g crystal 40
200 g chocolate malt
200 g flaked barley
Humle
40 g northern brewer alpha 10.5 @ 60min
25 g fuggle alpha 5.8 @ 15min
20 g fuggle alpha 5.8 @ 5min
Jäst
safale s-04
Tillsatser
4 g strösocker per liter öl för kolsyra
Värden
15 liter
og 1080
fg1032
ibu 58
abv 6.6%vol
För att var första gången jag bryggde så gick det relativ smidigt, även om det tog rätt lång tid. Stöpningen av specialmalterna gjordes i jäshink och vört hälldes sedan ut genom en sil, långt ifrån optimalt men det fungerade iaf. Vörten kokades i 2 kastruller och späddes sedan efter kylning till 16 liter med kallvatten. Kylningen bestod av att placera kastruller i badkaret med kallvatten smårinnandes. Om- och flasktappningen skedde med hävert vilket inte var det lättaste. Denna metod känns så här i efterhand varken smidig eller bra ur renlighetssynpunkt och jag är glad att jag gått från detta. Kapsyleringen skedde med apparaten ”greta” vilket var tungt, långsamt och krävde 2 personer eftersom en var tvungen att hålla i flaskan. Flaskorna som användes var 33 cl Starobrno som Adrian hade fixat ifrån Lunds nation.
Etikett
Kommentera