switch case barley wine

När jag var uppe i Motala över påsken ville min far passa på att brygga sin andra öl (detta var den första). Jag passade då på att sno de första litrarna ifrån utlakningen för att experimentera fram en liten batch barley wine. Sedan förra bryggningen hade jag sett till att skaffa en portabel induktionsplatta på 2000W (valde den här) och denna invigdes och fungerade galant under bryggningen. Nedan följer receptet (mängderna angivna för malten är ju ungefärliga pga av att jag bara tog en del av den totala volymen vört men relationen pale ale/munich/havregryn stämmer):

Datum
2011-04-22 bryggdag
2011-05-08 tappades om till sekundär
2011-07-23 tillsatte 20 g chinook i sekundär
2010-07-29 flasktappning

Malt/tillsatser i kok
1000 g pale ale malt
330 g munich malt
330 g havregryn
200 g light DME
200 g muscovadosocker

Humle
20 g amarillo alpha 9.2 @ 60min
10 g cascade alpha 6.3 @ 30min
10 g amarillo alpha 9.2 @ 30min
10 g cascade alpha 6.3 @ 5min
10 g amarillo alpha 9.2 @ 5min

20 g chinook alpha 13.0 @ 6 dagar torrhumling

Jäst
safale s-04

Tillsatser
5 g strösocker per liter öl för kolsyra

Värden
3.5 liter
mäsktemp 65C i 60min
og 1110
fg 1028
ibu 110
abv 12.4%vol

Jäshinken står fortfarande hemma hos min far och ölen väntar på att bli upptappad på flaskor. Detta beror helt enkelt på att jag inte varit uppe i Motala sedan i påskas. Nu verkar det dock som att min mor kommer ta med sig hinken ner nästa helg så då blir det äntligen dags att tappa upp samtidigt provsmaka lite. Eventuellt funderar jag på att torrhumla eftersom det är tänkt som en amerikansk barley wine, nackdelen då är ju att man förlorar en del öl p.g.a. humlen suger åt sig en del. Det är ju lite trist med tanke på den blygsamma volymen.

Uppdatering 2011-07-31
Detta barley wine har nu fått ett namn (”switch case”) och även blivit upptappat på flaskor. Totalt 13 stycken 25cl flaskor blev det! Efter att ölen liftat med min mor ner till skåne bestämde jag mig som jag nämnde ovan att torrhumla. Efter den långa tiden på sekundär fanns inte mycket humlearom alls kvar så den 23:e juli slängde jag i 20 g chinook i hinken. För första gången struntade jag i att använda humlestrumpa, delvis för att bli av med så lite öl som möjligt men även för att jag var aningen för lat för att hämta upp en ifrån källaren och sen desinficera den. Humlen fick ligga i 6 dagar innan det var dags för flasktappning.

Sekunden efter att jag hade haft i sockerlagen i ölen insåg jag mitt första misstag, jag hade inte mätt fg! Nu med sockerlag tillsatt visade hydrometern 1030 vilket bör innebära ett verkligt fg på 1028 (5 g socker per liter bör enligt mina beräkningar bidra med 2 punkter). För att inte få med massa humle i flaskorna försökte jag först fånga upp den med en sil. Detta lyckdes inget vidare för i första flaskan jag tappade kunde jag se att ett par humleblad kom med. Jag bestämde mig då för att tappa över till en annan hink genom silen först och tappade sedan upp på flaska därifrån. Jag är dock lite orolig för att ölen blev onödigt utsatt för syre p.g.a. detta. Dessutom är jag lite orolig för att det inte finns tillräckligt med pigg jäst kvar efter så lång tid på sekundär, speciellt när det är ett så alkoholstarkt öl. Det är bara att vänta i ett par, tre veckor och hoppas på ett pys när det är dags att provsmaka!

EtikettAnnons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: