public static ipa 2.0

Nu när bryggeriet var flyttat och SM i hembryggning närmade sig var det ju hög tid att brygga en ny version av public static ipa som jag blev riktigt nöjd med. Den här gången blev det att testa den nya humlesorten wai-iti som lät rätt spännande med doft av mandarin, citron och limeskal. Jämfört med förra gången drog jag ner lite på specialmalten för att få en något lättare öl, samtidigt som jag ökade humlemängden lite (och lade en större andel senare) för att se om jag kan få till mer tryck i doften.

Datum
2012-04-01 bryggdag
2012-04-11 tappade om till sekundär och tillsatte torrhumle
2014-04-17 flasktappning

Malt/tillsatser i kok
4000 g pale ale malt
300 g munich malt
300 g crystal 100 malt
0.5 krm protafloc @ 15min

Humle
30 g columbus alpha 14.5 @ 60min
25 g columbus alpha 14.5 @ 5min
20 g wai-iti alpha 2.6 @ 5min
20 g columbus alpha 14.5 @ 0min
20 g wai-iti alpha 2.6 @ 0min
25 g columbus alpha 14.5 torrhumling 6 dagar
60 g wai-iti alpha 2.6 torrhumling 6 dagar

Jäst
safale us-05

Tillsatser
5,5 g strösocker per liter öl för kolsyra

Värden
14.5 liter
mäsktemp 65C i 60min
og 1061
fg 1008
ibu xx
abv 7.1%vol

Bryggningen gick fint på nya induktionsspisen med en 24-liters kastrull jag lånat av en kollega som efter allt mitt tjat inte kunde låta bli att börja brygga själv. En liten stund in i koket tänkte jag testa att koppla på min kylspiral på kranen och till min förskräckelse upptäckte jag att gängorna inte stämde alls. Snabbt iväg till Clas Ohlson för att leta passande övergångsnippel! Icke hade Classe nån sån och nu började jag tappa hoppet rejält… Det skulle få bli att återgå till att kyla med rinnande vatten i badkaret…

Meeeeen väl hemma fick jag för mig att testa att skruva loss duschslangen och visst kunde nog den blottade anslutningen passa slangnippeln på spiralen?!

För att få loss övergångsnippeln var jag dock tvungen att knacka dörr hos grannarna och låna en polygrip, men efter det  gick det att skruva fast kylanordningen och jag kunde pusta ut!

Spiralen var som vanligt med de sista minutrarna av koket och den sista humlegivan åkte i samtidigt som jag stängde av plattan.

Denna gång lät jag det stå så i 10 minuter innan jag startade kylningen, en teknik jag läst om någonstans.

Vid omtappning efter 10 dagars primärjäsning passade jag på att mäta sg och smaka den deciliter som får plats i mätglaset. Hydrometern visade 1.010 och ölen smakade riktigt lovande! Resten av humlen från de två 100-grams påsarna åkte ner i en tvättpåse från Åhlens tillsammans med lite glas för tyngdens skull och sedan ner i hinken. Snart är det dags för flasktappning  varav fem flaskor blir av varianten läsk-på-back så att de får lämnas in till domartävlingen på SM! Ska bli väldigt spännande att se hur det kommer gå!

Sen måste det såklart fixas etikett tills dess dessutom, men det får bli ett senare problem…

Jag gjorde också ett litet experiment med de sista 0.75 litrarna som rann ut ur mäskkärlet. Jag kokade ner detta till en tjock karamell (därav den lilla kastrullen på bilden ovan), mest för att se hur det skulle smaka då jag läst om att man på detta sätt kan skapa bra maltkomplexitet i sin öl.


Jag tyckte dock att karamellen hade en liten aning kärv smak vilket kan bero på att jag just tog det sista från lakningen till detta, egentligen är tanken att man ska ta det första efter recirkulering. Jag bestämde mig för att inte använda experimentet i denna öl men att i framtiden göra det på ”rätt sätt” och tillsätta karamellen i huvud-koket.

Uppdatering 2012-04-19

Ölen är nu på flaska och den hade faktiskt jäst ner ytterligare 2 punkter till 1.008 vilket ger ca 7.1%. Efter ett par veckors flaskjäsning är det dags att provsmaka och lagom till sm ska den nog vara på topp!

Uppdatering 2012-06-06
Här skrev jag lite om resultatet i sm.

Annons

9 responses to “public static ipa 2.0

 • Simon

  Hej! Jag var en av dem som njöt av din Public static på sm. Vad menar du med humling 0 min. Är det endast under nedkylningen då? 6 dagars torrhumling? Hälsningar Simon

 • Hannes

  Hej Simon och tack för senast då!

  Med 0-minuters-giva menar jag att humle tillsätts i kastrullen precis när jag drar den från plattan. D.v.s. precis som du säger, humlen kokar aldrig utan är med under nedkylningen.

  Ooops, hade missat att fylla i antal dagar för torrhumlingen. 6 dagar är helt rätt!

 • Simon

  Tackar! Det blir ett försök framöver. Simon

 • Simon

  Hej! Kollar runt på nätet inför beställningen. Wai-iti, var har du köpt den? Jag hittar den inte på humle eller maltmagnus. En ytterligare fråga. Safale-US-jästen. Kör du förkultur på den eller funkar det att hälla rakt i, ett paket? Tack igen!

 • Hannes

  Jag köpte den från humle.se via maltmagnus, men nu verkar den inte finnas kvar tyvärr.. Jag gjorde ingen förkultur utan hällde jästen rakt ner i vörten efter nedkylning och syresättning.

 • Simon

  Låter smidigt. Du verkar fått bra utjäsning så förkultur verkar inte behövas. Jag ska testa ditt recept men byter mot galaxy istället för wai-itin.

 • Hannes

  Jag har faktiskt aldrig gjort förkultur till någon av mina öl och alla har jäst som planerat ändå. Sen brukar jag ju iofs inte brygga så stora satser.. Lycka till med ipan!

 • Simon

  Hej! En sista? fråga innan det är dags för bryggning. Kör du med ett safale paket eller flera?

 • Hannes

  Hehe ingen fara, det är bara att fråga på! Jag använde ett paket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: