jayway pale ale

Vi har nyligen flyttat till nya, större lokaler på jobbet och i april ska vi ha invigning där för kunder. Jag blev tillfrågad om jag inte kunde brygga öl till eventet och jag svarade såklart direkt JA. Det kommer serveras sushi och jag tänkte att det skulle passa bra med en lättare american pale ale med relativt låg beska men med typisk amerikansk citrushumle i doft och smak. Eftersom det kommer vara många gäster (inte med j) så ville jag maxa batchstorleken. Så här blev receptet:

Datum
2013-03-15 bryggdag
2013-03-16 sänkte temperatur till ca 17 grader (flyttade jäshink)
2013-03-18 mätte densitet (1.014)
2013-03-19 tillsatte 3 liter sockerlag
2013-03-21 mätte densitet (1.008)
2013-03-23 höjde temperatur till ca 20-21 grader (flyttade jäshink)
2013-03-24 sänkte temperatur till ca 15 grader (flyttade jäshink)
2013-03-28 tappade om till sekundär och tillsatte torrhumle
2013-04-04 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 100min)
6000 g pale ale, castle malting (83.3%)
600 g carapale, vikingmalt (8.3%)
600 g amber malt, castle malting (8.3%)
0.75 krm protafloc @ 20min
0.75 tsk jästnäring @ 20min

Humle
20 g centennial alpha 10.1 @ 60min
30 g centennial alpha 10.1 @ 10min
30 g centennial alpha 10.1 @ 5min
40 g centennial alpha 10.1 @ 0min (hopstand 15 min vid 78C)
110 g centennial alpha 10.1 @ torrhumling
40 g summer alpha 5.9 @ torrhumling

Jäst
Safale us-05 (rehydrerad i 2 dl kokt vatten)

Kolsyrning
5 g strösocker per liter öl

Värden
25 liter + 3 liter sockerlag (med og 1.049)
mäsktemp 66-61 C i 60min
og 1.049
fg 1.008
ibu 25
abv 5.6%vol

IMG_6405

Bryggningen gick väldigt smidigt, trots att det var en så stor batch. Under mäskningen hade jag tid att tillverka en humlespindel som senare fungerade utmärkt i koket och för hopstand efter lite kylning. När jäshinken var fylld innehöll den 25 liter vört med og 1.049. För att få ut lite extra tillsatte jag, efter ett par dagars jäsning för att inte riskera översvämning, 3 liter sockerlag (också 1.049).

IMG_6418

IMG_6421

Innan torrhumling gjorde jag en försiktig kallkrashning i vårt kalla förråd för att få med lite mindre jäst till sekundären. Just nu har den stått 5 dagar och det börjar bli dags att tappa upp på flaskor vilket kommer bli en rätt långdragen historia… Ölen ska nämligen hamna på 25cl-flaskor! Etikett har jag denna gång överlåtit till Peter på jobbet som är bättre lämpad för uppgiften =)

IMG_6430


4 responses to “jayway pale ale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: