instanceof 3.0 amber ale

VARNING INNEHÅLLER INFO OM ETT BIDRAG TILL SM 2013

Tredje gången gillt brukar man ju säga… Vi får se om jag får till den där kola-knäckiga maltiga smaken som jag letar efter denna gång. Version 3.0 kommer precis som 1.0 agera gigantisk starter,  jag har nämligen en indexoutofbounds 2.0 på g! Färgen är tillbaka på en mer rimlig nivå för en amber, till skillnad från version 2.0 som bryggdes i julas och maltbasen har en karamellmalt mindre. Smak- och aromhumlen är dessutom utbytt till summer som jag ju har gott om sedan maltes hembryggarfestival. Planen var att jäsa med wlp028 (den jag ville ha till indexoutofbounds) men den var slut hos maltmagnus så det fick bli premiär med wlp007 istället.

För första gången gjorde jag även en starter på 1 liter vatten och 100 g spraytorkat maltextrakt 24 timmar innan det skulle vara dags att pitcha. Tyvärr glömde jag jästnäring med det är ju inte hela världen. Hur som helst, här kommer recept och annan data:

Datum
2013-02-25 bryggdag
2013-03-02 höjde temperatur till ca 20-21 grader (flyttade jäshink)
2013-03-05 sänkte temperatur till ca 17 grader (flyttade jäshink)
2013-03-07 tillsatte torrhumle
2013-03-11 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 100min)
4000 g maris otter, crisp malting (77.7%)
500 g carapale, vikingmalt (9.7%)
300 g biscuit malt, castle malting (5.8%)
300 g caraaroma, weyermann (5.8%)
50 g chokladråg, weyermann (1.0%)
1 krm protafloc @ 5min

Humle
25 g chinook alpha 12.6 @ 70min
30 g chinook alpha 12.6 @ 0min
60 g summer alpha 5.9 @ 0min
20 g chinook alpha 12.6 @ torrhumling
80 g summer alpha 5.9 @ torrhumling

Jäst
White Labs Dry English Ale (wlp007)

Kolsyrning
5.5 g strösocker per liter öl

Värden
16 liter + 1 liter starter
mäsktemp 69 C i 60min
og 1.061 (justerat med tanke på starter)
fg 1.018
ibu 40
abv 5.9%vol

För ovanlighetens skull bryggde jag efter jobbet en måndag, annars brukar det alltid bli på söndagar och mer eller mindre ta hela dagen i anspråk. Min flickvän var snäll nog att starta uppvärmningen av mäskvattnet (som jag mätt upp och fyllt grytan med på morgonen) tidigare så jag kunde sätta igång direkt när jag kom hem. Behövde bara mortla caraaroma och chokladrågmalten först =(

IMG_6227

IMG_6228

IMG_6236

Jag testade att köra med kontinuerlig tillförsel av lakvatten ifrån bryggargrytan vilket fungerade väldigt smidigt. Plötsligt steg dock temperaturen och jag avbröt men det visade sig vara termometern som ballat ur totalt (inte så troligt att mäsken höll 108 grader). Som tur var hade jag en till liggande och som nu fungerade (hade ballat ur på liknande sätt vid tidigare bryggningar)!

IMG_6247

IMG_6252

IMG_6255

När koket väl var igång fick humlen lov att koka i påse för att jag helt skulle slippa sila vörten efter kok, samt för att inte riskera att grytans tappkran skulle sätta igen. Med bara en påse fick jag fiska upp den och fylla på när det var dags för 0-minutersgivan =) Måste säga att det var väldigt smidigt att bara tappa ur grytan rakt ner i jäshinken, tidigare har jag ju fått lyfta och hälla ur kastrullen genom en sil vilket alltid blir både tungt och kladdigt.

IMG_6265

IMG_6271

Efter en stunds vispande hällde jag i startern (dekanderade inte utan allt fick följa med) och lät jäshinken stå i rumstemperatur 20-21 grader. Morgonen därefter bubblade det ordentligt och jag placerade då jäshinken i en av våra garderober/förråd som håller ca 17-18 grader. Efter jäsning väntar en rejäl torrhumling innan flaskning och sedan får vi se vad folk tycker på sm!

IMG_6272

Annons

9 responses to “instanceof 3.0 amber ale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: