VARNING INNEHÅLLER INFO OM ETT BIDRAG TILL SM 2013
Tredje gången gillt brukar man ju säga… Vi får se om jag får till den där kola-knäckiga maltiga smaken som jag letar efter denna gång. Version 3.0 kommer precis som 1.0 agera gigantisk starter, jag har nämligen en indexoutofbounds 2.0 på g! Färgen är tillbaka på en mer rimlig nivå för en amber, till skillnad från version 2.0 som bryggdes i julas och maltbasen har en karamellmalt mindre. Smak- och aromhumlen är dessutom utbytt till summer som jag ju har gott om sedan maltes hembryggarfestival. Planen var att jäsa med wlp028 (den jag ville ha till indexoutofbounds) men den var slut hos maltmagnus så det fick bli premiär med wlp007 istället.
För första gången gjorde jag även en starter på 1 liter vatten och 100 g spraytorkat maltextrakt 24 timmar innan det skulle vara dags att pitcha. Tyvärr glömde jag jästnäring med det är ju inte hela världen. Hur som helst, här kommer recept och annan data:
Datum
2013-02-25 bryggdag
2013-03-02 höjde temperatur till ca 20-21 grader (flyttade jäshink)
2013-03-05 sänkte temperatur till ca 17 grader (flyttade jäshink)
2013-03-07 tillsatte torrhumle
2013-03-11 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 100min)
4000 g maris otter, crisp malting (77.7%)
500 g carapale, vikingmalt (9.7%)
300 g biscuit malt, castle malting (5.8%)
300 g caraaroma, weyermann (5.8%)
50 g chokladråg, weyermann (1.0%)
1 krm protafloc @ 5min
Humle
25 g chinook alpha 12.6 @ 70min
30 g chinook alpha 12.6 @ 0min
60 g summer alpha 5.9 @ 0min
20 g chinook alpha 12.6 @ torrhumling
80 g summer alpha 5.9 @ torrhumling
Jäst
White Labs Dry English Ale (wlp007)
Kolsyrning
5.5 g strösocker per liter öl
Värden
16 liter + 1 liter starter
mäsktemp 69 C i 60min
og 1.061 (justerat med tanke på starter)
fg 1.018
ibu 40
abv 5.9%vol
För ovanlighetens skull bryggde jag efter jobbet en måndag, annars brukar det alltid bli på söndagar och mer eller mindre ta hela dagen i anspråk. Min flickvän var snäll nog att starta uppvärmningen av mäskvattnet (som jag mätt upp och fyllt grytan med på morgonen) tidigare så jag kunde sätta igång direkt när jag kom hem. Behövde bara mortla caraaroma och chokladrågmalten först =(
Jag testade att köra med kontinuerlig tillförsel av lakvatten ifrån bryggargrytan vilket fungerade väldigt smidigt. Plötsligt steg dock temperaturen och jag avbröt men det visade sig vara termometern som ballat ur totalt (inte så troligt att mäsken höll 108 grader). Som tur var hade jag en till liggande och som nu fungerade (hade ballat ur på liknande sätt vid tidigare bryggningar)!
När koket väl var igång fick humlen lov att koka i påse för att jag helt skulle slippa sila vörten efter kok, samt för att inte riskera att grytans tappkran skulle sätta igen. Med bara en påse fick jag fiska upp den och fylla på när det var dags för 0-minutersgivan =) Måste säga att det var väldigt smidigt att bara tappa ur grytan rakt ner i jäshinken, tidigare har jag ju fått lyfta och hälla ur kastrullen genom en sil vilket alltid blir både tungt och kladdigt.
Efter en stunds vispande hällde jag i startern (dekanderade inte utan allt fick följa med) och lät jäshinken stå i rumstemperatur 20-21 grader. Morgonen därefter bubblade det ordentligt och jag placerade då jäshinken i en av våra garderober/förråd som håller ca 17-18 grader. Efter jäsning väntar en rejäl torrhumling innan flaskning och sedan får vi se vad folk tycker på sm!
28 02 2013 at 18:56
[…] kanske mest jag) en tredje version av instanceof amber ale. Läs mer om receptet och bryggningen här (OBS! Varning för öldommare, denna kommer delta i SM […]
01 03 2013 at 00:36
Spännande! Ingen dålig torrhumlingsgiva heller! 🙂
02 03 2013 at 23:29
Lika bra att ta i lite! Får se om det blir den slutliga ration chinook/summer dock, Funderar på att experimentera lite i stil med bertus!
06 03 2013 at 19:37
[…] geniala idén att torrhumla fullager på bloggen Bertus Brewery. Eftersom jag själv ska torrhumla instanceof 3.0 amber ale i dagarna så var jag ju tvungen att testa detta för att förhoppningsvis kunna ta ett bättre […]
07 03 2013 at 22:17
[…] Nu hade jag ju sedan innan planerat att använda summer och chinook i proportionerna 80/20 i min instanceof 3.0 amber ale och jag bestämde mig för att helt enkelt hålla fast vid det.. Tänker att det med den kraftigare […]
07 03 2013 at 22:36
[…] åkte 100 gram humle ner i jäshinken där instanceof 3.0 amber ale huserar. Fördelningen blev 80 gram summer och 20 gram chinook. Som vanligt använde jag […]
13 03 2013 at 21:05
[…] måndags var det dags för bryggningen av indexoutofbounds 2.0, och därmed även flasktappning av instanceof 3.0 amber ale eftersom stouten skulle ta över jästkakan. Fg stannade på 1.018, aningen högre än väntat, […]
25 04 2013 at 20:56
[…] Instanceof 3.0 Amber Ale […]
10 06 2013 at 20:24
[…] öl. De jag ställde upp med i domartävlingen var samma som jag hade med i folkets val, nämligen instanceof 3.0 amber ale, else if 2.o lapsang imperial stout och indexoutofbounds oak aged imperial vanilla stout. Jag […]