private static lemongrass session ipa

För att kompensera de starka ölen jag tar med till SM tänkte jag att en lågalkoholhaltig variant av public static 3.0 lemongrass ipa hade passat fint. Ingredienser inhandlades på Essensspecialisten här i Malmö och jag fick en grymt bra deal på humlen, 500g columbus för en hundring! Eftersom jag inte har någon maltkross begränsades jag lite och valet föll på maris otter som bas samt crystal, dark crystal och biscuit malt ifrån brupaks.

IMG_0628

Datum
2014-03-06 bryggdag
2014-03-11 mätte densitet med refraktometer (1.016 efter omräkning)
2014-03-15 torrhumling och torrcitrongräsning
2014-03-23 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 65min)
3500 g maris otter, crisp malting (70%)
500 g crystal (120ebc), brupaks (10%)
500 g dark crystal (200ebc), brupaks (10%)
500 g biscuit (50ebc), brupaks (10%)
1 krm protafloc @ 15min
1 tsk jästnäring@ 15min

Humle och citrongräs
50 g citrongräs @ 45min
80 g columbus alpha 16.0 @ 10min
60 g columbus alpha 16.0 @ 5min
60 g columbus alpha 16.0 @ 0min
35 g citrongräs torrcitrongräsning i 8 dagar
150 g columbus alpha 16.0 torrhumling i 8 dagar
30 g summer alpha 5.9 torrhumling i 8 dagar

Jäst
Safale s-04 (11g)

Vattenjustering
3 ml magnesiumsulfat (=> 139 ppm sulfat, 33 ppm magnesium)

Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl

Värden
30 liter
mäsktemp 70 C i 55min
og 1.037
fg 1.016
ibu 55
abv 2.8%vol

För att spara lite tid och disk körde jag biab denna gång när jag ändå inte hade så mycket malt som vanligt. Det gick riktigt bra faktiskt och effektiviteten blev högre än vanligt (72%), vilket ju dock var lite väntat med tanke på hur klen denna är i jämförelse med de de öl jag oftast brygger annars. För att få ett så fylligt öl som möjligt trots låg alkoholhalt valde jag att mäska högt, vid 70 grader, samt att ha hyffsat hög andel specialmalt. Dessutom valde jag s-04, med lägre attenuering, istället för us-05.

IMG_0632

IMG_0634

Den här gången kokade jag citrongräset längre för försöka få ut mer citrongrässmak än sist, vi får se om det ger resultat. En annan förändring jag gjorde var att använda humlespindeln för smak- och aromgivor (hade ingen bittergiva) eftersom jag haft lite problem med avtappningen på sistone. Förhoppnignsvis blir det bra tryck i doften iaf.

IMG_0637

IMG_0641

Det blev en rejält fylld jäshink, med en starkare vört hade jag inte vågat p.g.a. översvämningsrisken men tänkte att denna nog inte skulle jäsa så kraftfullt. Som tur var hade jag rätt och ingen öl har gått till spillo. Bubblandet i jäsröret har varit väldigt lugnt och först trodde jag att den inte kommit igång alls.

IMG_0645

IMG_0648

Efter 5 dagar mätte jag sg (1.016) och efter 9 dagar torrhumlade jag ölen med columbus, summer och citrongräs. Detta fick stå i 8 dagar innan jag tappade upp ölen på flaska. Fg blev 1.016 vilket innebär 2.8%, en svag folkis med andra ord. Ska bli kul att se hur den tas emot i folkets val på SM!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: