Under mellandagarna var det dags för invigning av den nya bryggkitteln. Det börjar nästan bli en tradition att brygga öl med far under julledigheten, en mycket bra sådan tycker jag. Far ville, som vanligt, ha något starkt och humligt och själv ville jag brygga ett barley wine. För smidighetens (och tidens) skull skulle dessa öl bryggas utifrån samma mäsk och jag valde därför att göra en ny version av min instanceof amber ale vars bas även skulle fungera till ett barley wine.
Det modifierade receptet skickades till far som skulle lägga beställningen. Nu hade han tydligen fått för sig att 1 kg var minsta mängden malt man kunde beställa av en sort så istället för 300 g vardera av karamellmalterna blev det 1000 g och samma sak med biscuitmalten som egentligen skulle legat på 600 g. Sen råkade det även bli caraplus 150 istället för caraplus 10. Men men jag bestämde mig för att ändå använda allt. Resultatet blir ju lite mörkare än planerat men det blir nog bra iallafall, annars kan jag ju alltid skylla på farsgubben. Dock tillsattes caraplus 150 i mäsken först efter first runnings och ingår alltså endast i denna amber ale och inte i instanceof 2.0 barley wine.
Nu var det även läge att använda lite av caraaroma- och chokladrågmalten jag vann på Maltes hembryggarfestival. Dessa var okrossade så det blev en hel del mortlande innan inmäskning.
Receptet nedan innehåller ju en väldig massa malt för 15 liter amber ale men det beror ju på att det även blev 9 liter barley wine.
Datum
2012-12-27 bryggdag
2013-xx-xx flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 70min)
8000 g maris otter (69.5%)
1000 g biscuit malt (8.7%)
1000 g crystal 150 (8.7%)
1000 g caraplus 150 (8.7%)
300 g caraaroma (2.6%)
200 g chokladråg (1.7%)
0,5 krm protafloc @ 0min
Humle
20 g chinook alpha 12.6 @ 60min
10 g chinook alpha 12.6 @ 10min
20 g cascade alpha 7.7 @ 10min
20 g chinook alpha 12.6 @ 0min (20 min hop stand)
30 g cascade alpha 7.7 @ 0min (20 min hop stand)
Jäst
Safale us-05
Kolsyrning
x g strösocker per liter öl
Värden
15 liter
mäsktemp 69-66 C i 60min
og 1.074
fg 1.020
ibu 40
abv 7.3%vol
Den nya bryggkitteln fick även agera mäskkärl m.h.a. distans och biab-påse. Med 11.5 kg malt maxade vi den ganska rejält och det blev en tjock mäsk med endast 2 liter vatten per kg malt. Detta var planerat för att få ut så mycket öl som möjligt och passar ändå bra då jag vill ha båda ölen riktigt fylliga.
Efter en liten stunds avtappning började det rinna väldigt långsamt men det avhjälptes genom att köra ner bryggarspateln mellan biab-påsen och tappkransöppningen. De första 13 litrarna gick till instanceof 2.0 barley wine och sedan stannade vi upp urlakningen och tillsatte 1000 g caraplus 150 till mäsken plus några liter lakvatten och rörde runt försiktigt. Det fick stå och dra några minuter innan vi fortsatte urlakningen. 17 liter lakades ur och sedan var det dags för styrkeprovet: att lyfta ut biab-påsen med all malt!
Lyftet gick bra även om det blev lite kladdigt på golvet på väg ifrån kittel till jäshink. Sedan gick far och dumpade dravet i bondebackaskogen till förmån för hungriga rådjur. Under tiden rengjorde jag kitteln, hällde tillbaka vörten och startade koket. Det tog sin lilla stund att få igång och det rullade inte ordentligt vilket var lite av en besvikelse. Till nästa bryggning får jag konstruera liggunderlagsisolering!
I övrigt gick allt bra och momentet då den kylda vörten ska ner i jäshinken blir ju så mycket smidigare med tappkran i kitteln! Bara att låta kylaren vara kvar och framförallt: man slipper lyfta hela åbäket och på så sätt hälla av vörten vilket alltid resulterar i kladdiga vörtstänk runt om i köket. I fars 18-gradiga pannrum hamnade sedan jäshinken och ett dygn senare bubblade det i jäsröret.
01 01 2013 at 11:29
[…] Även i år blev det en mellandagsbryggning med far uppe i Motala. Denna gång gjorde vi två öl ifrån samma mäsk: ett barley wine till mig och en amber ale till far. Du kan läsa mer detaljerat om instanceof 2.0 barley wine här och om instanceof 2.0 amber ale här! […]