try catch belgian bitter

Denna öl bryggdes tillsammans med Linus som efter allt mitt tjat blivit sugen på att själv brygga öl. Valet den här gången föll på en ljus ale med en lagom alkoholhalt. Jag gick igenom vad man behövde för utrustning, gav en del råd när det gällde malt-sammansättningen i receptet, Linus valde humle och jäst som lät bra, allt beställdes och så bryggde vi denna hemma i Linus kök. Gott om misstänksamma blickar från våra flickvänner fick vi på köpet. Personligen hade jag inte valt den belgiska jästen t-58 utan någon lite mer neutral variant men eftersom Linus tyckte att den lät intressant körde vi på den. Dessutom är det ju kul att ha testat! Som ett litet humle-experiment krävde jag att få några liter av den blivande ölen själv och det är denna del som presenteras nedan. Linus del blev en single-hop med endast riwaka medan min även fick lite simcoe i koket.

Datum
2010-10-01 bryggdag
2010-10-17 flasktappning

Malt/tillsatser i kok
1000 g pilsnermalt
300 g caraplus 10

Humle
5 g riwaka alpha 6.1 @ 60min
5 g simcoe alpha 13.0 @ 60min
10 g riwaka alpha 6.1 @ 30min
5 g simcoe alpha 13.0 @ 30min
8 g riwaka alpha 6.1 @ 15min
15 g riwaka alpha 6.1 @ 5min

Jäst
safbrew t-58

Tillsatser
5 g strösocker per liter öl för kolsyra

Värden
4 liter
og 1050
fg1014
ibu 138
abv 5%vol

Bryggningen gick hyffsat smidigt och det faktum att Linus och jag har bryggt fler öl tillsammans efter detta tar jag som ett tecken på att jag inte misslyckades helt i rollen som brygglärare. Jag måste säga att jag i detta fall är ytterst tveksam till den beräknade beskan. Visst var resultatet en rejält besk öl men det tog inte på något sätt överhanden som 138 i det här fallet borde ha gjort.

På ett mycket finurligt sätt lurade jag ett gäng öl-vänner under en av våra ölprovningar att denna och imperial election ipa var öl jag fått ifrån usa. Jag lät alla blindprova och sätta betyg och resultatet tycker jag var helt klart godkänt. Try catch fick 6.5/10 i snitt och imperial election fick 7.5/10.

Etikett

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: