Påsken 2010 ville min far genomföra sin andra bryggning, den första kan man läsa om här. Den här gången ville han ta ut svängarna lite och experimentera med chili i ett lite mörkare öl och jag satte ihop ett recept med baktanken att själv ta de första litrarna till ett eget barley wine-experiment. Nedan följer receptet (mängderna angivna för malten är ju ungefärliga pga av att jag tog en del av den totala volymen vört men relationen pale ale/munich/havregryn stämmer):
Datum
2011-04-22 bryggdag
2011-05-08 tappades om till sekundär
2010-05-xx flasktappning
Malt/tillsatser i kok
2000 g pale ale malt
660 g munich malt
660 g havregryn
300 g light DME
300 g muscovadosocker
2 st chipotle chili, grovt hackade
Humle
5 g amarillo alpha 9.2 @ 60min
15 g cascade alpha 6.3 @ 60min
10 g amarillo alpha 9.2 @ 30min
10 g amarillo alpha 9.2 @ 5min
Jäst
safale s-04
Tillsatser
5 g strösocker per liter öl för kolsyra
Värden
10 liter
mäsktemp 65C i 60min
og 1072
fg 1013
ibu 35
abv 8.3%vol
Omtappning och senare flasktappning fick far sköta själv med det verkar ha gått bra även om kolsyremängden varierar något i flaskorna. Chilismaken blev riktigt kraftig och märks av betydligt mer än i min if else chipotle & cacao porter. Detta kan ju bero på att ölen i sig inte är lika kraftig och kan stå upp mot chilin eller att det helt enkelt var mer drag i dessa chilifrukter. Lärdomen blir ju helt enkelt att man måste smaka sig fram under koket och eventuellt tillsätta mer i sekundär. Personligen tycker jag att chilihettan i denna öl inte är för dominerande, men sen är jag ju galen i chili också…
Etikett
Det blev aldrig någon etikett designad för denna men det skyller jag helt och hållet på min far, det var ju trots allt hans öl.
Kommentera