fars lager

Även farsgubben har blivit intresserad av att brygga (och dricka kvalitets-) öl efter allt mitt öl-tjat. Man har med andra ord rätt gott inflytande ändå.. I sitt första försök ville han dock inte ta ut svängarna alltför mycket utan valet föll på att brygga en ljus relativt lättdrucken lager under tiden jag var i Motala över julen. Det passade rätt bra också eftersom deras källare då höll ca 10 grader vilket fungerar fint för lager-jäst. Annars är ju det det stora problemet med just lager, att man måste hålla nere temperaturen under jäsning och lagring. Även denna gång gick jag igenom teorin, utrustningen o.s.v. recept komponerades, ingredienser och utrustning beställdes, mäskkärl byggdes och öl bryggdes. Min gamle vän Daniel tittade in under bryggdagen men tyckte nog att det tog en väldig tid alltihop och stack hemåt innan det ens var dags att pitcha jästen.

Datum
2010-12-19 bryggdag
2011-01-xx flasktappning

Malt
4000 g pilsnermalt
1000 g carapale

Humle
20 g cascade alpha 6.3 @ 30min
20 g cascade alpha 6.3 @ 10min
30 g cascade alpha 6.3 @ 5min

Jäst
saflager s-23

Tillsatser
5 g strösocker per liter öl för kolsyra

Värden
15 liter
og 1068
fg1015
ibu 26
abv 7.2%vol

Bryggdagen gick bra utan några större problem annat än att det tog rätt lång tid p.g.a. att vi byggde mäskkärl, hade lite sega plattor på spisen och kylde vörten efter kok ute i snön.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: