100 pale ale

Som en liten present till svärmor Lotta och hennes man Micke på deras hundraårsfest (båda fyller 50 i år) så bestämde jag mig att brygga en öl. Jag kom på det lite sent så ölen var tvungen att vara klar att dricka på 20 dagar och funka bra till en icke-öl-nördig publik. En pale ale kändes rätt givet och jag ville också passa på att använda en del av den malt och humle som jag vunnit på sm (barke pilsner-malt och baron-humle).

IMG_1755

Mest spännande var ju humlen som jag knappt kunde hitta någon information om alls förutom ursprung (England) och de två beskrivande orden floral och peach. För att se vad den gick för fick det bli den enda humlesorten i receptet förutom en liten bittergiva med columbus. Barke-malten fick dock samsas med lite light crystal och biscuit, tror det skulle bli lite för mesigt annars. Så här blev receptet:

Datum
2014-08-03 bryggdag
2014-08-07 höjde temp från 17-18 till 19-20 grader
2014-08-09 mätte densitet med refraktometer (1.010 efter omräkning)
2014-08-10 omtappning och torrhumling, slutade kyla (ca 24 grader i förrådet)
2014-08-14 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 70min)
5000 g barke pilsner malt, weyermann (83.3%)
500 g light crystal (60ebc), brupaks (8.3%)
500 g biscuit (50ebc), brupaks (8.3%)
0.5 krm protafloc @ 15min
0.5 tsk jästnäring@ 15min

Humle
20 g columbus alpha 16.0 @ 70min
40 g baron alpha 5.2 @ 10min
50 g baron alpha 5.2 @ 5min
60 g baron alpha 5.2 @ 0min
150 g baron alpha 5.2 torrhumling i 4 dagar

Jäst
Safale us-05 (11g)

Vattenjustering
1.5 ml kalciumsulfat (=> 175 ppm sulfat, 88 ppm kalcium)

Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl

Värden
23 liter
mäsktemp 66 C i 60min
og 1.050
fg 1.009
ibu 42
abv 5.6%vol

Eftersom ingen av maltsorterna var krossade så var jag i stort behov av en maltkross, 6 kg i en mortel hade inte varit någon höjdare. Som tur var kunde jag låna Johans (handvevade) med kort varsel. Var lite orolig att det skulle bli riktigt slitigt men det gick faktiskt lättare än jag trodde att krossa malten och dessutom fick jag lite hjälp, först av Elvin som visserligen mest vevade åt fel håll men sen även av Martin och Karin som anslöt för att uppleva lite bryggning och dela ett par öl under tiden.

IMG_1776

IMG_1781

Jag vände lite på inmäskningen den här gången, först i med vatten och sen röra ner malten. Annars brukar jag göra tvärt om för att undvika att stekskyddet i botten flyter upp och malt letar sig in under det. Nackdelen är ju att det lätt bildas maltklumpar och man får gräva runt med bryggspaden en himla massa. Detta sätt var ju rätt mycket smidigare i det avseendet och jag lyckades pricka rätt temperatur efter lite laborerande.

När det började närma sig smak- och arom-givorna var det galet mycket hot-break i grytan (undrar om det var barke-malten?). Eftersom jag haft så mycket problem med stopp vid avtappningen bestämde jag mig för att fånga upp så mycket som möjligt med min finmaskiga sil. Det tog ett tag men blev stor skillnad. Efter detta var det dags för baron! 3 givor på totalt 150 gram kottar vilket ju blev väldigt grötigt i grytan. Så för att minska risken för stopp bestämde jag mig för att efter kylningen börja fiska med (den nu steriliserade) silen igen. Lyckades fylla denna skål på 12 liter.

IMG_1787

Efter detta snurrade jag igång en whirlpool och lät sen stå kanske 10 minuter innan jag började tappa av. Det gick hur bra som helst och vörten var väldigt klar så jag tror nog att mina sil-trick hade god effekt. Dryga 23 liter med planerat og blev det i jäshinken och mina assistenter var så nöjda så!

IMG_1803

IMG_1805

Detta var ju mitt under värmeböljan så in i frigolitlådan i garderoben tillsammans med ett gäng kylklampar åkte jäshinken. Us-05 tog sen ovanligt lång tid på sig att sätta igång. Tror det var närmare 36 timmar innan jag såg några bubblor i jäsröret. Väldigt låg aktivitet på bubblorna genom hela jäsningen men när jag tor ett prov efter 6 dagar hade den iaf kommit ner till 1.010 och smakade fruktigt och med en viss lagerkänsla.

Dagen efter tappade jag om ölen (i ett försök att få så klar öl som möjligt) och tillsatte torrhumlen i en påse nertyngd av muttrar. Hade nog gått åt 5 gånger fler muttrar egentligen nu när det var kottar och inte pellets. Efter 4 dagars torrhumling var det dags för flasktappning, 9 dagar innan hundraårskalaset. 49 st 33cl och 7 st 75cl flaskor blev det.

Ölen blev en hit på kalaset och de flesta verkade verkligen gilla den. Sen är det ju iofs inte världens mest objektiva publik kanske =) Själv fokuserade jag heller inte på att bedöma ölen under kvällen utan det får jag återkomma till. Innan festen hade ölen såklart fått en etikett och så här ser den ut:

IMG_1929

IMG_1937

Annons

3 responses to “100 pale ale

 • 100 pale ale | nerdbrewing

  […] Som present till svärmor Lotta och hennes man Micke på deras hundraårskalas bryggde jag en pale ale. Huvudparten av ingredienserna var sm-vinster i form av barke pilsnermalt och baron humle. Receptet och massa mer kan du läsa om här! […]

 • troxhammarcraftbeerMagnus Johnsson

  Det var en spännande artikel! Och en snygg etikett. Men hur smakade ölen???

  • Hannes

   Tack så mycket! Ölen smakade bra, inte alls det tryck i humledoft eller -smak som man hade fått med amerikanska sorter dock. Tänkte lägga upp ett utförligare omdöme snart när jag hunnit sätta mig ner o dricka ölen under mer ordnade former.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: