atomic smoked sweet stout

Jag fick en ingivelse härom dagen att brygga en öl till årets julfirande som för första gången kommer äga rum hemma hos oss i Malmö. Lille Elvin har ju en viss dragkraft så stora delar av tjocka släkten kommer ner vilket ska bli väldigt roligt! Jag är ju fortfarande pappaledig så för att lyckas brygga hemma på dagtid valde jag att helt och hållet använda extrakt istället för basmalt, något jag inte gjort på 3.5 år! Valet föll på en sweet stout med en hyffsat stor andel rökmalt, tror det kan funka bra till årstiden och julmaten. Laktos hade jag liggande hemma precis som caraaroma och chokladrågmalt, resten av ingredienserna inhandlades på Essensspecialisten. Så här blev receptet:

Datum
2013-11-26 bryggdag
2013-12-01 mätte sg (1.030)
2013-12-04 mätte sg (1.028)
2013-12-06 tillsatte 200 g extra laktos (og => 1.065 och sg =>1.033)
2013-12-06 flasktappning (1.033)

Malt/tillsatser i kok (total koktid 60min)
1000 g extra light dme, better brew (29.5%)
500 g light dme, muntons (14.7%)
500 g gotländsk rökmalt, okänd tillverkare (14.7%)
500 g pale chocolate, brupaks (14.7%)
340 g caraaroma, weyermann (10.0%)
300 g chokladråg, weyermann (8.8%)
250 g laktos @ 10 min (7.4%)
1/3 tsk jästnäring @ 20 min
1/3 krm protafloc @ 20 min

Humle
40 g East Kent goldings alpha 16.5 @ 40min

Jäst
Safale s-04

Tillsatser
200 g laktos innan flasktappning

Kolsyrning
5.5 g strösocker per liter öl

Värden
14 liter
mäsktemp i ”minimäsken”, ca 70C i 35min
og 1.065
fg 1.033
ibu 33
abv 4.4%vol

Jag gjorde en 5-liters minimäsk i bryggargrytan med all specialmalt i min finmaskiga humlepåse (tvättpåse ifrån Åhlens). Värmde upp vattnet till 76 grader, drog ut kontakten och lade sedan ner påsen och bökade runt den med bryggsleven för att all malt skulle bli blöt, därefter var temeraturen ca 70 grader. Jag lät det ligga så i 35 minuter med en kort uppvärmning på mitten. Sedan lyfte jag upp påsen och lät den rinna av i ett durkslag, lakade ur med ytterligare 2 liter 78 gradigt vatten samt pressade ur en del vört m.h.a. tång. Det blev totalt ca 5.5 liter vört med sg på ca 1.037. Jag slog på grytan och vispade sedan ner maltextraktet och tillsatte vatten tills jag hade ett sg på ca 1.065 (ca 9-10 liter).

Jag fick skumma av rätt mycket innan jag kände att jag kunde påbörja humlekoket. Humlen fick ligga i samma påse som malten tidigare huserade i men såklart efter att den blivit ordentligt rengjord. Laktosen tog jag i när det var 10 minuter kvar och den löstes upp bra, betydligt enklare än maltextrakt som jag tycker brukar klumpa sig rätt mycket. Kontinuerligt fyllde jag också på med kokande vatten för att hålla nere sg då detta ju inte var tänkt att bli någon imperial-variant av ölstilen.

IMG_9885

IMG_9889

Kylning och avtappning gick smidigt och tillslut hade jag 14 liter vört med og 1.060 i jäshinken. Syresatte genom vispning någon minut och strödde sedan i jästen (skippade rehydrering denna gång). Hinken placerade jag i ett av förråden som håller 17-18 grader. Morgonen efter bubblade det på fint i jäsröret.

Uppdatering 2013-12-09
Ölen har delats upp i tre varianter och tappats upp på flaska. Läs om det här!


3 responses to “atomic smoked sweet stout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: