Jag blev tillfrågad av min vän Adrian om jag inte kunde hjälpa honom att brygga lite öl att servera på hans bröllop, ett till förätten och ett till huvudrätten. Självklart ville jag det!
Till förätt skulle det bli ”sockersaltad lättrökt hälleflundra, picklad romanesco, friterad svartrot, löjrom och blomkålscreme”. Vi bestämde oss för att satsa på en lättdrucken och fruktig pale ale med hyffsat låg beska ungefär som jayway pale ale 2.0. Så här blev receptet:
Datum
2013-08-11 bryggdag
2013-08-30 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 70min)
6000 g maris otter, crisp malting (92.3%)
500 g cara ruby 50, castle malting (7.7%)
1 krm protafloc @ 20min
Humle
25 g centennial alpha 9.3 @ 60min
10 g centennial alpha 9.3 @ 10min
20 g amarillo alpha 8.9 @ 10min
10 g centennial alpha 9.3 @ 5min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 5min
20 g centennial alpha 9.3 @ 0min
50 g amarillo alpha 8.9 @ 0min
Jäst
American West Coast BRY-97 (rehydrerad i 2 dl kokt vatten)
Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl
Värden
26 liter
mäsktemp 66 C i 60min
og 1.52
fg 1.009
ibu 35
abv 5.8%vol
Vi bryggde båda ölen samma kväll hemma hos Adrian och Frida och det tog såklart väldigt lång tid. Allt gick bra förutom lite problem med att koppla in min kylspiral till deras kökskran som hade lite andra dimensioner än min. Vi löste det på bästa MacGyver-sätt genom att använda diverse kopplingar lånade ifrån diskmaskinen.
Jag cyklade hem vid 04:30 på natten men då hade vi iaf producerat 26 liter pale ale och 23 liter brown ale. De fick stå och jäsa nedkylda till ca 18 grader med hjälp av stora tunnor, bubbelplast, frigolit och kylklampar nere i ett källarförråd.
Flasktappningen gick bra den med. Rätt smidigt att vara två, eftersom vi kunde jobba parallellt med båda ölen och patentkorksflaskorna. En del hamnade i vanliga flaskor också och då kunde en av oss fylla flaskor medan den andre kapsylerade.
På bröllopet smakade ölen väldigt bra men tyvärr led båda två av brist på kolsyra. Antingen var patentkorkarna inte riktigt täta eller så mätte vi på något sätt upp på tok för lite primnings-socker. Om flaskorna med kapsyler visar sig vara bra kolsyrade var det väl helt enkelt patentkorkarnas fel. Himla irriterande, men ölen blev iaf väldigt uppskattad trots allt.
20 09 2013 at 14:38
[…] i augusti gjorde vi en pale ale till förätten och en brown ale till huvudrätten. Läs mer om smyge pale ale här och om smyge brown ale här. Det onördiga namnet kommer av att bröllopet var i Smygehuk. Obs ni […]