else if imperial stout 2.0

Dags att brygga om else if imperial stout! Denna gång inkluderade jag en del ljus karamellmalt och använde maris otter som basmalt. I övrigt är receptet sig likt (förutom små justeringar av humlegivorna), även om det är uppskalat till 150% av den ursprungliga batchen. Så här ser alltså receptet ut:

Datum
2012-06-12 bryggdag
2012-06-25 tappade om till sekundär (sg 1028)
2012-07-06 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 90min)
6000 g maris otter, thomas fawcett (69.8%)
750 g havre malt, crisp (8.7%)
450 g café malt, castle malting (5.2%)
450 g chokladmalt, castle malting (5.2%)
450 g carapale, viking malt (5.2%)
300 g rostat korn, castle malting (3.5%)
200 g rörsocker (2.3%)
1 krm protafloc @ 15min

Humle
55 g magnum alpha 14.4 @ 60min
15 g magnum alpha 14.4 @ 15min
30 g amarillo alpha 10.0 @ 5min

Jäst
White Labs Ale V (WLP051)

Tillsatser
1,5 tsk bakpulver i mäsken
5.5 g rörsocker per liter öl för kolsyra

Värden
17.5 liter
mäsktemp 69-67C i 60min
og 1092
fg 1028
ibu 92
abv 9.5%vol

För att klara av att mäska den större volymen köpte jag en extra jäshink för att bygga ett jäshink-i-jäshink-mäskkärl precis som då jag undervisade Seb & Arvid.

Eftersom vi då hade en del problem med avrinningen hade jag nu skaffat ett stek-stänkskydd ifrån clas ohlsson som passade perfekt i botten av hinken.

Min tanke var att detta skulle minska risken för stopp. Dessutom fyllde jag upp mellanrummet mellan den yttre och den inre hinken med uppkokat vatten innan jag hällde i malten för att minska trycket i botten och för att inte tappa så mycket temperatur under mäskningen. Temperaturen sjönk endast två grader under 60 minuter, helt utan annan isolering, så det verkade fungera rätt bra.

Lakningen gick perfekt och det var inget problem att ha rätt hög hastighet på lakningen. Det var himla smidigt att justera hastigheten genom att kontrollera höjden på vattenpelaren mellan den yttre och den inre hinken och låta det rinna så att det aldrig blev torrt i mellanrummet.

   

Koket gick smidigt men jag fick använda tre kastruller för att kunna hantera den stora volymen. Jag lyckades inte riktigt koka ner all vört så långt som det var tänkt (till 15 liter) utan jag hamnade till slut på 17.5 liter i jäshinken. Detta gjorde att mitt og blev aningen lågt (1.088) och för att kompensera för detta bestämde jag mig för att lite snabbt koka ihop en sockerlag på lite rörsocker jag hade hemma. När jag rört ner denna hamnade jag på 1.092 vilket var tillräckligt nära de 1.094 som var målet.

Nästa trubbel jag råkade ut för var att vispen jag använde för att syresätta vörten släppte ifrån handtaget och sjönk ner i jästunnan! Hur lyckas man få upp den utan att riskera att kontaminera hela batchen? Det slutade med att jag kokade upp en liten mängd vatten för att ånga min långa mäskspatel som jag sedan fiskade upp vispen med. Efter detta missöde pitchade jag iaf jästen och nu står tunnan i förrådet och puttrar!

Uppdatering 2012-06-25
Sådär, då har jag tappat om ölen till sekundär, efter drygt 2 veckors primärjäsning. Självklart tog jag ett prov, dels för att mäta sg och dels för en första provsmakning. Hydrometern visade 1.028, precis som vid omtappningen av den första versionen och efter kolsyrejäsning bör alkoholhalten alltså hamna på ca 9.5%.

   

Doften var som väntat jästig, men jag upplevde smaken som mindre spretig och mycket lenare än förra gången. Kanske beror detta på den betydligt jämnare temperaturen (20-21C) som primärjäsningen skett vid denna gång, utan vistelser i kalla pannrum, varma garderober och skumpiga bilbakluckur på tur genom halva sverige. Hur som helst bådar det ju gott för slutresultatet!

Uppdatering 2012-07-09
I förrgår tappade jag upp else if imperial stout 2.0 på flaska. Hälften av batchen fick förbli naturell medan den andra halvan blev utsatt för en rejäl dos lapsang souchong vilket är ett kinesiskt rökt svart te som doftar kraftigt av tjära. Eftersom jag redan använt rörsocker i ölen så körde jag med det för primning också. Efter att jag tillsatt sockerlagen (5.5 g rörsocker per liter öl) tappade jag upp den neutrala halvan på flaska och därefter var det dags att tillsätta teet i jäshinken. Min tvättpåse från Åhlens som jag brukar använda för torrhumling fungerade fint även till detta. Först kokade jag den för att ta död på eventuella elakingar och sedan hällde jag i allt te (160 g) och lät detta komma i kontakt med det varma vattnet (en dryg deciliter) en stund innan allt dumpades i jäshinken. Teet fick ligga och dra i ölen ca 8 minuter innan jag fiskade upp påsen och tappade upp på flaska.

    

Denna gång testade jag även att desinficera flaskorna i ugnen istället för med vatten och rengöringsmedel vilket jag alltid gjort tidigare. Några centiliter vatten i varje flaska, en bit aluminiumfolie över öppningen och sen in i kall ugn som sätts igång på 125 grader. Rätt smidigt faktiskt och jag tror nog att jag kommer gå över helt till denna metod i fortsättningen. Framförallt är det skönt att slippa sköljandet efter att flaskorna haft rengöringsmedel i sig plus att flaskorna med ugns-metoden lär hålla sig sterila längre tid då foliebiten får sitta kvar ända tills det är dags att fylla med öl. Enda nackdelen är ju att det tar ett tag för flaskorna att svalna, men man kan ju faktiskt spola kallvatten på dem för att få ner temperaturen den sista biten (jag skulle dock inte göra det direkt när man tar dem ur ugnen p.g.a. risken att de spricker).

  

Totalt blev det 6x75cl, 5x33cl och 4x25cl av else if 2.0 och 8x75cl, 5x33cl och 4x25cl else if 2.0 lapsang. 33cl-flaskorna är till för eventuellt inskick till sm 2013 och 25cl-flaskorna för provsmakning under lagringstiden för att kunna bestämma när ölen är ”klar”. Tanken är ju att tävla men vi får se om det blir i sm eller i maltes hembryggarfestival…

Etikett

Uppdatering 2012-10-21
Jag vann med denna öl förstapris i Maltes Hembryggarfestival 2012 och kommer därför att få brygga den i kommersiell skala på Malmö Brygghus!

Uppdatering 2012-12-14
Så här gick det till när jag bryggde denna på Malmö Brygghus!

Annons

12 responses to “else if imperial stout 2.0

 • else if imperial stout 2.0 « nerdbrewing

  […] Nu har jag bryggt en ny version av else if imperial stout! Tanken var att få till lite mer sötma den här gången och därför lade jag till lite karamellmalt och bytte ut basmalten till maris otter, för övrigt är receptet sig ganska likt. Ni kan läsa om bryggningen här. […]

 • omtappning else if imperial stout 2.0 « nerdbrewing

  […] då har jag tappat om else if imperial stout 2.0 till sekundär, efter drygt 2 veckors primärjäsning. Självklart tog jag ett prov, dels för att […]

 • Anton

  Inspirerande läsning! Bakpulver innehåller en bas va? Men vad gör det med mäsken?

  • Hannes

   Pga all hårt rostad malt kan mäsken och även själva ölen bli för sur. Det basiska bakpulvret är för att motverka det. Jag har dock inte räknat så ingående på det utan har kört lite på känn =) egentligen borde man skaffa Ph-mätare

 • vax… « nerdbrewing

  […] cement… Jag tänkte att jag skulle fixa till sån schysst vaxförslutning på mina flaskor else if 2.0 och else if 2.0 lapsang och beställde vinoferm sealing wax ifrån pgw. Stenhård klump och […]

 • vax på riktigt « nerdbrewing

  […] sen kväll gav jag mig i kast med att vaxa flertalet av mina flaskor else if 2.0 och else if 2.0 lapsang. Som ni kanske sett i ett tidigare inlägg hade jag kört en testrunda med […]

 • else if 2.0 första provsmakningen « nerdbrewing

  […] drygt en månad på flaska var det ju hög tid att testa else if imperial stout 2.0! När jag provsmakade lapsang-varianten var det ju lite svårt att bilda sig en uppfattning om […]

 • instanceof amber ale « nerdbrewing

  […] Maltes hembrygdsfestival närmade sig och jag ville ha en lite lättare öl som komplement till else if 2.0 och else if 2.0 lapsang. Ytterligare en anledning var att denna öl skulle jobba upp en ordentlig […]

 • Andreas

  Hur mycket vatten mäskade och lakade du med? Ska försöka mig på detta recept någon dag!

  • Hannes

   Hittar tyvärr inga exakta anteckningar på det men jag skulle tro att jag mäskade med ca 2.5 liter per kg malt, typ 18-20 liter. Sen lakade jag nog med ca 10 liter till. Lycka till och hör gärna av dig o tala om hur det gick!

 • Henrik

  Har varit mäkta imponerad av dina bidrag under de två senaste Hembrygdsfestivalerna i Malmö. Andra hembryggningen för min del blir en variant på else if 2.0. Hur lång tid lakade du? Man vill ju inte ha en tunn vört när det gäller en sån här maffig pjäs till öl.

  • Hannes

   Så roligt, tack så mycket! Jag brukar inte mäta lakhastigheten, utan går mest på vattennivån mellan ytter- och innerhinken. Försöker få den att inte sjunka för snabbt och framförallt inte gå under innerhinkens botten. Men jag skulle gissa att jag lakar ut med ca 1-2 liter i minuten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: