public static 3.0 lemongrass ipa

Det var hela ett och ett halvt år sedan jag bryggde en ipa sist. Hög tid med andra ord! En av mina favoritkryddor är citrongräs och jag tror att det skulle kunna fungera perfekt i en fruktig ipa och bestämde mig därför för att testa.

IMG_9199

Vi får se om denna går hem på Maltes Hembryggarfestival nästa månad! Så här ser receptet ut:

Datum
2013-09-12 bryggdag
2013-09-22 mätte densitet (1.012)
2013-09-23 torrhumling och torrcitrongräsning
2013-09-30 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 75min)
6000 g maris otter, crisp malting (84.5%)
1000 g münchnermalt, viking malt (14.1%)
100 g caraaroma, weyermann (1.4%)
1 krm protafloc @ 10min
1 tsk jästnäring@ 10min

Humle och citrongräs
60 g chinook alpha 13.3 @ 60min
21 g citrongräs @ 10min
30 g summer alpha 5.9 @ 10min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 10min
21 g citrongräs @ 5min
30 g summer alpha 5.9 @ 5min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 5min
21 g citrongräs @ 0min
40 g summer alpha 5.9 @ 0min
40 g amarillo alpha 8.9 @ 0min
55 g citrongräs torrcitrongräsning i 7 dagar
60 g summer alpha 5.9 torrhumling i 7 dagar
150 g amarillo alpha 8.9 torrhumling i 7 dagar

Jäst
Safale us-05 (11g, rehydrerad i 2 dl kokt vatten)

Vattenjustering
3 ml magnesiumsulfat i 35L mäsk- och lakvatten (=> 124 ppm sulfat, 29 ppm magnesium)

Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl

Värden
25 liter
mäsktemp 64 C i 60min
og 1.060
fg 1.009
ibu 90
abv 6.9%vol

IMG_9197

IMG_9207

För en gångs skull var jag väldigt organiserad och vägde upp all humle i förväg. Tänkte att det annars kunde bli lite väl stressigt kokets sista minuter. Bestämde mig också för att inte använde humlespindeln för smak- och aromgivorna utan endast för bittergivan. Har nämligen funderat över om man går miste om en del smak och doft jämfört med om den sista humlen får simma fritt. Efter att bittergivan kokat i 60 minuter lyfte jag helt enkelt bort den och sen i med kylare och därefter fortsatte jag med humleschemat.

IMG_9204

Elvin, som inspekterade bryggningen då och då, sov sedan hela natten utan uppvakningar. Det händer verkligen inte ofta och jag tror att det är ett tecken på att jag brygger alldeles för sällan! Malt- och humledoft slår uppenbarligen välling!

IMG_9212

Citrongräset bankade jag med mortel för att frigöra smakerna och tillsatte ett med varje av de sena humlegivorna. Ville ta det lite lugnt och se hur mycket smaken kommer fram efter jäsningen och sedan tillsätta mer i samband med torrhumlingen ifall det behövs.

IMG_9229

IMG_9231

IMG_9236

När jäshinken var fylld, vörten syresatt och jästen tillsatt åkte den rakt ner i frigolitlådan med kylklampar. Jag ville inte ha någon repris av katastrofen med this imperial oatmeal stout… Något dygn senare var jäsningen igång och jag höll den vid 17 +/- 1 grad i en dryg veckas tid tills jäsningen avtagit. Då lät jag den stiga uppåt 19 grader vilket är vad förrådet håller. Smakproven jag tagit bådar gott, även om det är svårt att identifiera citrongräset. Nu väntar torrhumling och torrcitrongräsning!

IMG_9239


7 responses to “public static 3.0 lemongrass ipa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: