Det var hela ett och ett halvt år sedan jag bryggde en ipa sist. Hög tid med andra ord! En av mina favoritkryddor är citrongräs och jag tror att det skulle kunna fungera perfekt i en fruktig ipa och bestämde mig därför för att testa.
Vi får se om denna går hem på Maltes Hembryggarfestival nästa månad! Så här ser receptet ut:
Datum
2013-09-12 bryggdag
2013-09-22 mätte densitet (1.012)
2013-09-23 torrhumling och torrcitrongräsning
2013-09-30 flasktappning
Malt/tillsatser i kok (total koktid 75min)
6000 g maris otter, crisp malting (84.5%)
1000 g münchnermalt, viking malt (14.1%)
100 g caraaroma, weyermann (1.4%)
1 krm protafloc @ 10min
1 tsk jästnäring@ 10min
Humle och citrongräs
60 g chinook alpha 13.3 @ 60min
21 g citrongräs @ 10min
30 g summer alpha 5.9 @ 10min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 10min
21 g citrongräs @ 5min
30 g summer alpha 5.9 @ 5min
30 g amarillo alpha 8.9 @ 5min
21 g citrongräs @ 0min
40 g summer alpha 5.9 @ 0min
40 g amarillo alpha 8.9 @ 0min
55 g citrongräs torrcitrongräsning i 7 dagar
60 g summer alpha 5.9 torrhumling i 7 dagar
150 g amarillo alpha 8.9 torrhumling i 7 dagar
Jäst
Safale us-05 (11g, rehydrerad i 2 dl kokt vatten)
Vattenjustering
3 ml magnesiumsulfat i 35L mäsk- och lakvatten (=> 124 ppm sulfat, 29 ppm magnesium)
Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl
Värden
25 liter
mäsktemp 64 C i 60min
og 1.060
fg 1.009
ibu 90
abv 6.9%vol
För en gångs skull var jag väldigt organiserad och vägde upp all humle i förväg. Tänkte att det annars kunde bli lite väl stressigt kokets sista minuter. Bestämde mig också för att inte använde humlespindeln för smak- och aromgivorna utan endast för bittergivan. Har nämligen funderat över om man går miste om en del smak och doft jämfört med om den sista humlen får simma fritt. Efter att bittergivan kokat i 60 minuter lyfte jag helt enkelt bort den och sen i med kylare och därefter fortsatte jag med humleschemat.
Elvin, som inspekterade bryggningen då och då, sov sedan hela natten utan uppvakningar. Det händer verkligen inte ofta och jag tror att det är ett tecken på att jag brygger alldeles för sällan! Malt- och humledoft slår uppenbarligen välling!
Citrongräset bankade jag med mortel för att frigöra smakerna och tillsatte ett med varje av de sena humlegivorna. Ville ta det lite lugnt och se hur mycket smaken kommer fram efter jäsningen och sedan tillsätta mer i samband med torrhumlingen ifall det behövs.
När jäshinken var fylld, vörten syresatt och jästen tillsatt åkte den rakt ner i frigolitlådan med kylklampar. Jag ville inte ha någon repris av katastrofen med this imperial oatmeal stout… Något dygn senare var jäsningen igång och jag höll den vid 17 +/- 1 grad i en dryg veckas tid tills jäsningen avtagit. Då lät jag den stiga uppåt 19 grader vilket är vad förrådet håller. Smakproven jag tagit bådar gott, även om det är svårt att identifiera citrongräset. Nu väntar torrhumling och torrcitrongräsning!
23 09 2013 at 09:37
[…] Dags för en ipa, och inte vilken ipa som helst utan en citrongräs-ipa! Du hittar recept o.s.v. till public static 3.0 lemongrass ipa här! […]
24 09 2013 at 21:42
[…] var det dags för 150g amarillo, 60g summer och 55g citrongräs att åka ner i public static 3.0 lemongrass ipa. Jag krossade och grovhackade citrongräset och lät det sedan ånga några minuter för att ta […]
01 10 2013 at 10:11
[…] kväll flasktappade jag public static 3.0 lemongrass ipa! Det flöt på bra bortsett ifrån att ett gäng heta flaskor började trilla ut när jag skulle ta […]
07 10 2013 at 21:35
[…] åkte etiketterna på public static 3.0 lemongrass ipa! Så här ser flaskorna ut […]
21 10 2013 at 13:50
[…] public static 3.0 lemongrass ipa uppskattades av besökarna. Många menade att det var den var festivalens bästa öl så jag är […]
25 10 2013 at 10:53
[…] Maltes Hembrygdsfestival 2013 publicerats och det visade ju sig att det gick riktigt bra även för public static 3.0 lemongrass ipa också, en fjärde-plats är ju inte fy […]
27 04 2014 at 21:17
[…] vi var uppe i motala över påsken passade jag på att öppna en av de flaskor jag hade kvar av public static 3.0 lemongrass ipa. Tänkte att det kunde vara lägligt att se vad som hänt med den så här lite drygt 7 månader […]