Denna bryggd skickade jag in till Mikkeller Hop Bomb Challenge 2011, eller rättare sagt så lämnade jag in den personligen til Mikkel i samband med 1-års-jubileet på Mikkellers ölbar i Köpenhamn. Jag hade redan bestämt mig för stil och bryggdatum innan min kollega Martin tipsade mig om tävlingen, annars hade det ju kanske varit smartare att brygga en så här humlebetonad öl närmre inpå själva tävlingsdatumet. Ölen bryggdes hemma hos Linus som även han bryggde en svart ipa som han planerade att sända in till tävlingen. Han blev dock inte helt nöjd med sin utan avstod från att delta. Här kommer receptet:
Datum
2011-02-12 bryggdag
2011-02-20 tappade om och tillsatte torrhumling
2011-02-26 flasktappning
Malt/tillsatser i kok
6000 g pale ale malt
2000 g caraplus 10
300 g carafa III
Humle
40 g citra alpha 13.8 @ 60min
20 g amarillo alpha 9.4 @ 30min
23 g citra alpha 13.8 @ 20min
18 g simcoe alpha 13.0 @ 20min
15 g citra alpha 13.8 @ 10min
20 g amarillo alpha 9.4 @ 5min
13 g citra alpha 13.8 @ 5min
13 g simcoe alpha 13.0 @ 5min
10 g simcoe alpha 13.0 torrhumling, 6 dagar
10 g amarillo alpha 9.4 torrhumling, 6 dagar
10 g citra alpha 13.8 torrhumling, 6 dagar
Jäst
safale s-04
Tillsatser
50 g carafa III malet och pudrat över mäskbädden vid lakning
5 g strösocker per liter öl för kolsyra
Värden
17 liter
mäsktemp 64C i 60min
og 1082
fg 1016
ibu 110
abv 8.8%vol
Under bryggningen uppstod en hel del problem med spisen som hade fått gå på högvarv när vi värmde upp mäsk- och lakvatten till våra båda satser. När vi sedan skulle få igång koket blev spisen överhettad och lade helt enkelt av med blinkande lampor och pipande ljud. Det visade sig inte ens gick att att koka en sats i taget utan min delades upp i tre kastruller som fick kokas lite halvt överlappande vilket ju gjorde att det hela drog ut rätt rejält på tiden. Dessutom blev det väldigt svårt att hålla ordentlig ordning på humleschemat, och mängderna med min våg som inte är speciellt exakt vid låga vikter. Den teoretiska ibu´n skulle enligt beersmith hamna på 110 men jag uppskattade senare beskan i den färdiga ölen till betydligt lägre, kanske 70 ungefär. Förutom detta gick väl allt som det skulle och jag blev trots allt riktigt nöjd med resultatet. Ölen fick en riktigt fin humledoft och rätt lagom, rund rostad maltsmak och de flesta som har smakat den har tyckt om den. Tyvärr hamnade jag inte på medaljplats då vinnarna av Hop Bomb Challenge utsågs på Köpenhamns Ölfestival men det hade jag dock inga större förhoppningar om eftersom jag insåg att konkurrensen skulle vara stenhård.
Etikett
Uppdatering 2012-08-08
Anton på bloggen Välbalanserad har skrivit en lysande recension här!
Uppdatering 2012-08-08
Aron gillade också denna trots lång lagring, så här skrev han på sin blogg.
Kommentera