jayway dipa

För lite drygt en månad sedan höll jag i ett litet hembryggar-event på jobbet för en skara ölintresserade kollegor. Tillsammans bryggde vi ölen till årets sommarfest och en tid innan eventet hade alla fått rösta om vilken typ av öl det skulle bli. Vinnaren blev, inte helt otippat, en ipa. Og visade sig dock bli aningen högre än väntat och ölen tippar nog därför över gränsen till att räknas som en dipa. Så här utformade jag iaf receptet:

Datum
2014-04-28 bryggdag
2014-05-12 jäshinken tillbaka till jobbet
2014-05-13 torrhumling
2014-05-19 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 65min)
3000 g light dme (42.9%)
3000 g extra light dme (42.9%)
1000 g light crystal (60ebc), brupaks (14.3%)
1 krm protafloc @ 15min
1 tsk jästnäring@ 15min

Humle
50 g columbus alpha 15.7 @ 65min
20 g columbus alpha 15.7 @ 10min
30 g citra alpha 12.5 @ 10min
20 g columbus alpha 15.7 @ 5min
30 g citra alpha 12.5 @ 5min
30 g columbus alpha 15.7 @ 0min
40 g citra alpha 12.5 @ 0min
100 g amarillo alpha 8.8 torrhumling i 6 dagar
80 g columbus alpha 15.7 torrhumling i 6 dagar

Jäst
Safale us-05 (11g)

Vattenjustering
3 ml kalciumsulfat (=> 258 ppm sulfat, 123 ppm kalcium)

Kolsyrning
6 g strösocker per liter öl

Värden
27 liter
stöptemp 75 C i 30min
og 1.075
fg 1.020
ibu 80
abv 7.5%vol

För att spara lite tid bestod basen som synes av spraytorkat maltextrakt som kompletterades med ljus karamellmalt. Denna stöptes under 30 minuter i 6 liter vatten vid ca 75 grader. Jag tänkte att det nog ändå skulle fungera bra med tanke på att största fokus ändå skulle bli humlen.

IMG_1164

Bryggningen gick bra och alla hjälpte till så gott det gick och frågorna var många. Det enda problemet uppstod när vörten skulle tappas över till jäshinken. Det var uppenbarligen massa gegg i botten, trots att jag använt humlespindeln till alla humlegivor, för det rann ut otroligt långsamt. Till slut tog det stopp helt och vi fick improvisera en smula och lyckades leta fram lite ståltråd. Efter att vi desinficerat denna petade vi runt med den i tappkranen och lyckades få igång flödet igen. Det är ju inte första gången jag har problem med detta och jag börjar bli rätt trött på tappkranen i bielmeier-grytan.

IMG_1169

Det blev iaf tillslut nästan 27 liter i jäshinken som efter pitching av jäst och en massa diskning fick åka hem med en kollega till hans lagom svala garage (ca 17-18 grader).  Efter två veckors jäsning tog han med hinken tillbaka till jobbet för torrhumling och sedan flasktappning. Vi var ett gäng som hjälptes åt att tappa upp och kapsylera flaskor, rätt skönt som omväxling, jag brukar ju alltid sköta allt helt själv.

IMG_1172

Nytt var också desinficeringsmetoden för flaskorna. Hemma brukar jag ju ugnsbaka dem men eftersom det inte finns någon ugn på jobbet så hade jag köpt starsan och en flasksköljare. Känns knepigt att fylla flaskorna utan att skölja skummet ur dem, men men, det ska ju vara lugnt…

DSC_0791

DSC_0795

Ska bli kul att se hur ölen tas emot på sommarfesten. De två förra ölen (jayway pale ale & jayway pale ale 2.0) jag bryggt till jobbet har ju båda varit american pale ales vilket ju är en stil som kanske är lite lättare att ta till sig än en ipa/dipa. Samtidigt blir ju fler o fler humletokiga så det ska nog gå bra!


5 responses to “jayway dipa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: