instanceof 2.0 barley wine

Under mellandagarna var det dags för invigning av den nya bryggkitteln. Det börjar nästan bli en tradition att brygga öl med far under julledigheten, en mycket bra sådan tycker jag. Far ville, som vanligt, ha något starkt och humligt och själv ville jag brygga ett barley wine. För smidighetens (och tidens) skull skulle dessa öl bryggas utifrån samma mäsk och jag valde därför att göra en ny version av min instanceof amber ale vars bas även skulle fungera till ett barley wine.

Det modifierade receptet skickades till far som skulle lägga beställningen. Nu hade han tydligen fått för sig att 1 kg var minsta mängden malt man kunde beställa av en sort så istället för 300 g vardera av karamellmalterna blev det 1000 g och samma sak med biscuitmalten som egentligen skulle legat på 600 g. Sen råkade det även bli caraplus 150 istället för caraplus 10. Men men jag bestämde mig för att ändå använda allt. Resultatet blir ju lite mörkare än planerat men det blir nog bra iallafall, annars kan jag ju alltid skylla på farsgubben. Dock tillsattes caraplus 150 i mäsken först efter first runnings och ingår alltså endast i instanceof 2.0 amber ale och inte i detta barley wine.

Nu var det även läge att använda lite av caraaroma- och chokladrågmalten jag vann på Maltes hembryggarfestival. Dessa var okrossade så det blev en hel del mortlande innan inmäskning.

IMG_5744

Receptet nedan innehåller ju en väldig massa malt för ynka 9 liter barley wine men det beror ju på att det även blev 15 liter amber ale.

Datum
2012-12-27 bryggdag
2013-01-22 omtappning till sekundär
2013-02-17 tillsatte planksteksplanka
2013-03-10 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 100min)
8000 g maris otter (75.5%)
1000 g biscuit malt (9.4%)
1000 g crystal 150 (9.4%)
300 g caraaroma (2.8%)
200 g chokladråg (1.9%)
100 g strösocker (0.9%)
0,5 krm protafloc @ 20min

Humle
40 g chinook alpha 12.6 @ 60min
10 g chinook alpha 12.6 @ 10min
30 g cascade alpha 7.7 @ 10min
30 g cascade alpha 7.7 @ 0min

Jäst
Safale us-05

Kolsyrning
4.5 g strösocker per liter öl

Värden
9 liter
mäsktemp 69-66 C i 60min
og 1.116
fg 1.034
ibu 80
abv 11.0%vol

Den nya bryggkitteln fick även agera mäskkärl m.h.a. distans och biab-påse. Med 11.5 kg malt maxade vi den ganska rejält och det blev en tjock mäsk med endast 2 liter vatten per kg malt. Detta var planerat för att få ut så mycket öl som möjligt och passar ändå bra då jag vill ha båda ölen riktigt fylliga.

IMG_5747

Efter en liten stunds avtappning började det rinna väldigt långsamt men det avhjälptes genom att köra ner bryggarspateln mellan biab-påsen och tappkransöppningen. 13 liter first runnings (sg 1.090) samlades upp och kokades i en separat kastrull. För att öka volym med bibehållen styrka tillsatte jag 100 g strösocker  någonstans i mitten av koket.

IMG_5751

Detta var första bryggningen sedan vi fick tillökning i familjen och Elvin hjälpte såklart till så gott han kunde. Det blev inte så mycket mer än en inspektion av koket, men mycket mer kan man väl kanske inte vänta sig av en tremånaders bryggarassistent?

IMG_5759

Avdunstningen var tydligen rätt stor för efter kylning och transport till jäshinken visade det sig endast vara 8 liter vört, men med ett sg utanför hydrometerns mätområde (ca 1.130). Jag kokade då upp en liter vatten och spädde den ner till 1.116 vilket var ungefär vad jag hade siktat på. Jästen pitchades och sedan placerades jäshinken i fars pannrum som håller passande 18 grader. Ett dygn senare bubblade det i jäsröret!

IMG_5761

Annons

2 responses to “instanceof 2.0 barley wine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: