else if imperial stout

I mellandagarna var det dags för en bryggning med min far, hans tredje i ordningen. Han ville brygga en humlig stark sak så jag föreslog såklart en dipa. Själv ville jag brygga en imperial stout som jag kan fortsätta att finslipa i framtiden. Jag tänkte mig en rätt fyllig variant med mycket choklad- och kaffetoner och inslag av havre utan alltför hög alkoholhalt. Ölen står fortfarande på jäsning men så här blev i alla fall receptet:

Datum
2011-12-29 bryggdag
2012-01-14 tappade om till sekundär (sg 1028)
2012-01-22 flasktappning

Malt/tillsatser i kok (total koktid 90min)
4000 g pale ale malt
500 g havre malt
300 g café malt
300 g chokladmalt
200 g rostat korn
0.5 krm protafloc @ 15min

Humle
35 g magnum alpha 14.9 @ 60min
10 g magnum alpha 14.9 @ 15min
17 g amarillo alpha 9.2 @ 5min

Jäst
White Labs Ale V (WLP051)

Tillsatser
1,5 tsk bakpulver i mäsken
5 g strösocker per liter öl för kolsyra

Värden
9.5 liter
mäsktemp 67C i 60min
og 1094
fg 1028
ibu 93
abv 9.7%vol

Bryggningen gick smidigt, det känns som att tekniken sitter. Den enda missen var att jag i receptet räknat med alpha-värdet för magnum som var angiven när jag lade beställningen hos maltmagnus (12.8), men för sent upptäckte att det var betydligt högre på humlen som levererades (14.9).  Men men det är nog ingen fara, jag tycker att beskan oftast känns lägre i den färdiga ölen än den som beersmith räknar fram. Ölen står som sagt på jäsning nere i källaren efter långa bilturer: först upp ifrån Motala till Karlstad över nyår, med övernattning i Emmas garderob, sedan ner 52 mil till Lund. Vi får se om allt resande har påverkat ölen framöver när det blir dags för provsmakning ifrån jästunnan…

Uppdatering 2012-01-14
Tappade precis om ölen till sekundär och passade på att mäta sg och såklart även ta ett litet smakprov. Sg låg på 1.028 (ett par punkter lägre än jag tänkt mig) vilket get en alkoholhalt på ca 9.5%. Jag tror inte att den kommer jäsa ner längre än så vilket ändå bör ge en hyffsat fyllig öl som efter kolsyrejäsning hamnar på ca 9.7%.

Smaken just nu är lite väl jästig och rejält besk och spretig. Av erfarenhet vet jag dock att smaken kommer ändra sig mycket innan det är dags att öppna första flaskan, men tills dess är det ju ett tag kvar.

Uppdatering 2012-01-22
Sådär, då var else if upptappad på flaska! Mycket kan uppenbarligen hända på en vecka för nu hade smakerna lugnat ner sig betydligt och var mer ”välintegrerade” och mycket av den jästiga smaken var borta. Det här bådar gott! Ska bli intressant att se hur den smakar om ett par månader, jag har nämligen planer på att ställa upp med den i SM om jag blir nöjd med den.

Jag mätte såklart og och hydrometern visade 1.031?? Senast jag mätte låg det ju på 1.028!! Jag plockade fram min andra hydrometer och denna visade 1.028, alltså en skillnad på 3 punkter. Vilken skulle jag tro på? För att besvara den frågan tappade jag upp rent vatten i provröret, laborerade tills det var 20 grader C, och kontrollerade vad de båda hydrometrarna visade. Den som tidigare visat 1.031 visade nu 1.003 och den andra visade 1.000. Med andra ord är det nog alltså 1.028 som stämmer och jag får i framtiden komma ihåg vilken som visar fel.

Etikett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdatering 2012-05-28
Med denna öl blev jag utsedd till ”Årets Grönöling” i SM i hembrygd öl 2012!

 

Uppdatering 2012-06-06
Här skrev jag lite om resultatet i sm.


4 responses to “else if imperial stout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: