Detta var den del av else if imperial stout 2.0 som fick lapsang souchong tillsatt precis innan flasktappning. Teet fick dra i ölen under ca 8 minuter.
Tillsatser
160 g lapsang souchong
ca 1 dl vatten
Övriga ingredienser och data hittas angivna här.
Uppdatering 2012-07-19
Det blev inte mer än 11 dagar på flaska innan första provsmakningen. Det är alldeles för tidigt, jag vet! Men flaskan jag öppnade var den allra sista som jag fyllde (halvt) med de sista dropparna ifrån jäshinken så det spelade inte så stor roll och eftersom min far var väldigt nyfiken så öppnade jag den när vi var på besök i örebro.
Ett ordentligt pys när jag öppnade kapsylen. Slog försiktigt upp en kolsvart vätska i två glas och lämnade en rejäl jästhög i botten av flaskan. Sparsamt storbubbligt skum. Massiv doft av tjära och rök i glaset, man kunde ana lite rostad malt och faktiskt ingen direkt jästighet. Jag blev positivt överaskad av doften även om den var lite väl enkelspårig med all rök men jag skulle tro att det lägger sig lite med tiden samtidigt som maltdoften mognar och blir djupare.
Smaken var även den oväntat jämn med choklad och kaffe, inte alls så spretig som förra gången och inte alls speciellt jästig vilket jag förväntade mig efter bara 11 dagar. Smaken saknade dock lite djup och fyllighet (trots det kraftiga pyset var ölen rätt platt, kanske pga att flaskan bara var halvfull?) men det ordnar nog upp sig med längre lagring. Får se när jag provsmakar versionen utan lapsang, just nu var det ju lite svårt att bedöma grundölet när rökigheten var så markant men är jag riktigt nöjd med resultatet av torr-teet!
Etikett
19 07 2012 at 12:47
[…] Det blev inte mer än 11 dagar på flaska innan första provsmakningen. Det är alldeles för tidigt, jag vet! Men flaskan jag öppnade var den allra sista som jag fyllde (halvt) med de sista dropparna ifrån jäshinken så det spelade inte så stor roll och eftersom min far var väldigt nyfiken så öppnade jag den när vi var på besök i örebro. Det som provsmakades var alltså else if imperial stout 2.0 lapsang. […]
01 08 2012 at 22:44
[…] Jag tänkte att jag skulle fixa till sån schysst vaxförslutning på mina flaskor else if 2.0 och else if 2.0 lapsang och beställde vinoferm sealing wax ifrån pgw. Stenhård klump och förpackingen säger att man […]
09 08 2012 at 21:55
[…] sen kväll gav jag mig i kast med att vaxa flertalet av mina flaskor else if 2.0 och else if 2.0 lapsang. Som ni kanske sett i ett tidigare inlägg hade jag kört en testrunda med ny metod sedan jag […]
30 08 2012 at 21:35
[…] närmade sig och jag ville ha en lite lättare öl som komplement till else if 2.0 och else if 2.0 lapsang. Ytterligare en anledning var att denna öl skulle jobba upp en ordentlig mängd jäst till en […]
25 04 2013 at 20:56
[…] Else If 2.0 Lapsang Imperial Stout […]
10 06 2013 at 20:24
[…] med i domartävlingen var samma som jag hade med i folkets val, nämligen instanceof 3.0 amber ale, else if 2.o lapsang imperial stout och indexoutofbounds oak aged imperial vanilla stout. Jag tänkte lite kortfattat gå igenom […]