this imperial oatmeal stout uppdatering

This imperial oatmeal stout hade jag lite halvt förträngt efter alla problem. Som om det inte räckte med lakningsstopp och jäshinksvulkan så ballade även nottingham ur och vägrade jäsa kolsyra. När jag gjorde ett kolsyreräddningsförsök på singleton barley wine fick även this lite ny jäst. Efter drygt 2 månader öppnade jag en flaska och…… Det fanns kolsyra! Inte massor, men det fanns kolsyra!

IMG_1201

Ett mörkt skum bildas men lägger sig snabbt. Ganska trevlig doft fast inte så kraftig, lite lakrits och choklad samt lite jästighet när skummet försvunnit. Mycket bättre än sist.

Även smaken är bättre men jäst och lite otrevliga alkoholer kan kännas i slutet. Annars klassiska choklad och kaffe plus en hel del lakrits. Inga tydliga toner av havren tyvärr men den är len och fyllig.

6 poäng får den av mig. Den är inte dålig men inte heller helt i min smak då den har den där jästigheten som jag har svårt för. Jag tror att det är kombinationen engelsk jäst och rostad malt som inte funkar för mig. Har kännt den tidigare i både hembrygder och kommersiella öl, exempelvis the kernel imperial brown stout. Just den ölen är ju dock högt rankad så det kan ju vara en rätt personlig preferens…

IMG_1206


3 responses to “this imperial oatmeal stout uppdatering

 • tmap

  Hi, found your blog and it seems that we got something in common, check my brew at https://www.brewtoad.com/users/56664.
  anyway, i’m creating a brewtoad group for people that loves brewing and hacking (or any other nerdy/geeky it related stuff).
  you can join the group at https://www.brewtoad.com/groups/beer-hackers
  have a nice day!

  (…and, i live also in Sweden)

 • Peter Nilsson

  Tråkigt att resultatet inte blev som du ville. Angående havregrynen så tror jag det enkla svaret är att du rostat dom för lite. Vi har använt rostade havregryn tre gånger nu och vi har rostat dom i 45 minuter på 175 (varmluftsugn, har du inte det så får du ta 200C). Angående jästsmakera, tror du inte att den höga temperaturen (24C) kan ha resulterat i detta? Har jäst mörka öl med Nottingham innan vid 17-18C och inte kunnat plocka upp någon jästsmak och jag brukar vara känslig för engelska jästsmaker. Men jag är inget proffs på något sätt, men detta är mina teorier i alla fall.:)
  /Peter

  • Hannes

   Aha då får jag testa att rosta mer nästa gång jag ska ha i havregryn! Ja temperaturen spelade säkert en roll också, jag kanske får ge den ett försök till helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: