fellowship of hops drunk dwarf & orc pee

Här kommer en dubbel-recension av två till öl jag fick med mig hem ifrån sm. Tack så mycket Thomas! Anlednigen att jag skriver om dem på en o samma gång är att de såvitt jag förstår är helt identiska förutom torrhumlingen. Stilen är ipa och ”Drunk Dwarf” (DD) är torrhumlad med citra, centennial och bramling cross medan ”Orc Pee” (OP) är torrhumlad i två omgångar med galaxy och waimea.

IMG_1185

Första skillnaden märks när jag öppnar flaskorna, DD har ett kraftigare pys. Båda ölen ger ett fint gräddigt skum i glaset men DD är klarare och har en orange-röd ton medan OP ser brunare ut pga grumligheten.

IMG_1187

Doften ifrån OP drar åt övermogen frukt och känns tung på något vis till skillnad mot DD som är betydligt fräschare med citrus och aprikos, även om doften är  aningen mindre kraftig.

Kolsyran känns mycket riktigt ganska låg i OP. Smaken är trevlig även om humlen hade kunnat få ta över balansen något jämfört med malten som känns lite tung på slutet. Beskan är något låg för en ipa och jag hade nog kategoriserat den som en apa blint.

DD har lite högre kolsyra och känns också lättare. Fräschare smak med citrus och en intressant liten örtighet ifrån humlen som ger ölen större komplexitet. Beskan ligger på ungefär samma nivå som i OP. DD avslutar dock torrare vilket den vinner på.

IMG_1192

Betygsmässigt hamnar DD på stabila 7 poäng medan OP trillar ner på 5. Kan det möjligen ha varit så att det var en av de sist fyllda flaskorna av OP och därmed mera jäst? Det skulle kunna förklara skillnad i klarhet och kanske även att den är mindre fräsch. Den har dock ingen tydlig jästsmak så lite svårt att dra några säkra slutsatser…

Jag var såklart även tvungen att göra en liten cuvée! Blandar man 50/50 av ölen upplevs resultaten kostigt nog minst lika torrt som DD. Annars hände inga under utan det blir ett förväntat mellanting: något som känns fräschare än urin från en orc men ändå klumpigare än en full dvärg. 6p.

IMG_1200


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: