atomic smoked sweet stout på flaska

I fredags tillsatte jag 200 g mer laktos i atomic smoked sweet stout och tappade även upp den på flaska. Jag delade upp ölen i tre delar för lite experiment, en fick kaffe tillsatt, en annan kakaonibs och den tredje fick förbli omoddad.

IMG_9930

IMG_9915

Jag började med att tappa över 8 liter från jäshinken till tapphinken där jag tillsatte sockerlag (5.5 g strösocker per liter). I jäshinken hällde jag sedan ner kakaonibs. Sedan tappade jag ifrån tapphinken upp 4 liter av den omoddade versionen på flaska. Efter detta tillsatte jag kaffe som fick ligga i 10 minuter innan flaskning. Den sista flaskan blev endast fylld till 2/3-delar så den lät jag stå utan kapsyl för att senare kunna fylla på med kakaonibs-versionen.

När jag sköljt ur kaffebönorna ur tapphinken förde jag över ölen från jäshinken som då stått med kakaonibs i 30 minuter. Det visade sig bli 4.9 liter som efter tillsats av sockerlag tappades upp i flaskor. En liten skvätt blev över och hamnade i den sparade flaskan med kaffe-versionen.

För att kunna ha kaffebönor och kakaonibs fritt flytande i tapphinken utan att riskera att det hamnade bitar i flaskorna hade jag moddat den med en bit steksdydds-galler. Jag var lite rädd att den skulle trilla ut eftersom jag bara tryckt dit den på insidan av tappkranen men det fungerade utmärkt.

IMG_9929

Totalt blev det:
12 st 33cl flaskor av atomic smoked sweet stout
12 st 33cl flaskor av atomic smoked sweet stout coffee ed.
15 st 33cl flaskor av atomic smoked sweet stout chocolate ed.
nästan 1 st 33cl flaska av atomic smoked sweet stout ”mocha” ed.

IMG_9934


3 responses to “atomic smoked sweet stout på flaska

 • Aron

  Fan vad spnnande! Kommer flja utvecklingen av denna med spnning! Ska bli intressant att se hur mkt smak det kommer bli trots den korta kontakttiden.

  • Hannes

   Ja jag får se hur länge jag kan hålla mig från att öppna mocha-flaskan.. Det doftade mängder av både kaffe och choklad ifrån tapphinken iaf!

   • Aron

    Fan va gött! Kan man få bra resultat av kortare kontakttid är det ju bara bra. Spar man en massa tid som man kunde ha lagt på att dricka istället 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: