I fredags tillsatte jag 200 g mer laktos i atomic smoked sweet stout och tappade även upp den på flaska. Jag delade upp ölen i tre delar för lite experiment, en fick kaffe tillsatt, en annan kakaonibs och den tredje fick förbli omoddad.
Jag började med att tappa över 8 liter från jäshinken till tapphinken där jag tillsatte sockerlag (5.5 g strösocker per liter). I jäshinken hällde jag sedan ner kakaonibs. Sedan tappade jag ifrån tapphinken upp 4 liter av den omoddade versionen på flaska. Efter detta tillsatte jag kaffe som fick ligga i 10 minuter innan flaskning. Den sista flaskan blev endast fylld till 2/3-delar så den lät jag stå utan kapsyl för att senare kunna fylla på med kakaonibs-versionen.
När jag sköljt ur kaffebönorna ur tapphinken förde jag över ölen från jäshinken som då stått med kakaonibs i 30 minuter. Det visade sig bli 4.9 liter som efter tillsats av sockerlag tappades upp i flaskor. En liten skvätt blev över och hamnade i den sparade flaskan med kaffe-versionen.
För att kunna ha kaffebönor och kakaonibs fritt flytande i tapphinken utan att riskera att det hamnade bitar i flaskorna hade jag moddat den med en bit steksdydds-galler. Jag var lite rädd att den skulle trilla ut eftersom jag bara tryckt dit den på insidan av tappkranen men det fungerade utmärkt.
Totalt blev det:
12 st 33cl flaskor av atomic smoked sweet stout
12 st 33cl flaskor av atomic smoked sweet stout coffee ed.
15 st 33cl flaskor av atomic smoked sweet stout chocolate ed.
nästan 1 st 33cl flaska av atomic smoked sweet stout ”mocha” ed.
09 12 2013 at 11:38
Fan vad spännande! Kommer följa utvecklingen av denna med spänning! Ska bli intressant att se hur mkt smak det kommer bli trots den korta kontakttiden.
09 12 2013 at 12:26
Ja jag får se hur länge jag kan hålla mig från att öppna mocha-flaskan.. Det doftade mängder av både kaffe och choklad ifrån tapphinken iaf!
09 12 2013 at 13:57
Fan va gött! Kan man få bra resultat av kortare kontakttid är det ju bara bra. Spar man en massa tid som man kunde ha lagt på att dricka istället 😉