Öl nummer två ifrån bytet på SM med Anton var ännu en dipa, nämligen headhunter på 8%. Det var nu närmare 3 veckor sedan jag drack den men skam den som ger sig, här kommer en kort recension!
Ett stort, ganska kompakt, smutsvitt skum byggdes upp över en helt klar orangegyllene vätska. Väldigt snyggt!
Doften var fruktig, lite åt det övermogna hållet och saknade lite den där fräscha citrusen som man gärna hittar i dipor. En lätt jästig ton fanns däremot. Inte samma klarhet i doften som panjamon.
Smaken var lite småsöt med en liten och trevlig kolaton. Väldigt len och precis som panjamon var beskan rätt snäll. I avslutningen finns en antydan till jästighet/orenhet som märks av när ölen blir varmare. Kanske att jag öppnade flaskan lite tidigt, hade jag väntat ytterligare någon vecka kanske jästtonerna hade försvunnit. Poängen blir en stark 6:a av 10 möjliga.
Om jästigheten bara poleras bort och humlen blir lite fräschare så har vi ännu en toppen-dipa ifrån Anton!
05 06 2013 at 08:19
Tack igen Hannes! 🙂
Har själv inte tänkt jästigheten (ska dock ha det i tankarna nästan gång). Däremot är jag helt med på att doften är lite övermogen (amarillo, centennial och simcoe i torr, kanske man skulle byta ut nån?). Och beskan är fan nonexcisting…
Vi ska börja kallkrascha våra öl igen, innan tappning. Förhoppningsvis minimerar det jästresterna och jästigheten..
07 06 2013 at 21:32
Tack själv! Det var inte jättemycket jästighet, men man kände skillnad mot panjamon. Kanske att kallkrash kan hjälpa, om det inte är så att den jäst lite varmt eller för kort tid. Hade funderat över de 2 grejerna först, klarheten var det ju inga problem med iaf!
12 06 2013 at 07:54
I see! Vi har lite idéer på hur man ska kunna jäsa under kontrollerade temperaturer, så det kanske löser sig.
Ska även testa en idé att syresätta vörten i höst, när OG-monster börjar bryggas igen 😉
02 09 2014 at 20:47
[…] kommer en öl ifrån den välbalanserade Anton. Version 1 av headhunter, som jag skrev om här, var en dubbel ipa medan denna kategoriseras som en strong ale. Den är jäst med sake-jäst, […]