indexoutofbounds 2.0 uppdatering

Tänkte lite snabbt berätta vad som hänt med indexoutofbounds 2.0 på sistone… Den nya starten jag gjorde lyckades iaf jäsa ner ölen lite (1.052) och jag bestämde mig därför att mata den med extra maltextrakt. Med 2 påsar dme och 0.5 tsk jästnäring kokade jag upp en koncentrerad (1.294) vört (1.4 liter) som tillsattes i jästunnan. Det uträknade totala og:t blir i och med detta 1.151 och volymen ligger nu på 21.2 liter. För två dagar sedan låg sg på 1.060 (12%) och idag bestämde jag mig för att slänga i en ny oanvänd planksteksplanka (efter rostning i ugnen 30 min på 125-150 grader). Jag förberedde också kommande vanilj-tillsats genom att splitta och skrapa ur 3 st vaniljstänger och blötlägga dessa i 1.5 dl bourbon.

IMG_7480

Vi får se om jästen fortsätter något eller om det är stopp här… Jag mäter väl igen om ett par dagar och återkommer med resultatet! Jag funderar lite smått på om jag ska dela upp batchen och smaksätta en del med något spännande… Har ju en del idéer såsom chili, kaffe eller nötter. Vad tror ni hade passat?


21 responses to “indexoutofbounds 2.0 uppdatering

 • Aron

  Krossade kakaobönor! Kommer säkert fungera kalasbra ihop med vaniljen och eller eken osv 🙂

  • Hannes

   Ja det kanske inte skulle vara så dumt, den är redan rätt chokladig. Var hittade du den där påsen du skrev om? Och vad kostade den?

   • Aron

    Ja hittade den på en sida som heter just africa lr dyl. 90g är den på o den kostade 45;- de går o köpa 100g renee Voltaire på Ica maxi också. Men dom kostar 65;- lr nåt.

 • Aron

  Ja tror det kan bli riktigt Nice, nästa gång ja brygger Stout så blir det vaniljstänger o krossade kakaobönor i sekundären. 🙂

 • Aron

  Förövrigt, ska du köpa fler vaniljstänger i fortsättningen så köp från vaniljimporten. Flera ggr billigare och dessutom bättre kvalité än de som man köper styckevis i vanliga affären 🙂

  • Hannes

   Ja anledningen att det blev dessa var för att ICA hade utförsäljning (det var dock långt bäst-före-datum) på kryddor för 10kr st som jag slog till på lite hastigt o lustigt…

 • Hannes

  Nja, nu kostade det mig 30 kr, vs 79 som det hade kostat på vaniljimporten…

 • Aron

  Men skitsamma, nu är det ju handlat i vilket fall 😉

  • Hannes

   Ja =), men nästa gång kommer jag definitivt köpa ifrån vaniljimporten! Vem vet, jag kanske inte tycker att ica-vaniljen ger tillräcklig smak o det blir till att köpa från vaniljimporten redan till denna batch..

 • Hannes

  Det är drygt 20 liter nu… Det var även 5 vaniljstänger (från vaniljimporten) i koket, så jag tror nog också att det borde räcka…

  • Aron

   Ja det borde räcka tycker jag. Hur mkt smak får du när du har dom i koket förresten? Ja har bara testat i sekundären jag. O när i koket hade du i dom då? På slutet?

 • Leonard

  Måste säga att jag verkligen uppskattar din blogg, riktigt bra är den!
  Sedan undrar jag också lite hur du gör med ek-skärbrädan. Jag har försökt leta lite halvhjärtat efter kuber eller större bitar av amerikansk ek att ha i öl, men har inte hittat något vettigt.
  Sågar du isär skärbrädan innan rostning? Hur stor är din dosering och hur länge låter du eken ligga kvar i ölet? Vet du vilket eksort det är i skärbrädan? Ska jag tänka på något speciellt innan jag köper en skärbräda av massiv ek (det skulle väl gå lika bra med ek från byggvaruhus också)?

  Ha det fint!

  • Hannes

   Hej, vad kul o höra att bloggen uppskattas! Det är vanliga planksteksplankor från Exxent, men jag vet tyvärr inte vad för typ av ek de är gjorda av. Jag mailade dem dock för att säkerställa att de inte var behandlade på något sätt, typ inoljade.

   Jag har rostat dem hela i ugnen invirade i lite aluminiumfolie. Brädan låg ca 1 månad i ölen (11,5 liter) förra gången men nu kanske det får bli längre eftersom batchen är större. Det kan dock vara en bra ide att såga itu plankan, den flyter upp över ytan annars.

   Antar att det fungerar lika bra med ek ifrån byggvaruhus så länge den inte är behandlad som sagt eftersom det lär påverka ölen negativt..

 • Peter Nilsson

  Hur har det gått med denna? Vad blev FG:t? Nyfiken!
  /Peter

  • Hannes

   Den står fortfarande i garderoben/förrådet och eklagras. Senast jag mätte sg var tre veckor sedan och då låg det på 1.054. Har smakat av den ett par gånger och det börjar arta sig! Har just nu lite svårt att bestämma mig ifall jag ska flasktappa den som den är eller skoja till det med hela eller en del av batchen med någon kul ingrediens…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: