Tänkte lite snabbt berätta vad som hänt med indexoutofbounds 2.0 på sistone… Den nya starten jag gjorde lyckades iaf jäsa ner ölen lite (1.052) och jag bestämde mig därför att mata den med extra maltextrakt. Med 2 påsar dme och 0.5 tsk jästnäring kokade jag upp en koncentrerad (1.294) vört (1.4 liter) som tillsattes i jästunnan. Det uträknade totala og:t blir i och med detta 1.151 och volymen ligger nu på 21.2 liter. För två dagar sedan låg sg på 1.060 (12%) och idag bestämde jag mig för att slänga i en ny oanvänd planksteksplanka (efter rostning i ugnen 30 min på 125-150 grader). Jag förberedde också kommande vanilj-tillsats genom att splitta och skrapa ur 3 st vaniljstänger och blötlägga dessa i 1.5 dl bourbon.
Vi får se om jästen fortsätter något eller om det är stopp här… Jag mäter väl igen om ett par dagar och återkommer med resultatet! Jag funderar lite smått på om jag ska dela upp batchen och smaksätta en del med något spännande… Har ju en del idéer såsom chili, kaffe eller nötter. Vad tror ni hade passat?
05 05 2013 at 22:19
Krossade kakaobönor! Kommer säkert fungera kalasbra ihop med vaniljen och eller eken osv 🙂
06 05 2013 at 21:38
Ja det kanske inte skulle vara så dumt, den är redan rätt chokladig. Var hittade du den där påsen du skrev om? Och vad kostade den?
06 05 2013 at 21:41
Ja hittade den på en sida som heter just africa lr dyl. 90g är den på o den kostade 45;- de går o köpa 100g renee Voltaire på Ica maxi också. Men dom kostar 65;- lr nåt.
06 05 2013 at 22:16
Ja tror det kan bli riktigt Nice, nästa gång ja brygger Stout så blir det vaniljstänger o krossade kakaobönor i sekundären. 🙂
06 05 2013 at 22:18
Förövrigt, ska du köpa fler vaniljstänger i fortsättningen så köp från vaniljimporten. Flera ggr billigare och dessutom bättre kvalité än de som man köper styckevis i vanliga affären 🙂
08 05 2013 at 06:11
Ja anledningen att det blev dessa var för att ICA hade utförsäljning (det var dock långt bäst-före-datum) på kryddor för 10kr st som jag slog till på lite hastigt o lustigt…
08 05 2013 at 07:36
Aha, de från vaniljimporten är fortfarande billigare dock 🙂
O galet mkt bättre 🙂
08 05 2013 at 08:17
Nja, nu kostade det mig 30 kr, vs 79 som det hade kostat på vaniljimporten…
08 05 2013 at 08:59
Ja, fast då får du 20st istället för 3 🙂
08 05 2013 at 09:14
Haha ja med den logiken blir det ju ännu billigare att betala 920kr än 30..
08 05 2013 at 09:16
Ähh:-) men 79:- för 20st lr 30;- för 3st är ju inte samma sak som att betala 920:-. Då har du ju till framtida satser också 🙂
08 05 2013 at 09:18
Men skitsamma, nu är det ju handlat i vilket fall 😉
08 05 2013 at 09:25
Ja =), men nästa gång kommer jag definitivt köpa ifrån vaniljimporten! Vem vet, jag kanske inte tycker att ica-vaniljen ger tillräcklig smak o det blir till att köpa från vaniljimporten redan till denna batch..
08 05 2013 at 09:26
Hehe, ja fast 3st stänger borde ju räcka. Hur stor sats var det?
08 05 2013 at 09:38
Det är drygt 20 liter nu… Det var även 5 vaniljstänger (från vaniljimporten) i koket, så jag tror nog också att det borde räcka…
08 05 2013 at 09:39
Ja det borde räcka tycker jag. Hur mkt smak får du när du har dom i koket förresten? Ja har bara testat i sekundären jag. O när i koket hade du i dom då? På slutet?
14 05 2013 at 21:02
Måste säga att jag verkligen uppskattar din blogg, riktigt bra är den!
Sedan undrar jag också lite hur du gör med ek-skärbrädan. Jag har försökt leta lite halvhjärtat efter kuber eller större bitar av amerikansk ek att ha i öl, men har inte hittat något vettigt.
Sågar du isär skärbrädan innan rostning? Hur stor är din dosering och hur länge låter du eken ligga kvar i ölet? Vet du vilket eksort det är i skärbrädan? Ska jag tänka på något speciellt innan jag köper en skärbräda av massiv ek (det skulle väl gå lika bra med ek från byggvaruhus också)?
Ha det fint!
15 05 2013 at 18:57
Hej, vad kul o höra att bloggen uppskattas! Det är vanliga planksteksplankor från Exxent, men jag vet tyvärr inte vad för typ av ek de är gjorda av. Jag mailade dem dock för att säkerställa att de inte var behandlade på något sätt, typ inoljade.
Jag har rostat dem hela i ugnen invirade i lite aluminiumfolie. Brädan låg ca 1 månad i ölen (11,5 liter) förra gången men nu kanske det får bli längre eftersom batchen är större. Det kan dock vara en bra ide att såga itu plankan, den flyter upp över ytan annars.
Antar att det fungerar lika bra med ek ifrån byggvaruhus så länge den inte är behandlad som sagt eftersom det lär påverka ölen negativt..
16 05 2013 at 11:32
Stort tack för svaret! 🙂 Det får absolut provas.
07 06 2013 at 08:09
Hur har det gått med denna? Vad blev FG:t? Nyfiken!
/Peter
07 06 2013 at 21:27
Den står fortfarande i garderoben/förrådet och eklagras. Senast jag mätte sg var tre veckor sedan och då låg det på 1.054. Har smakat av den ett par gånger och det börjar arta sig! Har just nu lite svårt att bestämma mig ifall jag ska flasktappa den som den är eller skoja till det med hela eller en del av batchen med någon kul ingrediens…