årets sm-mutor: humlemarmelad och maltmarmelad

I år blir det både humlemarmelad och maltmarmelad på SM 2013! Jästmarmelad lät för äckligt så det hoppade jag över att tillverka… Kom förbi mitt bord på lördag och smaka tillsammans med lagrad prästost och såklart lite öl! De öl jag kommer bjuda på är:

Instanceof 3.0 Amber Ale

Else If 2.0 Lapsang Imperial Stout

Indexoutofbounds Oak Aged Imperial Vanilla Stout

IMG_7304

Humlemarmelad
2 apelsiner
1 citron
4 dl syltsocker
30 g humle (summer)
2 dl vatten

Sjud zest och fruktkött ifrån apelsin och citron tillsammans med sockret. Koka upp lite av saften tillsammans med vatten och häll i humlen. Låt dra ett tag o sila sedan av m.h.a. kaffefilter. Testa konsistens på marmeladen genom att ta en klick på ett fat i frysen. Häll i koncentratet när marmeladen är fast, rör runt och ner i burk.

Malt-marmelad
250 g fikon
50 g caraaroma-malt
40 g chokladråg-malt
2.5 dl vatten
6 cl rökig whisky(Ardbeg 10 yo)

Blötlägg fikonen i ca 2 dl vatten ett par timmar i förväg och ta sedan upp fikonen. Värm upp fikonvattnet + vattnet till ca 70 grader och gör en minimäsk med malten. Hacka fikonen och sjud tillsammans med socker och avsilad vört (kaffefilter fungerade inte alls bra, jag fick använda min humlepåse). Sjud i 15-25 min till bra konsistens. Tillsätt whisky och häll sen upp på burk.


2 responses to “årets sm-mutor: humlemarmelad och maltmarmelad

  • Aron

    Fan va grymt har varit sugen på den där marmeladen sen du skrev om det sist. Kanske ska prova o göra den nångång. Lät du humlen ligga o dra i nån speciell temperatur? Tänkte att man kunde ju lägga tempen strax under 80 grader så man undviker att aromen försvinner o att alfa syrorna isomeriserarsesas(?:-))

    • Hannes

      Mätte faktiskt inte temperaturen men det var nog närmare 100 i början. Jag ville dock få med lite beska annars är säkert typ 80 optimalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: