wlp099 får en chans till

Den starter jag gjorde senast verkade inte ha någon effekt alls, jästen blev väl alltför chockad när den hamnade i indexoutofbounds 2.0-jäshinken. Jag bestämde mig därför att göra ett nytt försök men med lite annat tillvägagångssätt. Jag beställde ett nytt rör wlp099 ifrån MaltMagnus och bad om att få färskare jäst denna gång, den förra hade ju gått ut. Det nya röret jag fick hade bäst-före-datum 3:e augusti så den var verkligen superfärsk! (Bäst-före sätts till 4 månader efter tillverkning)

Denna gång gjorde jag en större (3 liter) och starkare starter-vört (sg 1.106) som jag syresatte och hällde över i en vanlig jäshink. Efter 12 timmar var det redan aktivitet i jäsröret och efter ca 24 timmar började jag med tillsätta några liter indexoutofbounds. Så har jag gjort nu ett antal gånger och det bubblar på fint. Det är några liter kvar i den gamla jäshinken, plus ett par flaskor koncentrat som jag också ska tillsätta, sen blir det sjukt nervöst/spännande att ta ett sg-prov om några dagar!

Og totalt sett med koncentrat och starter inräknat kommer vara 1.141 vilket är lägre än förra gången. Vi får se om jag ska boosta det med ytterligare dme men det beror helt på hur nya jästen sköter sig.


4 responses to “wlp099 får en chans till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: