imse vimse humlespindel

Under lakningen i fredags tillverkade jag en humlespindel att använda senare under kok och kylning (hopstand). Alla delar hade jag inhandlat på Biltema, förutom själva humlepåsen vilket var min gamla vanliga torrhumlings-tvättpåse ifrån Åhlens. Här är en lista på komponenterna:

IMG_6412

Jag valde att använda ståltråd till spindelns ”ben” istället för någon form av stänger, vilket verkar vara det vanligaste, för att enkelt kunna justera höjden i grytan beroende på hur mycket vört jag kokar. Det första steget var att borra 4 st 3 mm hål i rörmuffen.

IMG_6415

Därefter trädde jag igenom ståltråd så att varje ben bestod av en ca 30 cm lång ögla. Ändarna fästes genom att bara snurra runt ett antal varv kring basen till ett av benen (överst till vänster i bilden nedan).

IMG_6425

Sedan tvinnade jag varje varje ben-ögla till att likna en stålvajer. Här märkte jag snart att ståltråden på insidan av rörmuffen drogs åt och bildade en fyrkant i mitten vilket inte riktigt var tanken. Ingen större fara men man hade nog kunnat tvinna till trådarna på insidan i förväg för att förhindra detta.

IMG_6427

Det var sedan en enkel match att fästa humlepåsen m.h.a. en slangklämma och sedan ”ställa in” rätt höjd i bryggargrytan genom att böja till benen något.

IMG_6433

IMG_6435

Spindeln fungerade alldeles utmärkt in action och det var inga problem att låta den vara kvar i grytan under kylning. Smidigt att påsen hänger fri från botten av grytan och droppar av vörten. Det gjorde det också lätt att klämma ur påsen lite. En rätt enkelt konstruktion för ca 180 kr som gör bryggningen en smula smidigare, jag är väldigt nöjd!


5 responses to “imse vimse humlespindel

 • Retro Olivia

  Himla bra uppfunnet där! Lysande
  mvh/Vilsepilsnern som lånar sin frus wordpress för att kunna kommentera

 • joelfrendin

  Hej!
  Fungerar tvättpåsen bra med pellets? Eller ska man helst använda kottar?

 • David

  Påsen ser ju väldigt finmaskig ut, får man verkligen ut lika mycket humlesmak via denna som att humla direkt i koket?

  • Hannes

   Jag har tyvärr inte gjort något experiment för att jämföra med/utan. Jag skulle tro att finmaskigheten i sig inte påverkar det hela, däremot skulle det kunna vara så att man får ut mindre ur humlen pga att den är ”instängd”, alltså att det blir en stor klump som behåller smak och arom mer än om den flutit fritt.

   I min senaste ipa skippade jag humlespindeln för smak- och aromgivor. Vi får se om man kan dra några slutsatser när det är dags att provsmaka den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: