ingen återvändo

Jahapp idag mätte jag sg i indexoutofbounds igen, 4 dagar efter tillsatsen av 160 g rörsocker. Hydrometern visade återigen 1.070 precis som efter 2 dagar. Jag tolkar detta som att Edinburgh-jästen faktiskt har tackat för sig och jag tog därför beslutet att tillsätta min starter med wlp090. Doftade såklart på den innan och nu var den otrevliga lukten borta, eller iaf helt dold av den trevliga doften ifrån ölen som jag tillsatte senast. Kanske berodde lukten på avsaknad av näring och att jästen endast hade rörsocker att knapra på, vem vet…

Jag får verkligen hålla tummarna nu, både för att wlp090 ska klara av att jäsa vidare och för att jag inte iochmed detta fått någon form av ohyra i min öl. Nu är jag dessutom lite osäker på om jag ska tillsätta min preppade vanilj och ekplankan redan nu eller om jag ska vänta och se hur det går för den nya jästen.. Hur hade ni resonerat?


5 responses to “ingen återvändo

 • Anton

  Vänta tills jästen jobbat klart. Annars kan den ju pumpa ut all trevlig vanilj..

  Jag tror du gjorde rätt! Spännande att följa 🙂

  • Hannes

   Jepp du har en poäng där! Kanske att jag skulle slänga i eken nu och väna med vaniljen… Eken behöver ju ligga i ett tag men det gäller ju inte vaniljen vars smak bör ha extraheras av bourbonen redan…

 • Peter Nilsson

  Håller med. Spännande att följa! Tror du skall vänta tills det är färdigjäst innan du börjar lägga ner grejer i ölet. Har du tappat om ölet nu?

 • Hannes

  Yes jag gör nog det, läste nånstans att jästen kunde bryta ner lite av vaniljtonerna som eken bidrar med och det vore ju lite synd… Har inte tappat om ölen utan den har varit i primären en dryg månad nu. Tror att jag kommer tappa om den om/när den nya jästen har jäst ner ölen och stannat av och då tillsätta vanilj + ek i sekundären.

 • Kristoffer Björk

  När jag har gjort research för nån liknande öl så verkar det som att dom flesta har i vanilj i sekundären. Jag antar att det är för att inte tappa smak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: