indexoutofbounds-uppdatering

Har lite svårt att bestämma mig angående indexoutofbounds imperial stout. Just nu ligger den på 1.070 efter att jag i förrgår tillsatte en rörsockerlag på 1.154 (samma som det totala og-värdet vilket höjde sg med 3 punkter). Ölen verkade ha stannat på 1.068 och jag ville se om jästen har gett upp p.g.a. för hög alkoholhalt eller om det beror på att de jäsbara sockerarterna helt enkelt är slut. Om jästen fortfarande pallar borde sg gå ner till 1.068 igen och kanske ytterligare något p.g.a. den ökade andelen lättjästa sockerarter.

Om det visar sig att jästen är ok och allt jäsbart socker alltså är slut kanske det helt enkelt får bli så att ölen slutar kring 11.5% fast med ett massivt og på ca 1.068 (dark lord har ca 1.062). Alternativ två, om det är alkoholhalten som sätter stopp, är att försöka få igång jäsningen med den starter jag satte på wlp090 och rörsockerlag (klantigt nog glömde jag näring). Jag är dock rätt tveksam till den p.g.a. hur den luktar samt att den har tagit hela 6 dygn på sig att komma ner ifrån 1.045 till 1.012. Idag dekanterade jag den iaf och tillsatte några dl av indexoutofbounds för att se om det blir nån fart på den..

Svåra val alltså, antingen nöja sig med högt fg och ”låg” alkoholhalt (och viss risk för flaskbomber om det trots allt fortsätter att jäsa på flaska) eller att riskera att förstöra hela batchen genom att tillsätta dålig jäst. Hur skulle ni resonera??

Oavsett kommer jag tillsätta mer vanilj och en ekplanka under de närmsta dagarna. Vaniljen förberedde jag igår genom att skära upp 2 stänger, skrapa ur innehållet och sedan dränka allt i 1 dl bourbon. Tänkte att det får stå och dra någon dag till..


3 responses to “indexoutofbounds-uppdatering

 • Anton

  Jag skulle aldrig tillsätta en dålig jäst och riskera att förstöra hela batchen.. Fast av det jag läst om jästen verkar den ju bra, och jäsa väldigt snabbt och rent. Den var inte gammal eller nått?

  Sen vore det väl tråkigt om den jästes ner för långt.

  Svårt val, och inga bra svar från mig tyvärr..

 • Peter Nilsson

  Jag skulle tillsatt jästen. Även om den luktar verkar den ju må bra och göra sitt jobb. Har för mig att du har i ganska mycket specialmalter i det här ölet så jag har mycket svårt att tro att den skulle jäsa ut för mycket. Annars är risken att ölet blir på tok för sött.

 • Hannes

  Det luriga är ju att veta om starter-jästen är dålig eller bara väldigt långsam och har knepig doft. Har inte sett nån aktivitet överhuvudtaget i startern efter att jag tillsatte lite av stouten.. Vet inte om man kan dra några slutsatser men det talar ju inte för att använda jästen iaf…

  I jäshinken däremot är det lite bubblande vilket ju talar för att sockret faktiskt var slut och att edinburgh-jästen fortfarande är ok.

  Är inte speciellt bekymrad över att ölen skulle bli för söt. Smakproven jag har tagit har snarare varit lite väl beska/bittra ifrån humle och mörk malt. Tror det kommer bli lagom i slutändan efter lagring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: