sakta men säkert?

Ja, jäsningen av indexoutofbounds imperial stout sätter ju inte direkt några hastighetsrekord… Ikväll tillsatte jag uppkokat maltextrakt i primären för tredje gången. Varje gång har jag såklart passat på att mäta sg innan för att se hur det går för den kämpande jästen. Ungefär såhär ser utvecklingen ut hittills:

 

Uppgångarna är ungefärligt beräknade m.h.a. beersmith, inte exakt uppmätta. Just nu efter 10 dagars jäsning ligger alkoholhalten på ca 9.5% men den har ju en bit kvar till målet. Den utplanande kurvan ser ju lite oroande ut men jag hoppas att jag inte ska behöva tillsätta någon high gravity-jäst för att nå 15+%…

Jag försöker hålla temperaturen någorlunda konstant kring 16 grader (för att få så ren jäsning som möjligt) och skakar dagligen till jäshinken lite grann för att frigöra kolsyra. Någon som har något mer tips för att hålla jästen munter?


4 responses to “sakta men säkert?

  • Peter Nilsson

    Har kanske inget förslag på hur du skall hålla jästen munter men skulle utjäsningen avstanna så tillsätt en jäst med högre förjäsbarhet för att få rackarna utjäst. Har lite dåligt koll egenskaperna på den jästen du använder.

  • Hannes

    Jepp det blir sista utvägen, antagligen San Diego isånafall. Tycker att det ofta är svårt att hitta speciellt mycket information om vad en jäst klarar av men för Edinburg Ale är nog denna vört helt klart på gränsen, men det är ju en liten utmaning i sig och något att lära sig av…

  • Peter Nilsson

    San Diego låter som ett bra val utifall att jäsningen skulle avstanna på ett allt för högt FG. Vad siktar du på i FG? Du har förresten inte lust att länka till våran blogg? http://fearwolf.blogspot.se
    /Peter

  • Hannes

    Planen var ett fg på 40-45 ungefär, väldigt fylligt med andra ord. Visst kan jag länka till er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: