jäsningskylare

För att ha en chans att kontrollera jästemperaturen så här på sensommaren så konstruerade jag en liten kylanordning utav en frigolitlåda för 70kr som jag hittade på Bauhaus. Tyvärr lyckas jag inte hitta den på deras hemsida, så någon länk kan jag inte ge er.

Ursprungligen hade jag tänk köpa en plastlåda på ikea, men dessa hade inte tillräcklig bredd i botten för jäshinkens diameter på 32cm. Men denna låda lär ju isolera betydligt bättre vilket bör göra att kylklamparna, som står för kylan, inte behöver bytas ut så ofta.

Lådan är inte hög nog för att helt innesluta en jäshink så jag behövde skära ut ett hål i locket, men jag skulle tro att det är en fördel att all koldioxid kan strömma ut fritt.

För att kunna hålla koll på temperaturen under jäsning tejpade jag fast en sensorn från en vanlig gammal inne&utomhus-termometer mot jäshinkens utsida. För att få så korrekt temperatur som möjligt isolerade jag den utvändigt med en make-up-pad ärligt stulen ifrån kära sambon.

Effektiviteten då? Jo det har fungerat riktigt bra än så länge, med två kylklampar sänker jag temperaturen från förrådets 21-22 grader ner till strax under 18grader, perfekt! Med nya klampar på morgonen håller sig temperaturen väldigt bra fram till kvällen. På 10 timmar ökade den endast ca 0,5 grader! Det finns ju gott om plast för fler klampar så att jäsa lager skulle säkert fungera utmärkt det också!

Prismässigt känns denna metod svår att slå, speciellt om man som jag redan hade kylklampar och termometer liggande. Jag är mycket nöjd och det ska bli kul att se hur kylaren presterar när jag jäser en ”något” kraftigare öl i en snar framtid. Vad som är i jäshinken just nu kommer det snart mer info om..


13 responses to “jäsningskylare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: