vax på riktigt

En sen kväll gav jag mig i kast med att vaxa flertalet av mina flaskor else if 2.0 och else if 2.0 lapsang. Som ni kanske sett i ett tidigare inlägg hade jag kört en testrunda med ny metod sedan jag försökt med det värdelösa vaxet/betongen jag köpt på pgw. Såhär blev resultatet och som bonus får ni se de nya etiketterna också:

Som ni ser klantade jag mig lite när jag gjorde om formatet på etiketterna till de små provsmakningsflaskorna ovan (den vänstra saknar ”lapsang”). Nedan ser ni de stora varianterna med etiketter så som det var tänkt.

     

Riktigt nöjd med resultatet och jag tänkte såklart beskriva hur jag gjorde. Jag börjar med shoppinglistan på Clas Ohlson:

  • smältlim, art. nr. 20-4099 (transparent) eller 40-7073 (svart), 29kr
  • kritor, art. nr. 34-9005, 29kr

Sen behöver man en liten kastrull, ju mindre desto bättre eftersom det då går åt mindre av ingredienserna för att få tillräckligt djup. Jag hittade en ”smörsmältare” med volymen 6 dl på ICA för en femtiolapp. Under min testrunda provade jag att smälta i vattenbad med det blev för trögflytande så kastrull är ett måste. En bunke fylld med kallt vatten är också bra att ha tillhands för att kyla ner de doppade flaskorna.

De magiska proportionerna som jag kom fram till under min testrunda är 2 kritor per limstav. Eftersom det kan skilja lite i storlekar beroende på fabrikat vägde jag även beståndsdelarna och viktmässigt förhåller sig proportionerna 9 g krita per 14 g limstav.

I mitt fall använde jag svarta limstavar och en samling mörka (blåa, gröna, gråa och bruna) kritor (det fanns inga svarta i paketet) som jag klippte/bröt ner i kastrullen som jag körde på medelvärme tills konsistensen var lagom rinnig, ungefär mitt emellan olivolja och filmjölk.

För att få så stort djup som möjligt på den smälta blandningen tippade jag kastrullen och doppade sedan snabbt ner en flaska, lät lite överflödigt vax rinna av samtidigt som jag roterade flaskan något under kanske 1 sekund. Sedan vändes flaskan på rätt köl för att få till de snygga ”tårarna”. Beroende på hur man lutar flaskan när man ställer den upp kan man styra lite så att de största hamnar på etikettsidan. När tårarna stannat upp doppade jag ner flaskhalsen i kallvatten för att kyla ner vaxet. Nedan kommer en närbild:

Det är viktigt att doppet i kastrullen går snabbt för jag upptäckte både under min testrunda och vid den sista flaskan else if 2.0 lapsang att den höga temperaturen på vaxet kan få tätningsplasten under kapsylen att smälta lite. Den sista flaskan började nämligen pysa ut skum vilket jag såg när jag höll den i kylvattnet. Alla andra flaskor verkade gå bra och det kan ha berott på dåligt påsatt kapsyl i kombination med längre tid i kastrullen p.g.a. att det då var så lite vax kvar att jag fick rotera runt flaskan för att få vax hela vägen runt. Jag fick helt enkelt ta bort vaxet och sätta på en ny kapsyl och får hoppas på att ölen klarar sig. Så här såg den felande kapsylen ut:

Eventuellt skulle man kunna minska risken för detta genom att lägga på vaxet i två omgångar, en första riktigt snabbt så man bara får ett skyddande lager vax över kapsylen med kylning direkt, och sedan ett lager till för att få ”tårarna”. Risken med detta är väl dock att det blir lite väl tjockt och att det blir svårt att öppna flaskan. Ska testa denna taktik nästa gång och se hur det går. Hursomhelst är jag väldigt nöjd med resultatet, att det gick relativt lätt och att det ju faktiskt inte kostade många kronor heller!

Annons

11 responses to “vax på riktigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: