bronxeng svantes röjporter

Rökig och välrostad öl är ju en av mina absoluta favoriter, när det gjorts rätt. Ibland tycker jag att öl bryggd med rökmalt kan bli för kemisk, lukta plåster och medicinskåp om det gått över styr. Som tur var hörde Svantes Röjporter ifrån Anton inte till den kategorin.

Det blev ett ordentligt pys när jag öppnade flaskan. Ett stort brunbeige och krämigt skum byggdes upp över den kolsvarta vätskan. Doften hade en lätt rökighet men desto mer lakrits, både söt och salt, choklad och lite soja. Riktigt inbjudande doft och ännu en gång en väldigt stilig öl.

   

Lakrits och choklad återfanns även i smaken tillsammans med en lätt syrlighet och aningar av jäst. Ganska fyllig och kolsyran var på en perfekt nivå  som gjorde ölen len och krämig. Allteftersom man närmar sig slutet på flaskan känns jästen lite mer i eftersmaken tillsammans med en lite sträv beska.

Anton hade varnat mig för syrligheten, men jag tycker faktiskt inte att den var så farlig, har varit med om betydligt syrligare portrar. Då tyckte jag nog snarare att det var det jästiga i eftersmaken som drog ner intrycket lite grann men trots detta var det en bra öl. Lakritsen i doft och smak var riktigt trevlig men jag hade gärna sett en kraftigare rökighet, men så är jag ju som sagt galen i rök. På skalan 1-10 landar Röjportern på en svag 7:a med stor potential att vandra uppåt med mer rökmalt och lite renare jäsning.


2 responses to “bronxeng svantes röjporter

 • Anton

  Tack återigen för en riktigt välskriven recension! Blev sugen på en röjporter efter att ha läst om den här, så jag tog en!

  Min flaska dominerades väldigt mycket av lakrits i smaken.. Vilket var väldigt trevligt! Vi ska göra en annan version av den i höst; mer rökmalt, mer rågmalt och annat gott!

  Vad tror du man kan göra åt jästigheten?

 • Hannes

  Det är lite lurigt det där men jag tror att rejäl syresättning av vörten innan pitchning och jästemperatur i nedre delen av vad som är rekommenderat är de viktigaste faktorerna. Sen hjälper det nog med omtappning till ny jäshink iaf en gång för att inte få med så mycket jäst ner i flaskorna vid tappning.

  På tal om lakrits, har du testat Evil Twin Soft Dookie Liqorice Lovers Delight? Galet bra och galet mycket lakrits!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: