bronxeng plöjmörkret cascadian dark ale

Dags för den tredje ölen ifrån Anton och valet föll på plöjmörkret cascadian dark ale. Lite extra intressant eftersom han fick en öl i samma stil av mig, nämligen for each. Nu är ju visserligen den såpass gammal (1.5 år) att den snarare är en välhumlad porter nuförtiden… Plöjmörkret är roligt nog tappad på flaska exakt ett år efter att jag bryggde for each (2012-02-12). Med andra ord inte helt purfärsk vilket Anton också påpekade när vi bytte flaskor. Hursomhelst…

Återigen en snygg etikett vilket ju inte förvånar vid det här laget. Strålen ur flaskan var mörkt brunröd och i glaset såg ölen nästan kolsvart ut. Ett stort, krämigt caffe latte-färgat skum byggdes upp. De två ölen jag provat tidigare från Anton såg båda riktigt bra ut i glaset och den här var minst lika snygg!

Doften var tallbarrs-humlig även om den inte var riktigt så frisk som jag kan tänka mig att den var för ett halvår sedan. Den var liksom lite nedtonad men absolut inte mesig utan man fick en känsla av att det använts rikliga mängder med rejält potenta amerikanska humlesorter. Man kände också lätta rostade toner och mörk choklad.

   

De rostade tonerna var väl avvägda och lämnade tillräckligt med plats för humlen i smaken så att det fortfarande handlar om en svart ipa och inte en en stout med lite extra humle. Beskan låg på en precis lagom nivå så att det inte blev för bittert tillsammans med det rostade, vilket annars verkar vara lätt hänt. En lätt syrlig ton gick att känna ifrån den mörka malten. En torr, besk och rostad eftersmak satt kvar länge i munnen.

Jag kan tänka mig att den här ölen just nu är inne i en liten dip mellan humle och malt, precis som jag upplevde att min for each var. Humlen har hunnit falna lite medan malten inte riktigt har hunnit mogna till sig. Trots detta är det en mycket bra öl, helt klart bättre än många kommersiella exempel i stilen jag prövat. Kan man jobba bort den lilla syrligheten hade det hela blivit ännu bättre. Just nu bedömer jag den som en 7:a  men skulle tro att den nosade på en 8:a för några månader sedan. Likaså tror jag att den kommer utvecklas positivt framöver. Ett år till och jag tror den kommer vara minst lika bra som välhumlad stout!

Annons

3 responses to “bronxeng plöjmörkret cascadian dark ale

  • anton

    Tackar och bugar! 🙂 Svantes Röjporter är ännu mer syrlig från malten, tyvärr.. Kanske borde prova med bakpulver nästa gång 😉

  • Hannes

    Ja det kan ju vara värt att testa, bakpulver har man ju oftast hemma i vilket fall… Sen kan ju lätt syrlighet vara ok i hårt rostade öl, även om det inte är nått jag gillar personligen.

  • bronxeng plöjmörkret cascadian dark ale (batch 002) | nerdbrewing

    […] Välbryggt och rakt-på-sak-bipa. Personligen hade den gärna fått vara lite fylligare och aningen sötare, men det är samtidigt lite smått emot ölstils-deffen. Lite kraftigare humleprofil hade också givit plus, men så har jag också väntat lite väl länge med att dricka den, minus till mig. Av mig får denna version av plöjmörkret en 7:a precis som den version jag provade för drygt ett år sedan. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: