Det blev inte mer än 11 dagar på flaska innan första provsmakningen. Det är alldeles för tidigt, jag vet! Men flaskan jag öppnade var den allra sista som jag fyllde (halvt) med de sista dropparna ifrån jäshinken så det spelade inte så stor roll och eftersom min far var väldigt nyfiken så öppnade jag den när vi var på besök i örebro. Det som provsmakades var alltså else if imperial stout 2.0 lapsang.
Ett ordentligt pys när jag öppnade kapsylen. Slog försiktigt upp en kolsvart vätska i två glas och lämnade en rejäl jästhög i botten av flaskan. Sparsamt storbubbligt skum. Massiv doft av tjära och rök i glaset, man kunde ana lite rostad malt och faktiskt ingen direkt jästighet. Jag blev positivt överaskad av doften även om den var lite väl enkelspårig med all rök men jag skulle tro att det lägger sig lite med tiden samtidigt som maltdoften mognar och blir djupare.
Smaken var även den oväntat jämn med choklad och kaffe, inte alls så spretig som förra gången och inte alls speciellt jästig vilket jag förväntade mig efter bara 11 dagar. Smaken saknade dock lite djup och fyllighet (trots det kraftiga pyset var ölen rätt platt, kanske pga att flaskan bara var halvfull?) men det ordnar nog upp sig med längre lagring. Får se när jag provsmakar versionen utan lapsang, just nu var det ju lite svårt att bedöma grundölet när rökigheten var så markant men är jag riktigt nöjd med resultatet av torr-teet!
12 08 2012 at 00:21
[…] drygt en månad på flaska var det ju hög tid att testa else if imperial stout 2.0! När jag provsmakade lapsang-varianten var det ju lite svårt att bilda sig en uppfattning om grundölet och därför var det ju riktigt […]