hembryggarträff

I onsdags var jag inbjuden hem till Pär, en tidigare kollega som efter allt mitt tjat om öl och hembryggning inte kunde låta bli att tillsammans med sin vän Daniel börja brygga själv. Förutom Pär, Daniel och jag själv kom också Johan, en kollega till Pär som också pysslar med hembryggning! I matväg bjöds det på mycket god chivapchichi med klyftpotatis och i ölväg Pär och Daniels två första öl, ljus lager och ipa (både med och utan torrhumling), Johans apa och rabarbercider och så några av mina öl: for eachswitch case och stackoverflow.

Vi började med Pär och Daniels premiärbrygd, den ljusa lagern ”The Boss”. Gul vätska som drog åt orange hamnade i glasen, sparsamt med skum. Ren doft med lätt brödig ton och lite örtig och gäsig humle. Doftade rätt likt bättre varianter av ljus lager, även om jag just nu inte kommer på något passande exempel. Smaken var även den ren och fin med väl avvägd beska, inga typiska felsmaker. Den rätt höga alkoholhalten, uppåt 7%, kändes inte av alls. Absolut en första öl som man ska vara nöjd med, poängmässigt skulle jag nog vilja ge den en 5:a vilket är högt för stilen.

Sen öppnades den icke torrhumlade varianten av ipan som jag tyvärr glömt bort namnet på. Färgen var mörkorange och nu kände man en annan humlekaraktär även om doften var något dämpad och aningen tung. Smaken var först åt det något övermogna fruktiga hållet och sedan rejält besk vilket gjode ölen lite obalanserad vilket var synd då grundsmakerna var bra. En 5:a även här.

Därefter öppnades flaskan som innehöll samma ipa med enda skillnaden att den torrhumlats. Utseendemässigt skiljde de sig såklart inte åt förutom att den torrhumlade hade ett ordentligare skum. Doften var dock betydligt fräschare och humlearomerna kraftigare. Smaken var också märkbart fräschare men nu till den intressantaste upptäckten, beskan upplevdes lägre och hela smaken mer balanserad! Torrhumlingen hade gjort hela ölet betydligt bättre, inte bara doften, lätt en 7:a! Sjukt intressant att få känna skillnaden, jag har alltid torrhumlat mina ipor och nu vet jag att jag inte gjort det i onödan.

Vi gick sedan vidare till Johans american pale ale ”midsommar” på 4.5%, en mycket snygg gulorange öl med rejält skum. Trevligt humledoft, även om den inte var speciellt kraftig. Den relativt söta smaken var full av fräsch frukt såsom mango och ananas. En mycket väl avvägt beska balanserade upp det hela. En riktigt bra öl med passande namn, riktigt sommarfräsch och värd en 7:a även den.

   

Nästa flaska innehöll Johans rabarbercider på 3.5%. Mycket intressant sötsyrlig smak med ganska torrt avslut. Långt ifrån de sötsliskiga cidervarianter som som bär namn som kopparbergs eller xide… Jag hade lite svårt att identifiera rabarbersmaken men det var hur som helst en mycket trevlig dryck, full med smak trots låg alkoholhalt, som gjorde mig sugen att själv testa på att göra cider. Av mig får Johans ”rabarber” en 6:a vilket nog är bland de högsta betyg jag delat ut till cider.

Mina öl låter jag bli att babbla om, inlägget blev tillräckligt långt iallafall.. Tack för en mycket trevlig, god och intressant kväll!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: